Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9520264 www.bgdnes.bg

Канадският алпинист и документалист Елиа Секали: Скатов падна точно покрай мен

Не издаде нито звук, въжетата бяха здрави, разкрива шокиращи подробности свидетелят

"Нямаше предупреждение. Нямаше викове. Нямаше звук. Само ужасният силует на човешко същество, увито в ярка червена грейка, прелитащ над главата ми. Изпищях от страх: "Мамка му, о, не. По дяволите!" Това беше Атанас Скатов. Той прелетя на сантиметри от моя шерп Пасанг Каджи и точно над мен."

Реклама

Думите са на канадския документалист Елиа Секали, който е слизал по стръмните склонове под К2 на фаталната дата 5 февруари. Тогава българският алпинист Атанас Скатов загуби живота си. Секали за пръв път разкри какво точно се е случило и публикува разказ в своя блог, за да изясни много въпроси.

Канадецът пристига в базовия лагер, за да снима филм за пакистанеца Али Садпара и неговия колега Джон Снори. Те също загинаха под К2, след като изчезнаха в същия ден, когато Скатов падна. Мисията на Секали се проваля, защото се получава объркване с доставките на допълнителен кислород, а без него канадецът няма как да поддържа темпото на останалите катерачи. Това спасява неговия живот, защото по план е трябвало да атакува К-2 заедно със Садпара и Снори.

"На слизане преценявах всяка моя стъпка, защото вече бях ударен от камък, който можеше да ме убие. Той остави дупка в каската ми - продължава своя разказ за кошмарното слизане до базовия лагер Елиа Секали. - Много е трудно да разбереш кое въже да избереш. Има толкова много стари въжета. Трябва да си наясно, че може да вземеш грешно решение, а въжето да не удържи теглото ти. Тогава умираш. Подсигурявах се тройно. Когато имах съмнения, се връзвах за няколко от въжетата и се хващах за това, което смятах, че е най-ново. Искам да благодаря на моя приятел и партньор в катеренето Пасанг Каджи Шерпа. Той ми помагаше да установя целостта на въжетата. На слизане по Черната пирамида, докато се пускахме вертикално с рапел, едно тяло прелетя директно над главата ми сякаш от нищото. Гледах в продължение на 5-10 секунди как се превърташе и търкаляше на няколко пъти. Отскачаше от твърдите ледени склонове на К2. Първата ми мисъл беше за приятелката на Атанас - Шени. Тя беше в базовия лагер и щеше да бъде разбита от новините. Както и много други."

Секали допълва кошмарната гледка с още ужасяващи подробности.

"В един момент тялото на Атанас изскочи от неговата грейка. Спусна се още по-надолу към Предния базов лагер. Грейката остана на склона, изпъната в снега между японския Лагер 3 и Лагер 1."

Секали има версия защо Скатов е паднал.

"Невъзможно е да се каже точно какво се е случило, защото никой не е видял последователността от действия на Атанас преди падането - допълва канадецът. - Има спекулации, че е допуснал грешка, докато е преминавал от един въжен парапет към друг. В момента, когато пуснеш въжето, залагаш живота си на другия парапет за обезопасяване, към който си привързан с устройството за спускане с рапел. Надяваш се, че не си допуснал грешка, защото, ако си, тогава умираш. К2 е стръмен и безмилостен. Когато паднеш, няма как да спреш, докато не стигнеш до подножието на планината. Не познавах Атанас, но го срещнах на няколко пъти в базовия лагер. Когато за последно го видях жив, той ми махна през прозорчето на палатката и каза: "Здравей, Елиа!". Атанас ми беше интересен заради друг български алпинист Иван Томов, който загуби своя живот на Лхотце през 2019-а. Пътувах на два пъти до България, за да се срещна с родителите на Иван и да им разкажа неговата история, с което да им помогна да почетат живота на своя син. Иронично е, че Али Садпара беше пряк свидетел на последните моменти на Иван на Лхотце. Двамата прекараха нощта в една палатка непосредствено преди смъртта на Иван."

Реклама

Шерп снимал Атанас преди инцидента

Шерпът на Атанас Скатов - Лакпа Денди, снимал българина минути преди падането.

"Ние бяхме първите, които видяха Лакпа след инцидента - разказва Елиа Секали. - Той ни показа видео, което заснел мигове преди падането. Атанас изглеждаше много стабилно на него. Той току-що се беше закачил към обезопасителния парапет с неговото устройство за рапел, за да слезе по фиксираните въжета. Нямаше нищо необичайно в това видео."

Секали добавя, че Денди е сред най-компетентните шерпи.

"Бях наясно, че той страда от загубата на своя приятел и клиент - споделя канадецът. - "В един момент Атанас беше там, а след това го нямаше." Това ми каза Лакпа. - Шени ме попита за въжето. Обясних й, че не е скъсано. Слязох по същото въже. Той направи грешки, когато е сменял осигуровката."

Кошмар в палатките

Елиа Секали потвърди кошмара, който се е разиграл в нощта между 4 и 5 февруари на Лагер 3 под К-2. Тогава 25 алпинисти бяха принудени да спят в три палатки. Документалистът не е успял да стигне до там, а се установил в долния японски Лагер 3.

"Температурата беше минус 35 градуса. - Спасихме се благодарение на топлината, която се получава от трима сгушени мъже, подслонени само от найлонова материя. Все едно бяхме в Дисниленд в сравнение с тези над нас. Те бяха натъпкани като сардини в консерва - разказа канадецът, който е слушал какво се е случвало чрез радиостанцията. - Един от хората каза: "Не мога да си усетя пръстите. Не съм си сменил дрехите и измръзвам". "Защо, по дяволите, няма повече палатки тук", извика друг алпинист по радиостанцията."

Реклама
Реклама
Реклама