Реклама
https://www.bgdnes.bg/futbol/article/14093200 www.bgdnes.bg

Легендата Димитър Пенев: Тук ме забравихте, но във Франция ме помнят!

Стратега в специална рубрика на "Франс Футбол", идват му на крака

"Тук ме забравихте нещо, но явно във Франция ме помнят", с типичното си чувство за хумор и усмивка, разтегната под мировянския нос, казва футболен треньор №1 за ХХ век у нас Димитър Пенев пред "България Днес".

Само преди дни на гости на стадион "Българска армия" му бе екип от френското издание "Франс Футбол". Пратениците от Париж най-много се интересуваха от кошмарния за тях мач на 17 ноември 1993 г. Стратега гостува в специална рубрика, която припомня значими събития от историята на "петлите" на зеления терен. Несъмнено един от най-големите кошмари за тях е двубоят на "Парк де Пренс", когато българите победиха инфарктно в последната секунда с 2:1 и се класираха за Световното първенство в САЩ.

Реклама

Именно този сблъсък бе обстойно анализиран с Димитър Пенев, като журналистът Оскар Бертран показа завидно познание в детайлите и близо час и половина с интерес слушаше разказа на своя събеседник. Треньорът сподели доста увлекателни неща за нагласите, мотивацията, тактиката и емоциите си покрай онази паметна вечер в Париж, които ще бъдат представени на читателите на световнопопулярната медия през месец април.

"Дошли хората, питат, говоря им - смее се Пената. - И те като вас ме въртят на шиш да им кажа някакви тайни. Какви тайни мислят, че има? Колко журналисти бяха там тогава с отбора, те не оставиха нищо в тайна. А ние техните ги пазим, особено след мача."

Отборът на Франция, воден тогава от Жерар Улие, в онези квалификации бе лидер преди последните две срещи с Израел и България, като и в двата бяха домакини, като им бе нужна само точка, за да се класират за световното в САЩ. Израелците, които се бореха единствено за престиж, постигнаха немислимото и спечелиха, а дни по-късно и "лъвовете" бяха сочени за аутсайдер. Но с двата си гола Емил Костадинов хвърли в траур цяла Франция.

Четете още

Пената не бърка прогноза за световното

Пената не бърка прогноза за световното

Пената свари ракия за зимата

Пената свари ракия за зимата

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама