Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9380332 www.bgdnes.bg

Първата братовчедка на великия актьор - 90-годишната Наталия, за първи път: Голямата любов на Парцалев беше жена!

Момичето се казваше Анастасия, но почина много младо от левкемия

"Знам коя беше голямата любов на Георги Парцалев и тя не беше мъж, а жена. По принцип винаги сме били изключително близки и винаги сме се подкрепяли, но аз ще запазя тайните му до края на живота си."
Това сподели първата братовчедка на големия актьор Георги Парцалев – Наталия, пред "България Днес". 90-годишната жена не отрича, че голямата любов на Парцалев е студентка по руска филология, която умира рано от левкемия, на име Анастасия.
Двамата се срещат, когато актьорът започва да се изявява в драмсъстава на читалището в Левски. Тогава Парцалев вижда Анастасия и се влюбва лудо в нея.
"Ние нямахме много пари, а тя беше богата. Толкова бяхме бедни, че заради кръпките по панталона на дядо ни му викали Парцала. Та влюби се Георги в едно по думите му "красиво, грациозно, неземно момиче". Богиня. По цели нощи не можеше да спи и мечтаеше да я целуне. Една вечер това се случи, а после разказа на чичо. Това, което чува в отговор, обаче го съсипа: "Трябва да забравиш това момиче. То е от най-богаташкия род. Няма да те допуснат там. Спри, защото братята й ще те издебнат и потрошат", спомня си Наталия.
Малко по-късно момичето умира.
"С много болка Георги преодоля нейната кончина и дълго време не можа да я забрави", спомня си днес братовчедката на комика Наталия. Дали връзката им е била платонична или не, родственицата на големия актьор не е наясно, но след това разтърсващо преживяване Парцалев никога повече не обиква жена с цялото си сърце. "Смятам, че Господ ще ми отнеме това, което много искам, и затова е по-добре да се кротна", станало кредо в живота на актьора. Въпреки че впоследствие хомосексуалността му е обществена тайна, актьорът цял живот е преследван от различни напористи почитателки.
Години по-късно следва късното откровение на самия Парцалев: "Като нея повече не срещнах". Среща обаче Роза Димова - в Париж, където е на екскурзия. Актьорът разглежда витрина и чува зад гърба си: "Боже мой! Та това е Парцалев! Колко се радвам да те видя, мон ами". Следва прегръдка, целувка, което не е много типично за непознати. Дамата, българска емигрантка и водеща фигура в парфюмерийната индустрия на Франция, разказва, че като студентка е изгледала всички театрални постановки на големия актьор и след всяко представление му е поднасяла красиви букети с думите: "Аз се казвам Роза". Следващата среща е в аристократичния апартамент на нашенката. Поднася кафето и предлага брак. Мъжът се олюлява, кашля и първото, което се сеща да каже, е: "А кой ще ни е кум?". След бързо обаждане по телефона красавицата вече е готова с отговора. "Довечера ще вечеряме и ще се запознаеш с него: Ален Делон". Доказателство, че всичко това е истина, е снимката - Роза Димова, Парцалев и Ален Делон. Според родственицата на комика обаче в чувствата на парижанката е имало голяма доза корист. Тя щедро дарява своя фаворит със скъпа козметика, знаейки за слабостта му към изящните аромати, но истинската й цел е да се добере до колекцията му от антики. Дори предлага да направи изложба с негови икони в Париж. След като на няколко пъти Парцалев "изпробва" любовта на Роза, той се разочарова и това става повод деликатно да прекрати контактите си с нея. След това те повече не се чуват и виждат.
С това контактите на актьора с жените силно се ограничават. Дори с колежки.
"Избягвам артистичните компании, особено от колежките, само две-три от тях са ми душеприказчици. С другите само се поздравяваме", лаконичен е приживе Парцалев. Вместо с колегите си предпочита да пие любимото уиски с приятели извън театралните и кино среди. Става близък приятел с Лили Иванова, с която често се срещат на сцената. Парцалев я харесва заради чувството й за хумор и щедростта. За самата Лили той е най-добрият български актьор. Сближава ги и фактът, че често са предавани от близки хора.
"Не мога да кажа, че е вярно това, че Георги се е карал със сестра си Теодосия, близки бяха, но ние двамата имахме по-специална връзка", споделя Наталия.
Тя и целият й женски род много държат и до днес името Парцалеви да продължава да живее. "Навремето в дипломата от прогимназията ме записали като Наталия Георгиева. Нося отличен вкъщи, а баща ми се мръщи: "Ти си Наталия Парцалева. Отиваш при директора и връщаш дипломата". Така и направих. От нашия род жените дори като минаваха под венчило, винаги запазваха фамилията си. И съпрузите ни не протестираха, а отвръщаха, когато им викаха Парцалев", вметва Наталия.

Възрастната жена с умиление си спомня, че само тя е крила Георги, когато записал медицина заради родителите, но не се вълнувал от тази дисциплина, а от актьорството. "Държеше студентска квартира в София. Чичо и стринка му плащаха пари - мислеха, че издържат бъдещ доктор. Всичко лъсна, когато дойде повиквателната за войник. Пратиха го като трудовак да копае в Мадан. Там звездата му изгря покрай Енчо Багаров, който имал задачата да сформира ансамбъл на трудовите войски. В казармата Георги не само превързваше болните, ами се справи и с раждането на едно бебе. Бяха страхотен дует в Сатирата. Братовчед ми му стана кум, после и кръстник на едната дъщеря", разказва още Наталия.
Според нея Парцалев никога не е бил вещоман, но имал любими предмети и много обичал бижутата.
"Обожаваше бижутата си. Носеше дамски пръстен с голям брилянт и 20-ина по-малки. Уникатът бе купен от аристократка. Знаеше се, че Жоро е влязъл в Правителствена болница със сребърния кръст. След смъртта му на 31 октомври 1989 г. родственици донесоха в торбичка всичко и го предадоха по опис на стринка. По-късно всички бижута изчезнаха, няма ги и снимките от семейния архив. Днес никой от фамилията не притежава нищо за спомен от Георги", със съжаление казва братовчедката Наталия.

Реклама


В рода се носи как смешно-тъжно е тръгнала кариерата на Георги Парцалев на читалищната сцена в Левски. Преди да се появи под светлините, той си мечтаел да разплаква зрителите като драматичен актьор. Провървяло му - една от първите му самодейни роли е в класическа трагедия. В края на действието героят му трябвало да се застреля с пистолет. Зад кулисите чакал човек с дъска, за да озвучи смъртта с трясък. В съдбовния миг Парцалев опрял дулото до челото си и дръпнал спусъка веднъж, втори, трети път. Гръм обаче нямало. Тогава хвърлил пищова, грабнал нож от масата и викнал: "Заколвам се!". Тъкмо паднал в кръв, зад кулисите изтрещяло. Залата прихнала. На другия ден по улиците го сочели: "Вижте този, дето се гръмна с ножа!", разказва братовчедката на Парцалев.

Наталия Парцалева:

Най-голямата му болка бе, че сестра му не осинови дете

- Г-жо Парцалева, която бе най-голямата болка на известния ви братовчед?
- Съдбата не подари на Георги дете и това го правеше много тъжен. Може би това мъченичество го направи толкова голям хуманист. Той искаше сестра му да осинови дете. Тя пък се страхуваше да направи това и останаха без наследници, после тя почина.
- Той е искал да бъде кремиран, така ли?
- Да, връчи ми на мен нотариално заверена декларация три години преди смъртта си. Негов колега ми разказа по-късно, че по едно време се захласнал по книга за индианците. Там пишело как изпепелявали труповете им и после разпръсквали пепелта над скалите. Това му се струваше много красиво. Сигурно оттам му е щукнала тази идея с кремацията.
- За какво мечтаеше?
- Да види пирамидите. Заканваше се, че като мине 70 г., ще приключи с театъра и ще се отдаде на пътешествия. Искаше да отиде до Египет. Мечтаеше и за САЩ, да види земите на индианците.
- Вярно ли е, че сестра му казвала, че е грозен?
- Ами имаше една такава случка. Но един ден, като се разхождали, двама нейни познати казали, че си приличат. Върнали се вкъщи и тя се огледала в огледалото и казала: "Абе, знаеш ли, Жоро, ти не си толкова грозен". После той ми вика: "От този ден сестра ми започна да ме харесва".
- Вие как изкарахте празниците?
- Между дъщерята, внуците и правнуците. Имам 10 диагнози сериозни и всеки ден благодаря на Господ, че съм жива. Страхувам се от този вирус, но не бих се ваксинирала. Късно ми е вече.

Предлага брак и на Кичка

Kакто пише в книгата си "Това съм аз", поп звездата Кичка Бодурова и великият Георги Парцалев са имали прекрасни преживявания.

По време на съвместни изяви, преди да я представи, големият актьор казва на публиката, че нееднократно й е правил официални предложения за женитба, ама тя все нещо се дърпа. "Викам й - дай да сЪ Уженим, бе! Цяла България шЪ умре - най-грозният артист сЪ Ужени за най-хубавата певица. А пък тя - да си помислела. К'во шЪ си мислиш, цялата ми колекция с икони на тебе ще оставя. Тя сЪ смее. Не вярва, че й говоря сериозно."

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама