Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9270924 www.bgdnes.bg

Природни илачи в битката срещу вируса

Ванга препоръчва ракия, мед и зехтин при бронхопневмония

Запържен в газ кромид лук при суха и мъчителна кашлица, съветва Петър Димков

За да премахнеш всички брадавици по тялото, трябва да ликвидираш основната - майката! Така е и да се предпазиш от коронавируса. Освен известните методи на социална дистанция, носене на маска и хигиена човек трябва да се предпазва от първопричините, които могат да доведат до коварната зараза. Това са сезонните заболявания - хрема, простуда, настинка, грип, пневмония.

Реклама

Ако светът през XIX век е изправен пред ново и изключително тежко изпитание, то най-известните природни лечители у нас преди години едва ли са знаели каква заплаха ни предстои. Но за сметка на това години по-късно техните рецепти могат да се окажат проницателни за предпазване и заобикаляне на ковид пропастта. Рецепти тъкмо за тези сезонни болести, които много често откриват пътя към COVID-19.

"Ако имате някаква болка, първо опитайте на Рупите отвън на гьоловете да имате достъп до тинята. Тя лекува, тази вода е свята, пази я свети Георги. Молете се, имате ли вяра, Бог ще ви даде изцеление", казва приживе Ванга, а думите й са препредадени от нейната кръщелница Величка Ангелова в книгата й "Пророчицата Ванга. Единствената връзка между небето и земята".

За водата на Рупите пророчицата казва: "Много ми се иска да има санаториум за сите люде да се лекуват, и бедни, и сакати. Тази вода е от Бога дадена, а не за търговия и печалба".

Ванга препоръчва който има хрема, да изяде една глава лук.

Моя позната страдаше от задух, спомня си Величка. "Да наберат 30 листа подбел - каза Ванга, - да ги поставят под дърво леко да завехнат и всяка вечер две от тях да се топят в силна ракия и едното да се слага на гърдите, другото - на гърба. И така докато се изхарчат всичките листа". Жената се почувствала много по-добре.

Против кашлица и задух калиманата дава следната рецепта. 130 г хвойнови топчета (счукани), 130 г зехтин, 130 г мед се смесват. Престоява 15 дни. Пие се по 1 супена лъжица дневно.

Реклама

Срещу кашлица Ванга има още три решения. При първото се взимат един сварен и изстискан лимон, 2 с.л. мед и 2 с.л. зехтин. Всички съставки се смесват и се пие по 1 ч.л. 3 пъти дневно.

При второто в един литър вода се слага 100 г липов цвят и се вари, докато остане наполовина. Пие се като чай, но не силно горещ.

При третото се сварява една глава лук, взимат се 5-6 счукани ореха, една ябълка, един картоф, една кафена лъжица мед и 5-6 зрънца синап. Прецежда се и се изпива за един ден.

Против бронхит и бронхопневмония петричката пророчица препоръчва да се надупчи хартия като брашнен чувал, да се намаже с мед и да се лепва едно парче на гърдите, а друго на гърба. Така трябва да се преспи една вечер.

Ванга има рецепта и само срещу бронхопневмония. При нея се смесват по равни части зехтин, ракия и мед. Разклаща се в шише сместа до пълно разбиване на меда и се пие 3-4 пъти на ден.

Против кашлица, бронхит и бронхопневмония Ванга има още едно оръжие. Две глави кромид лук, да картофа и две ябълки се сваряват, като на кромида се свалят люспите. Вари се в един литър вода, докато картофите омекнат добре. Пие се три пъти на ден.

Отново срещу бронхит и за почистване на задръстени гърди Ванга съветва да се свари живовлек като чай и да се пие седмица.

Когато кашлицата и бронхитът са при децата, Ванга казва така: да се опържат яйца и да се сложат на гърдите му да преспи с тях.

Против задух пророчицата съветва в 6 чаени чаши вода да се сварят 6 глави лук, 6 счукани ореха и 3 зърна карамфил. После се прецежда и се пие три пъти по 1 с.л. на ден.

Изключително важно е противодействието на простудата. Защото, както казват старите хора, всички големи неприятности идват точно от нея.

Против силна простуда Ванга казва да се сипе мед в чинийка, а с дланта да се топи и обтрива болното място, като кожата се дърпа, все едно се отлепва при всяко обтриване, докато медът на дланта не побелее като квас. След това мястото се намазва с ракия и се спи в затоплена стая.

Настинката също е ахилесова пета на човек за много дебнещи заболявания впоследствие. Сложете краката в смес от топла вода, оцет и сол. След това намажете ходилата с йод, напътства Ванга.

Простудните заболявания започват постепенно да навлизат в своя сезонен апогей с идването на декември. А вниманието е насочено освен към коронавируса и към грипа. Още повече че множество информации сочат, че двете заболявания трудно се различават и могат да бъдат объркани.

Срещу грип и простуда отлична рецепта на своя зрителка от София предлага доайенът на природната медицина у нас проф. Христо Мермерски. Тя твърди, че откакто я прилага, зимата не боледува. В буркан жената слага 2/3 щипки мащерка, залива я с домашна ракия и се оставя на слънце, прави го лятото и стои един месец. Като усети простуда, в топла вода или чай слага една чаена лъжица от настойката. При по-тежък грип се пие по същия начин, само че през два часа до 5 пъти на ден.

Друг чудодеен лек срещу хронична кашлица и пневмония, с които жена от гр. Бяла се излекувала и вече няма помен от тях, също е споделен от проф. Мермерски. Приготвянето на цяра започва, като в сока на половин лимон се слага 1 чаена лъжица пречистена газ.

"Стиснах си носа, докато пиех този сок, и след това изпивах другата половина сок от лимон и си изплаквах устата, чак тогава си пусках носа. Казвам как поглъщах газта, защото всеки се стъписва от миризмата. Така е по-приемливо и не ти се повдига. Неприятно, но е ефикасно. Имах хронична кашлица от преди 20 години. От пневмонията и кашлицата не остана и следа! Газта я пих само 8 дни. Ядох и по 3 лъжици мед на ден. Моя позната ми сподели, че като почувства, че се разболява, веднага капва няколко капки газ върху захар и болестта отминава", пише почитателката на проф. Мермерски, чиято история народният медик разкрива в последната си книга "Как с помощта на природата да пречистим нашия организъм от токсините и да го подмладим".

Вечни рецепти за справяне с тежката и мъчителна кашлица, един от симптомите на коронавируса, дава години по-рано всепризнатият народен лечител Петър Димков. На гърдите се поставя торбичка, напълнена с гореща лапа от ленено семе (държи се от 30 до 60 минути). На краката се прави меняваща баня (42 градуса за 30 секунди, 20 градуса за 3 секунди - 5 пъти).

На гърдите и гърба също може да се направи синапова лапа, приготвена от сол и оцет - налага се вечер за през цялата нощ. Повтаря се, докато изчезне кашлицата.

При суха и мъчителна кашлица, когато тези средства не помагат - казва Димков - може да се прибегне до лапата от кромид лук с газ. Взимат се 10 глави кромид лук, нарязват се на ситно и се запържват в тиган с половин литър газ, докато лукът омекне. След това той хубаво се изстисква от газта и се слага на гърдите в торбичка по възможност търпимо горещ - държи се 12-24 часа.

Реклама
Реклама
Реклама