Реклама
https://www.bgdnes.bg/futbol/article/14731770 www.bgdnes.bg

Атанас Рибарски: ЦСКА 1948 ще се бори за титлата!

Не ни е страх от никого в Лига на конференциите, казва младият специалист

Кой е той?

Атанас Рибарски (38) и неговият ЦСКА 1948 успяха да объркат сметките на ЦСКА-София и "Лудогорец" в борбата за титлата, а тимът, воден от младия специалист, завърши на третото място в Първа лига. Преди това Рибарски спечели титлата във Втора лига с дублиращия отбор. Рибарски замени на позицията в първия тим подалия оставка Тодор Янчев и в крайна сметка изведе отбора до участие в Лига на конференциите.

- Г-н Рибарски, ЦСКА 1948 ще играе в Европа, какво е усещането след постигнатата цел сега, когато емоциите вече не са толкова горещи?

Реклама

- Усещането е за добре свършена работа, но ние трябва да направим следващата крачка. Всяка една стъпка напред ще бъде по-трудна и трябва да използваме времето за подготовка рационално. Предстоят ни изпитания както в Лига на конференциите, така и в предстоящия сезон в Първа лига.

- Направихте скок от дубъла на ЦСКА 1948 в първия отбор, но вярвахте ли, че ще завършите на трето място, и то без да загубите от лидерите ЦСКА-София и "Лудогорец"?

- Сега съм треньор на първия отбор на ЦСКА 1948, но съм запознат със ситуацията във всяка една от формациите на клуба. Последните мачове срещу водещите отбори в Първа лига бяха голямо предизвикателство. Имахме равни точки с отбора на "Левски" в борбата за третото място и играхме срещи с претендентите за титлата "Лудогорец" и ЦСКА-София. Щастлив съм, че спечелихме бронзовите медали. Това е резултат от общите усилия на футболистите, на треньорския щаб и разбира се, на ръководството. Не беше никак лесно, но успяхме.

- Какви мисли ви минаваха през главата след дузпата, която беше отсъдена за ЦСКА-София, и в миговете, когато Турицов се подготвяше за удара?

- Честно да ви кажа, когато съдията Гидженов сочеше, че ще гледа ВАР, бях доста шокиран. Със сигурност имаше чувство на гняв и разочарование като при всеки един треньор, който е бил в подобна ситуация. Първоначално не можах да видя добре ситуацията от мястото, където се намирах. Преди Турицов да изпълни дузпата, си казах, че след няколкото последователно вкарани дузпи той все някога трябва да изпусне. Такива мисли ми бяха в главата и когато топката излезе в аут, се зарадвах много. Да, на всеки футболист може да се случи подобно нещо, никой не е застрахован. Това е част от спорта. 

- Колко далеч може да стигне ЦСКА 1948 в Лига на конференциите?

Реклама

- Трудно ми е да гадая, но все пак зависи какъв ще бъде жребият и начинът, по който сме се подготвени. Имаме няколко играчи, които бяха повикани за мачовете на националния отбор. Те със сигурност ще се готвят на индивидуален режим и се надявам да влязат максимално бързо в игровия ритъм. В Лига на конференциите има отбори с големи амбиции и по-високи бюджети от нашия, но със сигурност няма да се страхуваме от никой. Амбициите ни са да се надиграваме и да стигнем максимално далеч.

- Можете ли да направите една прогноза на кое място в Първа лига ще завърши ЦСКА 1948 следващия сезон?

- Надявам се да спечелим титлата и да завършим първи. Искаме всяка година да надграждаме. Сега сме трети, така че целта е да бъдем още по-високо в класирането.

- Ако трябва с една дума да опишете последните два месеца от живота ви във футбола, коя ще бъде тя?

- Безсъние. Със сигурност това ще е думата, която ще ги опише най-точно. Влязохме в сгъстен цикъл от мачове, и то такива, в които имаше голям залог и за нас, и за противниците. Имахме много кадрови проблеми в състава и трябваше непрекъснато да мисля за алтернативен план за някои постове. Момчета от втория отбор играха на добро ниво в последните два мача. С общи усилия се справихме. Всичко това костваше съня ми и носеше стрес, но такъв е футболът.

- От кои треньори се възхищавате и черпите ли от тях идеи за вашата работа във футбола?

- Най-много знания и опит съм натрупал от колегите, с които работих през последните години. Благодарен съм на всеки един от тях. Всеки един получен съвет ми е бил много полезен. Говоря за работата с Краси Петров, Тодор Киселичков, Ники Киров, Любо Пенев. Всеки един от тези колеги, като, разбира се, има и други, които може да изпускам, ми дадоха страшно много знания и опит.

- На финала един по-шеговит въпрос извън футбола и свързан с вашата фамилия Рибарски - обичате ли риболова и как си почивате от напрежението, с което е свързана треньорската работа?

- Обичах го като дете (смее се). За риба отдавна не съм ходил. Обичам да прекарвам времето си с моята дъщеря и с моята половинка. Наслаждавам се на тези моменти, но сега съм концентриран предимно върху задълженията си в клуба.

Четете още

Кръстаич гласи Чочев за титуляр

Кръстаич гласи Чочев за титуляр

Директорът на ЦСКА 1948 Добрин Гьонов: Ще загреем с "Левски" за Европа

Директорът на ЦСКА 1948 Добрин Гьонов: Ще загреем с "Левски" за Европа

Реклама
Реклама
Реклама