Реклама
https://www.bgdnes.bg/futbol/article/15095694 www.bgdnes.bg

Треньорът на "Лудогорец 2" Тодор Живондов: Изчел съм цял вагон книги за футбол!

"Ахнах, като видях базата в Разград", признава специалистът

Кой е той
Тодор Живондов е треньор на "Лудогорец 2". За четири сезона работа Живондата, както го наричат колегите му, напълни елита със свои възпитаници. Смята, че са 54, без да брои тези във Втора лига.

Мехмед ХОДЖОВ

- Кой е Тодор Живондов?

- Едно безумно влюбено във футбола момче, отдало целия си живот на тази велика игра. Като играч достигнах до Втора лига, а после тренирах няколко аматьорски пловдивски отбора.
- Вярвахте ли, че някога ще бъдете в клуб като "Лудогорец" и как акостирахте в Разград?
- Всичко се разви като в приказка. От "Лудогорец" проявиха интерес към един пловдивски талант. Следяха го с месеци и когато родителите му взеха решение да го пуснат в Разград, аз като негов наставник го придружих. Като видяхме базата, ахнахме, защото беше като в приказка от 1001 нощ. Всичко чисто, подредено, с осветление, терен до терен, наредени като мъниста, тревата окосена като за каталог! Дори си разтърках очите, да не би да сънувам. С тогавашния директор на школата Яков Папарков сме стари приятели и трябваше да съм луд да не приема поканата. Първо тренирах юношеските формации, за да ми поверят по-късно втория отбор.
- Как успявате да се справите с текучеството, всяка година ви напускат добрите футболисти в посока Първа лига, а на тяхно място привличате таланти от "Лудогорец 3"?
- В академия "Лудогорец" ръководството следи под лупа развитието на всяко дете, като се почне от най-малките от U10 до играчите на третия отбор. Като треньор на дубъла освен директора на школата Радослав Комитов и аз съм наясно с моментното състояние на всеки футболист от школата с неговите радости и несгоди. Така че трудности при попълване на състава не срещаме, дори имаме възможност да преотстъпим таланти.
- Защо на ежегодните кастинги за прием в академията се явяват над 100 деца от цялата страна?
- Отговорът е прост, школата разполага с най-добрата тренировъчна база не само у нас, а според мнозина и в съседните страни няма такава. Тук работят кадърни и можещи треньори, които са в състояние да научат децата на най-съвременните тенденции в играта. Димитър Стойков (U13) например е завършил школата на "Барселона" в Чикаго, момчетата (U15) на Росен Маринов станаха шампиони в Елитната група след 25 победи от 30 мача, 4 равенства и само една загуба с голова разлика 96:5. Не трябва да пропускаме и Дилян Георгиев, Емилиян Петров и Милен Маринов.
Северна Македония U14 ни гостуваха, а и всяка година има по два турнира в чужбина - сега U13 играха в Турция и Италия, U15 в академия "Хаджи".
А третият отбор с треньор Захари Сираков ще играе в младежката Шампионска лига. Как при тези условия няма да има наплив от кандидати?! Искам да подчертая, че никакви връзки не са в състояние да въздействат. На един от кастингите не бе одобрен дори синът на тогавашния национален треньор Ясен Петров.
- Любимата ви схема на игра е 4-3-2-1, която не сменяте.
- Тя е предпочитаната ми схема, с която постигам успехи, но това не означава, че не я сменям по време на мача. Ако трябва да задържим резултата, предпочитам да играем с петима защитници.
- При какви обстоятелства работите? Има ли вмешателства?
- Никога никой от ръководството не се е месил в работата на треньорите както при мъжкия състав, така и в академията. Колкото до условията, пожелавам на всеки колега от страната да работи при предоставените ми условия. Има изграден фитнес салон специално за академията, всяка възрастова формация разполага със старши треньор, негов помощник, треньор на вратарите, кондиционен треньор, лекар и домакин. Системата е направена така, че тук да се мисли единствено и само за футбол.
- Кой е върхът като треньор в кариерата ви?
- Класирането на отбора за първи път за участие в младежката Шампионска лига през 2019 г. Тогава липсата на опит и късмет ни попречиха да елиминираме "Слован" (Братислава). Като гости загубихме с 0:1, със същия резултат победихме в Разград, но рулетката на дузпите ни попречи да докараме тук "Рейнджърс".
- С кои ваши футболисти се гордеете?
- Много са, ако трябва да ги изброявам, няма да ни стигне времето. Все пак не мога да не спомена Доминик Янков, Иван Стоянов, Димитър Митков... Ерол Дост също не е лош футболист. Огромно развитие има в играта на Хюсеин Кьоловлуев.
- Имате две висши образования, както и лиценз Про от УЕФА. Не мечтаете ли да поемете отбор от Първа лига?
- В началото инвестирах в знания, надявайки се някога да ми помогнат в израстването като треньор. Изчел съм цял вагон книги и ето сега това ми се отплаща. Колкото до поемането на отбор от Първа лига, ще кажа, че мечтите са безплатни. Нека първо си изпълня договора, който изтича догодина.
- Как се чувствате в малък град като Разград, още повече че идвате тук от Пловдив?
- Жена ми и двете деца дотолкова свикнаха с града, че трудно ще се разделят с него. Хората тук са много дружелюбни, спокойни, а тишината на малкото градче те пренася далеч от пловдивската "лудница". Дори да се разделим с Разград, тук ще оставим частица от нашия живот.

Четете още

Мъри стресна "Астана" преди битката за Лига Европа

Мъри стресна "Астана" преди битката за Лига Европа

Саид Ибраимов:
В "Астана" полагаме нови основи

Саид Ибраимов: В "Астана" полагаме нови основи

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама