Реклама
https://www.bgdnes.bg/futbol/article/16671159 www.bgdnes.bg

Лудите на стадиона! Балканските босове бият съдии и вадят пищови

Един футболен бос в Турция сътвори чутовен скандал преди дни. Президентът на "Анкарагюджу" Фарук Коджа преби рефер на терена.

Той нападна съдията Халил Умут Мелер на терена след последния съдийски сигнал при равенството 1:1 в домакинската среща от Суперлигата срещу "Ризеспор" на 11 декември в Анкара. Арбитърът падна на земята. Там бе ритан в мелето след нахлуването на фенове на терена.

Реклама

Заради скандала мачовете в южната ни съседка бяха временно спряни. Коджа бе задържан, а на 12 декември подаде оставка от поста си. След това дисциплинарната комисия на Турската футболна федерация го отстрани от футболни дейности до живот.

Коджа далеч не е първият футболен бос, който напада рефер на Балканите. България има своят пример от преди години. През 1999 година Гриша Ганчев нанася побой на рефера Костадин Костадинов на почивката на мача-реванш "Литекс" - "Левски" за Купата на България. Инцидентът стана в съблекалните на градския стадион в Ловеч при резултат на полувремето 1:1, след като "сините" са спечелили първия мач с 2:0. Реферът Костадинов първоначално отказа да довърши мача. Той се съгласи да излезе на терена с 20-минутно закъснение. Това стана, след като получи уверения за сигурността си от президента на "Литекс" Ангел Бончев и изпълнителния директор на "Левски" Наско Сираков. До края Костадинов свири спорно, отсъди две дузпи в полза на домакините и в крайна сметка двубоят завърши 3:1 за ловчанлии. Напред обаче продължи "Левски" заради победата с 2:0 в София.

Няколко години преди Ганчев друг наш футболен бос Христо Порточанов правеше каквото си иска като президент на "Нефтохимик". На един мач на бургазлии с ЦСКА опира пистолет в корема на съдията. Случката се разиграва през 1996 г. "Нефтохимик" посреща "червените" в нервен двубой с много псувни и остри влизания. Истинският екшън се разиграва на почивката. Главният съдия Димо Момиров е посетен от неочакван гост в съблекалнята, като версиите за този сблъсък са две и доста се различават. Според ръководството на ЦСКА Порточанов влита в съдийската стая вади пистолет и го опира в корема на Момиров със заплахата: "Ще ти напълня корема с олово!" Реферът се плаши сериозно, но някак си успява да довърши мача. Момиров признава, че е бил заплашван, но и до днес не желае да коментира дали наистина е усетил дулото на пистолета в корема си.

Порточанов от своя страна твърди,че въобще не е вадил оръжие и не е застрашавал живота на съдията.

Години по-късно президента на гръцкия ПАОК Иван Савидис нахлу на терена с пищак в ръце. Направи го в дербито с АЕК. Тогава той нахлу на игрището на два пъти, недоволен от съдийството. При първото си навлизане босът "само" заплаши рефера. При второто нахлу на терена с пистолет на кръста и няколко охранители около себе си. В началото капитанът Виейриня се опита да успокои Савидис и му се противопостави в опита му да извади отбора, но впоследствие нямаше какво да направи и двубоят бе прекратен.

Руският олигарх с гръцки произход Иван Савидис, който стои и зад привличането на Димитър Бербатов в ПАОК, бе наказан от местната футболна федерация с 3-годишна забрана да влиза на футболен стадион в страната. Босът бе глобен и със 100 000 евро.

Както се вижда футболът на Балканите никога не е бил спокоен оазис.

Четете още

Кръв, бомби, бой с лопати и жестока драма в последния мач на ЦСКА-София на стария стадион (Видео)

Кръв, бомби, бой с лопати и жестока драма в последния мач на ЦСКА-София на стария стадион (Видео)

Култовите мустаци във футбола
Култовите мустаци във футбола

Култовите мустаци във футбола

Реклама
Реклама
Реклама