Реклама
https://www.bgdnes.bg/futbol/article/14936550 www.bgdnes.bg

Треньорът на "Ботев" (Пд) Станислав Генчев: Шампионската лига е голямата ми мечта

Очаквам пълен стадион срещу "Левски", казва младият специалист

Кой е той?

Станислав Генчев (42) пое треньорския пост на "Ботев" (Пловдив) след напускането на Бруно Балтазар. Младият наставник вече записа няколко срещи начело на "жълто-черните". Първият му официален мач завърши с реми срещу градския съперник "Локомотив" (Пловдив), от което той остава разочарован. За читателите на "България Днес" треньорът споделя какви са първите му преживания начело на "канарчетата", целите пред отбора и своите очаквания за домакинството срещу "Левски". Именно срещу "сините" Генчев се надява да запише първа официална победа с "Ботев", и то срещу клуб, в който някога беше футболист.

Стилиян ВОРУКОВ

- Г-н Генчев, след като изиграхте контролите и първата си официална среща, която беше срещу градския съперник, как се чувствате като треньор на "Ботев" (Пловдив)?

Реклама

- Изключително щастлив съм, че съм треньор на отбор като "Ботев". Надявам се да постигнем добри резултати, защото клубът и феновете го заслужават. Те доста изстрадаха през миналата година. Ще направим всичко възможно през този сезон да видят това лице на отбора, което искат.

- "Ботев" е клуб, срещу който сте се изправяли както като футболист, така и като треньор. Какво ви минаваше през ума, преди да решите де поемете треньорския пост?

- Бях много щастлив, когато ми беше предложено. Още през зимата имахме разговори с ръководството на клуба. Радвам се, че те разчитат на мен и моя екип. Ще им помогнем да постигнат целите си.

- Бързо ли започнахте да се разбирате с футболистите в съблекалнята?

- Засега не съм имал проблеми. Футболният език е един. Има правила, които трябва да спазват, и задачи, които трябва да изпълняват. Когато има ред и дисциплина, се работи по-лесно и нещата се получават по-бързо от очакваното.

- Очаква ли се да пристигнат още нови футболисти и колко бързо смятате, че ще успеете да създадете колектив?

- Селекцията винаги е отворен процес, докато не затвори трансферният прозорец. Ние се нуждаем от подсилване на определени позиции. Времето минава и работим по въпроса. На новите играчи ще им трябва време да се адаптират, а мачовете започнаха и никой не пита дали сме готови или не. Всеки иска да ни победи.

Реклама

- След подкрепата, която получихте още в дебютния ви мач на "Колежа" като треньор, смятате ли, че публиката може да бъде ценен 12-и играч за отбора?

- Публиката винаги е била 12-и играч на "Ботев". Сега се надявам, че стадионът ще е пълен за мача срещу "Левски". Феновете могат да изстискат максимума от възможностите на футболистите. В отбора имаме много млади футболисти с голям потенциал, които се нуждаят от подкрепа. Ако я получат, аз съм сигурен, че всички заедно ще се радваме на добра игра и победи.

- Говорейки за "Колежа", първото ви официално домакинство e срещу "Левски", които вие добре познавате, били сте футболист в този клуб. Какво очаквате от двубоя срещу "сините"?

- "Левски" загубиха нещастно първия си мач. Те играха много добре. Имаха по-голям контрол над топката и повече положения пред противниковата врата. Сигурен съм, че срещу нас ще дадат всичко от себе си. "Левски" много рядко започва първенството с две поредни загуби. Противникът ще направи всичко възможно, за да спечели, както и ние. Ще стане интересен мач пред пълен стадион. Аз и моите колеги в треньорския щаб ще дадем всичко от себе си нашият отбор да излезе победител.

- Как смятате да промените "Ботев"? Кое е основното, от което отборът има нужда?

- Първото, което направихме, е да променим системата на игра. Отборът вече играе с четирима бранители, а не с трима, както беше досега. Футболистите вече се адаптират към изискванията и подобряват играта си с всеки изминал мач. Надявам се скоро да изглеждаме така, както на всички ни се иска.

- Вие знаете какво е да се постигат успехи като футболист и треньор. Каква е основната ви цел през този сезон?

- Моите цели винаги са били високи и като футболист, и като треньор. С отбор като "Ботев" целта ни тази година ще бъде да играем в европейските турнири. Трябва да направим всичко възможно това да се случи.

- От кои треньори черпите най-много идеи и вдъхновение? От кого сте научили най-много през кариерата ви?

- Аз съм имал късмета да работя с всички най-добри български треньори. Също така и с доста добри чуждестранни специалисти, които са били начело на "Левски" и "Литекс". Не мога да отлича само един. От всички тях съм взимал и съм се учил. Все още се стремя да уча, защото футболът напредва. Появяват се нови идеи и промени, които трябва да се прилагат или да се адаптират. Не трябва да се разчита на това, което е било актуално преди 10 години или повече.

- Каква е най-голямата ви мечта като треньор?

- Винаги съм мечтал да играя в Шампионска лига и дай боже, това да бъде с "Ботев". Като футболист няколко пъти играх в плейофи, но не успях да стигна до групите на турнира. Като играч, треньор и помощник-треньор участвах в групите на Лига Европа и съм излизал от тях. Но се надявам, че ще вляза и в тези на Шампионската лига.

- Треньорската професия може да бъде стресираща и натоварваща, но как разпускате? Запален сте по риболова, остава ли ви време за излети?

- Обичам да ходя за риба, но отдавна не съм имал възможност. Треньорската професия изисква енергия и голяма отдаденост. Когато давам свободен ден на футболистите, става най-натоварено за мен. Защото трябва да подготвям тренировки, да правя анализи, да проучвам съперници... Почти не ми остава свободно време и често пренебрегвам много други неща за сметка на работата.

Четете още

Треньорът Стойчо Стоев: Мечтая за трофей с родния "Локо"!

Треньорът Стойчо Стоев: Мечтая за трофей с родния "Локо"!

Първо в "България Днес": Станислав Генчев призна дали преговаря с "Левски"!

Първо в "България Днес": Станислав Генчев призна дали преговаря с "Левски"!

Реклама
Реклама
Реклама