Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9459419 www.bgdnes.bg

Чадърът, убил Георги Марков, на търг

365 000 паунда искат за колекцията от Студената война

Реплика на смъртоносното оръжие хит сред шпионски реликви
Реплика на чадъра, с който е убит Георги Марков в Лондон, е хит в забележителна колекция от шпионски реликви, които ще бъдат предложени на търг другия месец.


Експонатите са близо 400 и са оценени общо на 365 000 лири, съобщава британският вестник "Сън". Въпреки че много от предметите са оригинали, таблоидът акцентира именно върху репликата на чадъра, изстрелял смъртоносна доза рицин в крака на Георги Марков през 1978 година.
Реликвите са събирани в продължение на 30 години от европейски колекционер. През 2019 година в Ню Йорк той отваря Музей на шпионажа, посветен изцяло на КГБ. Заради пандемията от коронавируса се принуждава да го затвори и сега продава експонатите. Търгът трябва да се проведе онлайн от Калифорния от Julien's Auctions на 13 февруари.

Реклама


Чадърът е реплика, тъй като той никога не е открит оригиналният, но е точна възстановка по свидетелски показания и докладите на Скотланд Ярд. Има скрита спринцовка с пружина, която изстрелва върха на иглата от края на чадъра, когато спусъкът, разположен близо до дръжката, се натисне. В случая с българския дисидент на моста Ватерло в крака му е изстреляна гранула, съдържаща рицин. Чадърът е оценен на 3700 лири.
Друго интересно оръжие е "целувката на смъртта", използвано от тайните агентки. Представлява червило, което изстрелва един куршум. Оценено е на 1500 паунда. За 2200 лири ще бъде предложена вратовръзка със скрити в нея камери.

Други камери са стаени в портмонета, куфарчета и пръстени. Има и подходяща за наблюдение през стена, като позволява снимки да се правят през малка пробита предварително дупчица. Цената й е 4400 лири. Съветска обувка със специално тайно отделение струва 500 паунда, докато детектор на лъжата ще се продаде за 600 паунда. За 900 лири се предлага пепелник със скрит микрофон, както и фалшив зъб, който има скрито отделение за съхранение на цианид.

Зъбът е проектиран да се счупи при ухапване, но по точно определен начин, така че заловеният агент да може да се самоубие, за да се спаси от изтезания и така да не бъдат изтръгнати сведения от него.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама