Реклама
https://www.bgdnes.bg/futbol/article/16702513 www.bgdnes.bg

Илиан Илиев пред "България Днес": Подценяването на играчите тежи

  • Целта пред "Черно море" остава място в Топ 3
  • Трудно реших за националния отбор
  • Тук често залитаме в крайностите

"Черно море" е приятната изненада на футболната есен в България. Тимът на Илиан Илиев посреща зимната пауза на първо място. Треньорът от своя страна прие още едно предизвикателство - поста на национален селекционер. Дебютира начело на "лъвовете" с две равенства - с Унгария и Сърбия. Пред "България Днес" Илиев направи равносметка на постигнатото и разкри какви са бъдещите му цели.

Реклама

- Краят на годината винаги е време за равносметки. Каква е вашата?

- Като цяло с "Черно море" направихме изключително позитивна година във втората й част. През първата завършихме шести, можеше и по-добре. С изключение на отпадането за Купата на България се представихме на ниво и сме доволни.

- Кое беше най-силният коз на "Черно море" през есента, за да зимувате на върха?

- Постоянството. И други години сме тръгвали добре. След това сме имали периоди, в които допускаме 2-3 равни, една загуба и лидерите ни избягват. Тази есен бяхме по-постоянни в резултатите и играта си.

- Това, че тимът ви е сплав от опитни бойци и около тях млади талантливи момчета, оказва ли също влияние?

- Да, така е. Имаме доста опитни хора, които натрупаха с времето опит, както и ние като треньорски състав. Естествено имаме и няколко момчета - млади чужденци, които ни помагат в първенството. И покрай тях някои млади наши играчи. Мисля, че те имат още повече качества в резерв. Надявам се втория дял от първенството да ги разкрият.

- През цялата есен не правихте някакви гръмки обещания въпреки доброто представяне. Сега вече може ли да си поставите високи цели?

Реклама

- Аз с натрупания опит с годините заедно с помощниците ми като Бранимиров съм се научил да не залитам в двете крайности. Има млади треньори, които с два-три добри мача или една хубава серия резултати, си помислят, че са Гуардиола. След това, когато има лек срив, веднага става проблем и се обръщат срещу играчите. Нашите футболисти знаят, че ние сме такива, че в лошите моменти се държим почти по съшия начин, както в най-добрите периоди. При нас няма такива амплитуди. Това помага като цяло за обстановката в отбора. Няма нагнетяване на напрежението.

- А какви са целите ви оттук нататък?

- Още в началото на първенството казахме, че искаме да сме в тройката. Със сигурност заедно с нашите фенове искаме да станем шампиони, но всички знаят, че ще е изключително трудно. Ще се борим с отбори, които имат три-четири пъти по-големи бюджети от нашия. Дори такива след третото място в класирането. При нас един от проблемите е, че някой път, когато се обръщаме към пейката, там повечето са млади момчета. Това добре за тях и за нас, но втория полусезон може би те трябва да са ни скритата сила.

- "Лудогорец" и ЦСКА-София ли са основните претенденти за първото място?

- Първенството има още много мачове. 10 в редовния сезон, сред които имаме доста трудни срещи. След това идват евентуално още пет в шестицата, ако останем там. Много е рано да се казва кои са ни претендентите. Естествено, най-близо са те, но и по-назад има отбори, които разполагат кадрови с потенциала и ресурса, за да се опитат да влязат и те в тройката. Каквато е и нашата цел.

- Каква селекция да очакваме от "Черно море"? Досега винаги сте били предпазливи на трансферния пазар.

- При нас е такава ситуацията, че за да вземем някой, трябва да се разделим с някой. Няма как, тъй като сме първи да кажем, че ще направим гръмка селекция. Ще даваме още повече заплати и да излизаме от нашите рамки. Ние следваме рамките си и в момента нямаме хора, които са напуснали, за да мислим за нови попълнения.

- Кой беше най-трудният и кой най-сладкият момент през годината?

- Няма лесни мачове. Това е клише, но е така. Дали играем с първия или седмия, за нас срещите са трудни. Нашите футболисти разбраха, че в тези "по-сигурните" мачове доста пъти сме губили точки и впоследствие медали.

- Тази есен в повечето мачове със силните също се представихте много добре.

- Дай Боже, така да продължава.

- Свикнахте ли вече да съвместявате двата поста - в "Черно море" и националния отбор?

- Горе-долу, да. Но нямахме време да кажем, че сме свикнали. Ние бяхме една седмица с националния отбор. Да, в момента организираме някакви контроли и т.н., но това е дистанционно. Няма време за свикване. След една доста бурна седмица в националния отбор веднага си дойдохме и беше следващият мач за първенството. Просто отиваш и се опитваш да си свършиш най-добре работата. Прибираме се и по същия начин.

- Трудно ли взехте решението да поемете националите?

- Много трудно беше решението от всяка една гледна точка. Но във времето като външен, страничен човек доста съм се ядосвал за изключителния негативизъм към националния отбор - че нямаме футболисти, че не се работи в клубовете. Имам по-различно мнение. Мисля, че имаме качествени момчета. Не са световни звезди, но има играчи, които могат да покажат, че България не е чак толкова зле откъм качество. Това беше и най-главната причина с Петьо (б.а. - Петър Костадинов) да решим да поемем националния отбор.

- Двата мача начело на тима минаха в тежка обстановка, но играчите показаха добра игра в тях. Това добра основа ли е занапред и как успяхте да ги мобилизирате в тази обстановка?

- Да! В едната седмица успяхме да се опознаем по-близко с играчите. Познавахме се и преди това с повечето футболисти. С някои от тях вече бях работил. Затова беше по-лесна комуникацията ни. Надявам се на тази основа да стъпим. Трябва да имаме малко повече самочувствие, тъй като много, много тежи това мачкане, подценяване - че нямаме качества, че не сме подготвени добре, че другите са много по-силни от нас. Това се отразяваше на представянето. Единственото важно нещо им го казах още преди първия мач с Унгария. То е, че в този двубой трябва да се притесняваме единствено да издържим физически. Във всичко друго сме равни. Да, имат топ футблист, като Собослай, обиграни са, имат стил. Но ние имаме повече талант. И футболистите го показаха.

- Преди няколко дни Наско Сираков каза, че сте светлият лъч във футбола в момента с работата ви в националния отбор.

- Дайте да не отиваме в крайности. Ние по принцип сме малко такава държава - и с младите играчи, малко като направят, и започваме да ги хвалим донемайкъде. После идва другата крайност. Ние сме стъпили здраво на земята. Въобще не се главозамайваме, че сме направили още нещо. Двата мача трябва да са ни основа, но знаем, че имаме много повече като ресурс, който трябва да покажем.

- Как ви се вижда календарът на националния отбор? Сега реално България няма да има официален мач почти година - Лигата на нациите започва през есента.

- Така се получи заради европейското първенство. Отскоро съм в тези неща и не съм обръщал внимание на този факт. Контролите май и юни са добре дошли за нас.

- Какво пожелавате за 2024-та - на вас и на феновете на футбола?

- Клише е, но здраве, тъй като без него нищо не можем да направим.

Четете още

НОВ РАВЕН 2:2! България не се даде на звездите на Сърбия, но остана без победа

НОВ РАВЕН 2:2! България не се даде на звездите на Сърбия, но остана без победа

Илиан върна Филип Кръстев в националния

Илиан върна Филип Кръстев в националния

Реклама
Реклама
Реклама