Реклама
https://www.bgdnes.bg/futbol/article/13659291 www.bgdnes.bg

Висшата лига чупи рекорди

Клубовете от английската футболна Висша лига са похарчили рекордните 815 милиона паунда по време на януарския трансферен прозорец.

Брутните разходи, похарчени през януари са с 90 процента по-високи от предишния рекорд от 430 милиона паунда през 2018 година и почти три пъти повече от предишния януарския трансферен процорец – 295 милиона паунда.

Реклама

Рекордът за целия сезон вече бе подобрен от 1,92 милиарда паунда, изразходени през лятото като границата премина 2 милиарда за първи път до потенциалните 2,8 милиарда – нова най-висока сума в историята.

Заместник директорът на Deloitte Sports Business Group Калъм Рос потвърди, че през януари е имало рекордни разходи за трансфери, надвишавайки цифрата от 2018-а.

„По отношение на разходите за целия сезон 2022/2023, клубовете от Висшата лига вече изразходили над 2,5 милиарда паунда, което демонстрира възможностите има за харчене на пазара в момента“, добави Рос.

Клубовете от елитната английска дивизия поставиха и рекорд по нетни разходи за трансфери през януари с похарчените 720 милиона паунда, засенчвайки предишния резултат от януари 2022-а от 180 милиона.

В последните сезони се превърна в тенденция английските отбори да превъзхождат с много останалите в Европа дори тези от т.нар. топ 5 първенства като Испания, Италия, Франция и Германия.

„Когато погледнете конкретно към януарския трансферен прозорец, клубовете от Висшата лига са похарчили три пъти повече от останалите лиги в топ 5 взети заето. Подобно сензационно харчене е просто невероятно. От друга страна останалите всъщност получават повече от продажбата на играчи, отколкото харчат за купуване, което е доста очевидно в сравнение със ситуацията във Висшата лига“, коментира Калъм Рос и добави, че английският елит е и единствената лига, която е увеличила медийните си права през последния цикъл.

Реклама

„Очевидно има и други неща, които са намесени като новите собственици на дадени клубове, както и представянето на терена, дали се търсят резултати в европейските турнири или титли в съответните първенства, както и самото запазване на място в елитните дивизии като Висшата лига“, каза още Рос.

"Челси", с новите собственици, представяни от Тод Бьоли, продължава да води на пазара с привличането на световния шампион с Аржентина Енцо Фернандес от "Бенфика", подобрявайки британския трансферен рекорд с похарчените 106,8 милиона паунда.

"Нюкасъл" се раздели с 40 милиона паунда за Антъни Гордън от "Евертън", който бе единственият клуб, който не привлече нов играч през януари.

Реклама
Реклама
Реклама