Реклама
https://www.bgdnes.bg/futbol/article/16629424 www.bgdnes.bg

"Мала Маракана" върна ерата на Люпко

Кристиан ИВАНОВ, наш пратеник в Белград

"Когато футболът не беше само пари, "Звезда" беше световен шампион! 1991 г." Послание с този текст на претъпканите трибуни на стадион "Райко Митич" в Белград видя собственикът на "Сити" Халдун ал Мубарак. Магнатът от ОАЕ е един от хората, пряко замесени в обвинението, че искат да превърнат любимата игра на милиарди хора по света в бездушна машина за пари. В незабравимата за всеки запалянко на "Цървена звезда" 1991 г., когато отборът печели Купата на европейските шампиони и междуконтиненталната купа, треньор на тима е Люпко Петрович, който след това дълги години работи и в България. 

Много неща се промениха оттогава във футбола, но не и обичта на "звездашите" към любимия отбор.

В тази необичайно топла декемврийска вечер в столицата на Сърбия Ал Мубурак Халдун видя как в един мач без никакво значение за крайното класиране в група "G" на Шампионската лига отборът на "Звезда", понесен от обичта на 52 000 навиячи, се изправи като равен срещу неговия напомпан с пари отбор. И въпреки че загуби, балканският гранд накара всеки един свой привърженик да се чувства горд. Любопитното, е че на стадиона с червено-бели шалчета фенове от далечен Китай подкрепяха гласовито "Цървена звезда", като бяха заели местата си далеч преди началото на срещата.

Реклама

"Обичам футбола и съм привърженик на "звездашите" - с усмивка споделя пред репортер на "България Днес" Лио Ин. - В нашата страна този спорт става все по-популярен, аз съм истински щастливец, че мога да гледам мач от Шампионската лига тук, в Белград." Запалянковците на "Сити" опитаха да изпеят традиционните си песни, но бяха погълнати от червено-бялото море на "Мала Маракана".

На трибуните имаше и солидно българско присъствие. Шампионът със "Звезда" Благой Георгиев изгледа мача в компанията на половинката си Ивана. 

Бившият нападател на големия местен враг "Партизан" Валери Божинов се смеси с "червените" фенове, а на стадиона бе и треньорът на "Крумовград" Станислав Генчев. 

На терена "Сити" взе победата с 3:2, не и без помощта на съдията Алияр Агаев, който намираше начин да подпира гостите във важни моменти с фаулове в тяхна полза и категорично реши всички спорни ситуации в полза на гостите.

За шампионите на Европа блесна 20-годишният дебютант Мика Хамилтън, който откри резултата в 19-ата минута. Оскар Боб (20) направи 2:0 за "Сити" в 62-рата минута, преди Хван Ин-Бом да върне интригата в 76-ата минута - 1:2. Калвин Филипс вкара дузпа за 1:3 пет минути преди края на редовното време, а резервата Александър Катай отбеляза в добавеното време за крайното 2:3.

За статистиката това е загуба за "Цървена звезда". Но за техните привърженици истината за този мач не бе изписана на светлинното табло с резултата, а на един от огромните транспаранти с обръщение към футболистите в "червено": "Най-великата публика в света те обича. Ти имаш това, което никоя друга звезда няма!".

Четете още

КРАЙ! Люпко приключи с треньорството

КРАЙ! Люпко приключи с треньорството

(СНИМКА) Люпко Петрович се възстановява  след инсулта

(СНИМКА) Люпко Петрович се възстановява след инсулта

Реклама
Реклама
Реклама