Реклама
https://www.bgdnes.bg/futbol/article/14826983 www.bgdnes.bg

Президентът на "белите" Венци Стефанов: Целта е европейска "Славия"!

Бакеро ще помага и за развитието на школата в духа на "Барса" и Кройф, казва шефът на "белите"

Кой е той

Дългогодишният президент на "Славия" Венци Стефанов работи по вълнуващ проект, вдъхновен от харизматичната идеология на "Барселона". Новият наставник на "белите" Хосе Мари Бакеро е легенда на каталунците и изглежда като най-подходящия човек за тази трансформация. За читателите на "България Днес" Стефанов разкри подробности за плановете на най-стария столичен клуб.

Реклама

Стилиян ВОРУКОВ

- Г-н Стефанов, "Славия" успя да доведе в България за първи път треньор, който е истинска легенда в играта, европейски шампион като играч. Разкажете, моля ви, как успяхте да го убедите да избере "Славия"?

- С добри думи. Имах желание някой човек с авторитет и опит да дойде и да работи с младите, защото ние разчитаме основно на тях. Бакеро е човек, който нямаше големи претенции за привличането на футболисти. Според него "Славия" има добри играчи и с малко повече работа ще успее да направи отличен отбор.

- Как Бакеро променя отбора на "Славия", вероятно самото му присъствие е мотивация за играчите?

- Да, наистина е мотивация за тях. Бакеро е човек който се е учил от Йохан Кройф и е работил с младите футболисти на "Барселона" в продължение на 10 години. За това разчитам на Хосе Мари и вярвам, че той ще даде шанс на младите българи да израснат и да играят в елитни клубове в Европа. Бакеро беше човекът, който съдейства за изпращането на Мартин Георгиев в "Барселона". Полагаше доста грижи за него. Бакеро вижда, че в "Славия" се работи с младите и иска да помогне.

- Имахте възможност на място да се уверите по какъв начин работи академията на "Барселона", кое най-силно ви впечатли?

- "Барселона" е суперотбор и там се полагат специални грижи към младите футболисти. Дават им се шансове и момчетата им се отплащат на терена.

Реклама

- Защо българските клубове купуват толкова много чужденци, въпреки че всички привърженици на футбола искат да гледат наши момчета в отборите?

- Аз не мога да отговарям за другите клубове. Нещата до голяма степен зависят от треньорите, както и от амбициите на собствениците.

Не виждам сериозна класа в играчите, които се привличат. Това с нищо не помага за доброто на българския футбол, а напротив - дърпа ни назад.

- Кои са основните цели, които сте набелязали за "Славия" през следващия сезон?

- Искаме отборът да заиграе по нов начин, така както се играе в Европа. Вярно е, че най-напред трябва да се започне от малките момчета в школата и ще се опитаме да градим на здрава основа. Бакеро ще работи и с школата. Иска да наблюдава тренировъчния процес и с каквото може ще помага и там. Разчитам, че ще направи нещо хубаво от "Славия", с което ще остави следа.

- Да се ръководи футболен клуб е стресиращо. Имате ли съвет към хората които се занимават с това?

- Не съм човек, който дава много съвети. Радвам се, че колегите ме подкрепят. Нямаме финансовите възможности, които имат някои други клубове. Заради това залагаме на нашите младоци, както правят в други балкански държави.

- Видяхте се с Мартин Георгиев в "Барса", колко далеч може да стигне той във футбола?

- Смятам, че той може да играе в топ европейски клуб. Има нужните качества, че това да се случи много скоро, но не е хубаво да слагаме тигана, преди да сме уловили рибата (смее се).

- Каква е вашата най-голяма цел и мечта във футбола, която още не сте постигнали?

- Аз постигнах мечтата си, която беше "Славия" да стане шампион. Сега мечтая да видя още български футболисти в топ първенствата на Европа. Иска ми се да дадем шанс и на други наши младоци да израснат, да разнасят славата на България. Дай Боже!

Четете още

"Славия" ПРЕЦАКА радиоводещ в "Стани богат"

"Славия" ПРЕЦАКА радиоводещ в "Стани богат"

"Славия" взима Генев

"Славия" взима Генев

Венци Стефанов иска анулиране на резултати

Венци Стефанов иска анулиране на резултати

14 години след титлата! Дарко Тасевски с бенефис срещу "Левски"

14 години след титлата! Дарко Тасевски с бенефис срещу "Левски"

Реклама
Реклама
Реклама