Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9435546 www.bgdnes.bg

Тихомир Михайлов, барман №1 на България: Ракия и розова вода са хит в коктейлите

Събрах с миксиране 3,5 млн. евро за 12 часа 


        КОЙ Е ТОЙ
Тихомир Михайлов е барман №1 на България. Роден е в Добрич, на 34 години е. Стартира работа зад бара през 2005 година в курорта Албена, след което става 8 пъти барман шампион на България и 2 пъти на Малта. Печели титли в още много други състезания в Румъния, Кипър, Италия, Гърция и други страни. Какво обича да пие днес българинът, отворен ли е да опитва коктейли, или още ги смята за женски питиета, как се спасява бизнесът в коронакризата и коя е най-модната напитка, Тихомир разказа за "България Днес".

Надя Панкова

- Г-н Михайлов, как се чувствате в ситуацията на коронавируса, много бизнеси пострадаха?
- Изключително тъжна и тежка ситуация. Все пак знаем, че бар и ресторант индустрията беше най-силно засегната от глобалната пандемия. Доста неща се промениха и доста неща ще се променят за в бъдеще. Лично тук, в Малта, се справихме горе-долу добре, засега поне. Ресторантите бяха затворени за кратък период от време, но баровете все още са. Още при първата вълна аз и моят бар разбрахме накъде отиват нещата и успяхме да си осигурим няколко договора с тукашни фирми - свързани с онлайн индустрията... казина, игрални платформи и така нататък. Малта е доста известна дестинация за този вид бизнес и започнахме още от първата седмица с така наречените коктейлни доставки. Това страшно много ни помогна да продължим да генерираме средства, с които да продължим заплащането на персонала.
- Защо избрахте Малта пред България?
- Това стана напълно случайно преди повече от 7 години. Дойдох да работя за зимния сезон... Да, зимния сезон, колкото и нетипично това да звучи. Зимата не е много лесно да се намери работа, която да е добре заплатена в района на Добрич - моя роден град, и Варна, затова реших да пробвам. Работих за около 6 месеца, имах късмета да направя частно флеър шоу пред тогавашния президент на държавата и след това бях поканен в благотворително тв шоу наред с други участници, в което успяхме да генерираме над 3,5 млн. евро, само за 12 часа за деца в неравностойно положение. След това се прибрах в България и година по-късно... отново в Малта.


- Има ли българинът по-сериозно отношение към коктейлите, масово се смяташе преди години, че те са "дамски питиета"?
- Не мога да изкажа супер изчерпателно мнение, но това, което виждам и чувам от колеги, е, че българинът се "образова" страшно много през последните години и промени този стереотип и мнение за коктейлите. Изключително много ми харесва, когато видя коктейли, направени с изцяло български съставки (ракия, розово масло/вода...мед и т.н.)Все пак нашата традиция е изключително богата и с това само можем да се гордеем. Забелязвам, че много българи избират тези напитки, така че определено българинът започва да предпочита миксираните питиета.
- Има ли мода в коктейлите и каква е тя в момента?
- Класика. Класическите коктейли определено са на мода. Преди няколко години повечето миксирани напитки бяха пълни с цвят, сироп и сок... това определено е отживелица. Все пак няма нищо по-добро от едно страхотно направено негрони или дайкири.
- Кой е вашият любим коктейл, имате ли и своя запазена марка, така да се каже, в питиетата?
- Както споменах, обичам простички коктейли като куба либре (ром, кока-кола и сок от лайм) или дайкири (ром, сок от лайм и захарен сироп).
Тук, в Малта, обичам да използвам съставки, които са традиционни в България и на Балканите - бъз (бял и черен), розова вода, липа и други.
- Работите ли с екзотични съставки при изработката на питиета и какви са те, ако ги използвате?
- Обичам да използвам съставки от Азия - юзу сорбе, комбу, саке и Ph Sensitive чай са някои от съставките.
- Има ли съставка, която е най-използваема в коктейли?
- Може би сега на мода е джинът. Поне тук, по Средиземноморието, определено е. Особено нетрадиционните джинове с вкус или метод на изработка.
- Какво ви вдъхновява за работата - пътувания, срещи с приятели?
- Пътуванията определено. Сега не са толкова чести, както можем да се досетим, но това ще се промени скоро и всичко ще се нормализира. Само трябва да имаме вяра.
- Има ли най-добрият барман любима напитка и ако да, коя е тя?
- Ром. Определено това е напитката, която обичам най-много, следвана от уиски. Определено не съм почитател на джина... а това е напитката, която използвам най-много за коктейли.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама