Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9604906 www.bgdnes.bg

Скиори качват на ръце до Черни връх хора с недъзи

Фондация организира екстремното преживяване 

Доброволците им подаряват гледка от птичи поглед към столицата 

Надя Панкова

Хора с недъзи ще имат шанс не само за пълноценен туристически ден, а за истинско екстремно преживяване благодарение на скиори доброволци.

Ентусиастите ще качат на ръце трима души с проблеми на 20 март от хижа "Алеко" до Черни връх и ще им подарят гледка от птичи поглед към София. Проектът е на фондация "Ела и Ти", която от години се грижи за пълноценния живот на хора с почти пълна неподвижност.

Реклама

Най-новото изживяване ще включва шейни, които скиорите ще теглят до Черни връх, като ще се редуват по стръмните склонове. В шейните ще се настанят трима приключенци, които без помощта няма как сами да стигнат до върха.

От фондацията разказват, че няма да оставят скиорите и техните подопечни без професионална помощ.

"Червените ангели от Планинската спасителна служба - отряд София, са тези, които с финес ще свалят тримата приключенци обратно долу", разказват от "Ела и Ти".

Фондацията дори набира доброволци, които с колите си да заведат хората с увреждания до базата за изкачване "Алеко", а ако са добри скиори, могат да помогнат и при тегленето на шейните.

Заради трудоемката задача организаторите са предвидили почти целия ден за приключението, което започва идната събота от 8 часа сутринта. В 16 ч. всички благополучно трябва да са отново в подножието на върха, предвиждат от "Ела и Ти".

Не само покоряването на Черни връх от хората с недъзи е кауза за фондацията. Благодарение на спасители, доброволци и майстори на екстремните спортове вече 40 души с увреждания са преживели небивали приключения - издигали са се на 30 метра височина и са се спускали в дълбините на пещерата Бачо Киро, позната като Божиите очи.

"Всеки, който иска да участва, има три добри причини да помогне и да го направи - за да изпише усмивка на нечие чуждо лице, да стане част от екип с огромно сърце и да види как е възможно да се преодоляват невъзможни граници", разказват организаторите. И издават с усмивка, че за най-бързата шейна, покорила Черни връх, ще има дори и награда. Но по думите им няма по-голяма награда от протегната ръка към някой, който има нужда от нея.

Реклама
Реклама
Реклама