Реклама
https://www.bgdnes.bg/futbol/article/14462983 www.bgdnes.bg

Футболната легенда Георги Велинов разкри голямата си лична мечта и заяви: "Лудогорец" не може да стане шампион по честен начин!

"Лудогорец" не може да стане шампион по честен начин

Кой е той

Георги Велинов е едно от най-големите имена в българския футбол. Вратарят записва името си със златни букви в историята на ЦСКА, където играе в рамките на три десетилетия. Става 6 пъти шампион на България, пет пъти вдига купата на страната. Запазва суха вратата на ЦСКА при великата победа с 2:0 над действащия европейски шампион "Ливърпул" през 1982-ра, а година по-рано е избран за футболист №1 на България.

- Г-н Велинов, вашият любим ЦСКА води жестока битка за титлата на България. Каква оценка бихте дали за сезона до момента?

Реклама

- Аз съм доволен от представянето на отбора. Всичко, което направиха, беше това, което искахме. Късметът ни изигра лоша шега с "Лудогорец", но там знаете как стоят нещата. Ние имаме морал, ще се борим до последния момент за титлата. Не виждам как няма да победим "Лудогорец" в Разград. Фаворит в този мач няма. И ние бяхме фаворити срещу тях в София, но ни вкараха гол с единствения си удар и загубихме. За мен ЦСКА винаги е фаворит. Очаквам да покажем какво можем в Разград и там вече да се види кой кой е.

- ЦСКА е критикуван, че се представя по-слабо в дербитата срещу "Левски" и "Лудогорец", съгласен ли сте?

- Преди беше обратното. Губехме точки от слабите отбори, а побеждавахме в дербитата. Сега бием по-слабите, но не успяхме срещу по-силните. За мен през тази година вървят добре нещата. Имаме шанс и се надявам да го използваме. Това, което съм си го пожелал, вярвам, че ще се сбъдне. А именно ЦСКА отново да е шампион. Заслужават го всички - феновете, легендите, хората, които ръководят клуба. Тези, които не спят и мислят само за ЦСКА, тези, които винаги са на стадиона.

- Публиката се завърна на стадиона, но бързо клубът беше наказан с лишаване от домакинство. Справедливи ли са тези наказания според вас?

- За мен не е справедливо. Всичко стана в мача с хегемона, или както там го наричат - отбор, който изобщо не ме кефи. Случват се такива неща като предметите, хвърлени по Кирил Десподов. В момента Десподов е голям дразнител за феновете на ЦСКА, нормално е да реагират така. Дори може би не са искали да го правят, просто така им е дошло. А и все пак никой не е пострадал, виждали сме и много по-сериозни инциденти. Нека да е жив и здрав Десподов.

- Напоследък темата за феърплея в първенството отново е на дневен ред. Виждате ли честна игра в Първа лига?

Реклама

- Аз не виждам феърплей в първенството. Имаше много съмнителни мачове на хегемона, натрупаха по този начин доста точки. Не мисля, че "Лудогорец" може да стане шампион по честен начин.

- Вероятно и вие искате да виждате повече български футболисти в ЦСКА?

- Искам да има повече българи не само в ЦСКА, но и във всички останали отбори. Наскоро играхме с "Враца", те имаха трима българи. И при тях, и при нас е същото положение. Хубаво е да има наши играчи, но явно нещо куца отдолу, има проблеми в школите. Трябва да се сменят много неща, като се започне от футболния съюз, от основите. Изкарвахме хубави кадри и продължаваме да изкарваме, но те не се развиват и после стигаме до това положение. Има таланти, но нещата не вървят. Например школата на "Пирин" бълваше толкова много играчи, сега да са изкарали някой футболист през последните години? Преди навсякъде имаше школи, футболистите изникваха като гъби. Това ми е мечта - да играят само българи. Някой ден ще се сбъдне. Когато ние играехме, бяхме само българи. И всеки знаеше всичко за всеки. Като станеш сутрин, знаеш как ще е Стойчо Младенов, Ради Здравков, Гошо Димитров, как ще съм аз. Знаехме си и кътните зъби и умирахме за клуба. Хората можеха да кажат състава наизуст от №1 до №11. За съжаление, сега като няма класни българи, е съвсем нормално да купуваш чужденци.

- Вие сте един от най-големите вратари в историята на българския футбол. Имаме ли добри играчи на този пост в момента?

- Нашата вратарска школа винаги е била силна, имаме добри момчета. Да не споменавам имена, че да не обидя някого. Все пак харесва ми това младо момче Светльо Вуцов, Шейтанов от "Септември". В ЦСКА също има качествени вратари в момента, въпреки че Бусато е чужденец. Има две-три много добри момчета, които седят и чакат своя шанс.

- Вярвате ли, че ЦСКА скоро ще има нов стадион, на който да можете спокойно да заведете внуците си?

- Абсолютно вярвам в това и виждам, че се прави. И ще бъда най-щастливият, защото, живот и здраве, един ден моят внук може да играе на новия стадион. Той се казва Георги Велинов, още е само на три месеца. Скоро се смяхме с Дани Ганчев и Трифон Попов (б.а. - шефове в ЦСКА). Казах им: Дайте да подписваме вече първи професионален договор.

- Успяхте ли да отидете на тържествата по случай 75-годишния юбилей на ЦСКА?

- Да, събрах се и отидох, нямаше как. Това е голяма чест, 75 години ЦСКА. Ако се върна назад, 45 години съм изкарал в този клуб. Нека сме живи и здрави, може и 100-годишнината да отпразнуваме.

Четете още

Легендарният вратар на ЦСКА Джони Велинов ПРЕБОРИ рака

Легендарният вратар на ЦСКА Джони Велинов ПРЕБОРИ рака

Джони Велинов се подобрява след операцията

Джони Велинов се подобрява след операцията

Джони Велинов изгледа победа на ЦСКА

Джони Велинов изгледа победа на ЦСКА

Джони Велинов се бори с коварна болест

Джони Велинов се бори с коварна болест

Реклама
Реклама
Реклама