Реклама
https://www.bgdnes.bg/da-pomognem/article/10092895 www.bgdnes.bg

Отец Иван и питомците му тази година без море

Остават неплатени 5000 лева сметки за ток 

Добри хора ни спасиха, засега имаме храна, казва духовникът 

Отец Иван и децата от приюта му няма да ходят на море тази година. Това сподели пред "България Днес" добрият духовник, който помага и осигурява покрив на стотици хора.

"Почивката тази година вероятно ще се отложи, защото не можем да заделим финансови средства за пътуване. Човекът, който през минали години поемаше почивката на децата, каза, че сега хотелът му е препълнен и може да ни приеме чак след 12 септември. Но тогава е много близо до първия учебен ден и няма как да се случи, защото децата ще се подготвят за училище", разясни ситуацията дядо Иван. Според него не е фатално, че ще пропуснат морето, но ако има друг добър човек, който може да им подсигури лятната почивка, няма да откажат, защото това силно ще зарадва малчуганите.

Реклама

Отчето разкри, че в момента ситуацията в приюта в монтанското село Якимово е нормализирана, след като преди месец бяха останали почти без храна. "Благодаря на "България Днес", че разказахте за тежката ни ситуация, защото след публикацията много добри хора се свързаха с нас. Получихме голям брой дарения и събрахме хранителни продукти, които ще ни спасят през следващите седмици. Големият проблем остават натрупаните сметки за ток, които в момента са около 5000 лева. Много къщи сме и се трупат големи суми. Традиционно през лятото даренията са по-малко, защото хората ходят на почивки и мислите им са в друга насока. Обикновено се сещат за нас около 15 септември", добави духовникът с голямо сърце.

Когато стана ясно, че в приюта са заплашени от глад, стотици хора от цялата страна решиха да помогнат. Бяха организирани кампании, а продуктите бяха транспортирани с бусове.

Дядо Иван отбеляза още, че се чувства добре за своите 76 години, като продължават да го мъчат болките в краката. "Гледам да се движа, да не стоя на едно място или да се залежавам. Ако трябва да отида по-надалеч, ме карат с кола. Натрупаха ми се годинките, не са никак малко, но съм благодарен на Господ, че съм жив и нямам сериозни проблеми със здравето", заяви отчето.

През последните години той на няколко пъти влиза в болница заради различни болежки. Но винаги успяваше да се пребори и да продължи по благородния си път да помага на изпаднали в беда.

Как да помогнем

Средства в подкрепа на приюта на отец Иван могат да се изпращат по банкова сметка:

Дом за сираци "Св. Николай" при храм "Св. Троица", с. Нови хан, п.код 2110, БУЛСТАТ: 175743823

Банкова сметка в лева:

UNI CREDIT BULBANK, клон Елин Пелин

IBAN: BG72UNCR 96601000411600, BIC: UNCRBGSF

Сметка в евро:

IBAN: BG13UNCR70001522104630, BIC: UNCRBGSF

Реклама
Реклама
Реклама