Реклама
https://www.bgdnes.bg/futbol/article/16450903 www.bgdnes.bg

55 ГОДИНИ ПО-КЪСНО! Магията на Гунди живее на "Уембли"

Целият футболен свят говори за един български нападател на този ден точно преди 55 години. Неговото име е Георги Аспарухов-Гунди. Световният шампион Англия посреща България на 11 декември 1968 г. в приятелски мач на "Уембли" и стадионът е претъпкан до пръсване. Привържениците в родината на футбола очакват поредна победа на любимците си, водени от вездесъщия Боби Чарлтън. И до днес това е единственият тим на "трите лъва", спечелил световна титла. Но тази вечер героят не е от състава на англичаните.

Във футбола има вълшебни моменти, които се помнят вечно от влюбените в играта привърженици, и стадиони, над които витае аурата на митична арена. На днешната дата преди 55 години "българската следа" на свещената английска трева "Уембли" остава запечатана за винаги.

Реклама

За мача между "трите лъва" от Албиона и "балканските лъвове" от България може да се напише много. Още повече че дотогава единици са отборите, които могат да се противопоставят успешно на домакините, които винаги играят пред 70 000 зрители. В този момент Англия е действащият европейски шампион. Но на 11 декември 1968 г. всички на "Уембли" ръкопляскат и стават на крака пред Гунди и българския национален отбор.

Историята е разказана в биографичната книга за Аспарухов "Гунди - какъвто не го познавате". В онази незабравима вечер българският нападател смайва и оставя без дъх хилядите на трибуните. Мачът в крайна сметка завършва 1:1, но голът на нашата деветка е нещо специално и невиждано на този терен дотогава. Звездата на "Левски" овладява висока топка в центъра, преодолява половината терен до вратата на англичаните и с прецизен изстрел с левия крак бележи за България. Просто феноменално! Медиите в Англия и по света не пестят похвали за изпълнението на Гунди. 

"Един гол, който заслужава да влезе в галерията на най-големите моменти на "Уембли", бе вкаран от любимото момче на България - Аспарухов. Това бе един гол на човек, не по-евтин от 250 000 лири на днешния футболен пазар. Толкова се котират само двама-трима на Острова. Не е срамно да признаем, че с Аспарухов ние можем да сравняваме само Боби Чарлтън." С този коментар обобщава случилото се "Дейли Експрес". Мълчаливият иначе селекционер на "трите лъва" сър Алф Ремзи, който е наричан геният на тактическата мисъл, също не крие възхищението си. "Аспарухов направи нещо от нищото - заявява специалистът, който извежда Англия до световната титла. - Това бе един индивидуален, голям индивидуален гол! 

След мача става популярен и следният анекдот: Когато Аспарухов преодолява Лейбоун, още в центъра на терена, миг преди да отбележи за България, английският защитник се опитва да го догони.

"Не се разкарвай - казва му Гунди. - Стой си в центъра. И без това ей сега ще започнете играта точно от там."

И до днес голът на Гунди буди възхищението на феновете, защото изпълнението е зашеметяващо. Не бива да се пропуска и фактът, че точно този гол стои в Залата на славата на "Уембли".

Гордост и чест не само за обичания български футболист, но и за целия ни спорт!

Четете още

Днес трябваше да има рожден ден. Ето как легендата на "Левски" Никола Котков покорява Европа на 20 години

Днес трябваше да има рожден ден. Ето как легендата на "Левски" Никола Котков покорява Европа на 20 години

Духът на Гунди възкръсна, вижте какво направиха Иван и Андрей

Духът на Гунди възкръсна, вижте какво направиха Иван и Андрей

Реклама
Реклама
Реклама