Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9725808 www.bgdnes.bg

Спасяват къщата на автора на "Мила Родино"

Остава паметник на културата вместо 25-метрова сграда 

Домът на Цветан Радославов в столицата беше заплашен от събаряне 

Къщата на автора на българския химн Цветан Радославов ще бъде спасена!

През последните дни имаше силен обществен отзвук, защото стана ясно, че сградата в идеалния център на столицата ще бъде разрушена и на нейно място ще бъде построена нова 25-метрова постройка. След петиция с подписи и активна гражданска позиция настъпи обрат - Столичната община обяви, че домът на създателя на химна "Мила Родино" няма да бъде разрушаван.

"Къщата, в която е живял Цветан Радославов на ул. "Ангел Кънчев" 3, е паметник на културата и тя категорично няма да бъде нито събаряна, нито надстроявана. По моя инициатива и по предложение на главния архитект на София Здравков Столична община възлага изработването на актуализирани режими за опазване на сградата и на цялата зона около паметника, които ще предложим за приемане на Министерството на културата. Това е единственият законен начин, по който можем да въведем рестрикции на застрояването в зоната, и се надявам, че Специализираният експертен съвет по опазване на недвижимото културно наследство към Министерството на културата ще го приеме", заяви столичната кметица Йорданка Фандъкова.

Реклама

Според инвестиционните намерения на мястото е трябвало да бъде изградена нова сграда с преход в етажността с височина над 25 метра и подземни гаражи на три нива с асансьор.

В петицията срещу проекта се посочва, че Здравков е издал заповед за изработването на проект за изменение на плана за застрояване и устройствения план.

"Издадената през 2020 г. заповед за изменение на плана стъпва на внесено положително становище от Министерството на културата, като в заповедта е поставено условие за намаляване на застрояването. То обаче може да бъде законово гарантирано само ако министерството приеме предложението ни за въвеждане на нов охранителен режим в зоната на паметника. Затова поискахме от Министерството на културата да не съгласува проекти за намеси в сградата и охранителната й зона до приемане на новите режими за опазване", заяви на свой ред Фандъкова.

Къщата на Радославов е проектирана в стил сецесион през 1905 г. от бележитите архитекти Георги Фингов и Кирил Маричков - автори на едни от най-красивите сгради от началото на ХХ век.

Създава песента на път за бойното поле

През 1885 г., по пътя към бойното поле на Сръбско-българската война, в която Цветан Радославов участва като доброволец, той композира песента "Горда Стара планина".

През 1905 г. е обработена от композитора Добри Христов, а през 1964 г. се превръща в химн на България под името "Мила Родино". Смята се, че за написване на мелодията Радославов използва известното в родния му край Свищовско хоро. Текстът на песента е променян нееднократно. Последните корекции датират от 1990 г.

Реклама
Реклама
Реклама