Реклама
https://www.bgdnes.bg/da-pomognem/article/11286876 www.bgdnes.bg

Тормозено момиче учи и работи

Социална чайна във Варна й помогна да си стъпи на краката 

Тормозено от баща си момиче успява коренно да промени живота си, започва работа и вече е студентка.

Това сподели специално пред "България Днес" Полина Харизанова от социалната чайна във Варна, в която променят съдби на деца, израснали без родители или в нездравословна семейна среда. Благодарение на менторската си програма кафенето предоставя защитена работна среда на десетки нуждаещи се младежи.

Реклама

"Децата, които започват работа при нас, нямат изградени навици. Те са 16-годишни и много често се отказват, тъй като не са научени на постоянство. Но има и такива, които се развиват много добре и успяваме да им помогнем. Най-успешният ни пример е едно момиче, което бе малтретирано от баща си. Ние й променихме съдбата", разказва Полина. По думите й ученичката разбрала за социалната чайна случайно, събрала кураж и се впуснала в голямото предизвикателство.

"Когато дойде при нас в началото, тя беше много изплашена заради нездравословната семейна среда, в която бе израснала. Осигурихме й работа и закрила. Малко по малко започна да се отпуска и да се доверява на хората, с които работи", споделя Харизанова. Благодарение на помощта и подкрепата, която получава, малтретираната ученичка започва да гледа на света по друг начин. Взема решение, след като завърши гимназия, да продължи своето образование далеч от морския град.

"Момичето искаше да учи психология в София и ние подкрепихме решението й. Записахме я на уроци по биология и усилено започна да се подготвя. След работното й време в чайната тя пишеше домашни и учеше усърдно", разказва Полина. Година по-късно момичето заминава за столицата, където започва и нова работа в ресторант.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама