Реклама
https://www.bgdnes.bg/futbol/article/16720465 www.bgdnes.bg

Легендарният футболен треньор Георги Василев-Гочето: Първото място на "Черно море" не е изненада

*"Лудогорец" и ЦСКА започнаха колебливо

*В "Левски" проблемите отново не са футболни

*За стадионите са виновни и от БФС, и от държавата

*Не очаквам изненади на Евро 2024 през лятото

 

Кой е той?

Георги Василев-Гочето е единственият български треньор, станал шампион с три отбора - "Етър", "Левски" и ЦСКА. Помощник е в националния тим на Иван Вуцов, с когото участва на световното първенство в Мексико през 1986 г. Като наставник на "Унион" (Берлин), отбор от тогавашната Трета лига, Василев достига до финал за Купата на Германия и играе в евротурнирите.

- Г-н Василев, тази година, изглежда, трябва да си говорим за "Черно море", за някои изненадващ лидер през зимната пауза. По-интересен ли стана футболът ни през изминаващата година?

Реклама

- За мен не е изненадващо, че "Черно море" е на върха, води в класирането и има самочувствие. И то с добри мачове, добри игри, без особени колебания. Много добре работят там, не само треньорът Илиян Илиев, но и целият му екип.

Това не е нещо спонтанно, някаква появила се изведнъж енергия, а плод на дълго продължил труд на всички в клуба. Резултатите от предишните сезони подсказваха, че "Черно море" набира скорост - където е имало пролуки, са успели да ги запълнят, да ги изгладят и да вървят във възходяща линия. През есента бяха в чудесна форма и се радваха на това, което правят. Имат пълното право да бъдат лидер. 

- Какво се загуби при сочените за фаворити в началото на сезона "Лудогорец" и ЦСКА-София?

- Те имаха доста колебания, особено в началото на сезона. В първите мачове се получиха неприятни резултати и това доведе до треньорски промени. С течение на времето се натрупаха загуба на точки, на активност в класирането. Специално при "Лудогорец" у мен имаше сериозно колебание, че те могат да повторят за пореден път успехите си в първенството, да защитят титлата. С треньорската промяна, с промяната в поведението в отбора, по всяка вероятност и на атмосферата в съблекалнята успяха да вдигнат нивото. Освен това те имаха и доста ангажименти в европейските турнири.

- Как видяхте отборите именно в европейските турнири?

- Приятно е да има български отбори в Европа, особено когато някой продължава там и през пролетта. Наистина сега форматът е различен с груповата фаза. Едно време нямаше възможност за "поправителен", играехме на директно отстраняване. Наистина мачовете бяха значително по-малко. Нямаше възможност да загубиш, но въпреки това да останеш в турнирите. Тази промяна се оказа добра за българските отбори (смее се). Ето, "Лудогорец" получи шанс за цели два "поправителни изпита" - от Шампионска лига, Лига Европа, накрая в тази на Конференциите. Могат да имат самочувствието, че са си свършили работата.

Реклама

- Споменахте треньорските смени, как се справя един треньор, който поеме отбор в средата на полусезона, без да може да прави селекция и кой знае какви промени?

- По всяка вероятност се приобщава към това, което заварва. Опознавайки качествата на футболистите си. Най-вече влияейки на атмосферата в отбора, вдигане на духа, на настроението и да гради това, което смята за качествено в състава. Задължително е да се смени тежката обстановка в съблекалнята, останала от предшественика му.

- Друг вечен претендент - "Левски", отново се загуби, къде е проблемът, в треньор ли, в играчи ли?

- Да не забравяме, че "Левски" преминава все още през доста тежък за клуба период, проблеми, промени. Подкрепата от привърженици успяваше да крепи духа в отбора, което е една от причините да се държи отборът на ниво. Но при такава ситуация се губи балансът. Затова и не можем да кажем, че този отбор постига желаните резултати - шесто място не е това, което подхожда на "Левски", нито задоволява привържениците. Извънфутболни неща пречат там. Според мен те имат добре изграден отбор, никак не лоши футболисти, но не могат да оставят зад гърба си големите проблеми.

- Една прогноза за пролетния полусезон?

- Пролетта ще бъде трудно за лидерите в битката за титлата, а в "Черно море" много добре го знаят. Не мисля, че може да се стигне до изненада и някой друг освен "Черно море", "Лудогорец" и ЦСКА-София да попадне в тройката, камо ли да се бори за нещо повече.

За мен "Локомотив" (Пд) беше сред отборите, които бяха подготвени да се борят за място в тройката, но ме притеснява, че "изпуснаха въздуха" накрая. 

- Отново се повдига темата за формата на първенството - по-малко отбори, да се играе пролет-есен. Според вас може ли да се говори за такива промени?

- По-малко отбори не означава автоматично повдигане на нивото. И осем отбора да останат, те пак ще имат проблеми с финансите. Категорично смятам, че класическата формула с 16 отбора е най-добра. В много градове искат да гледат футбол и имат правото. Вярно е, че трябва да си намерят финансиране, да се погрижат за стадионите си и да решат още куп други проблеми. Но футболът е за запалянковците, да ги ограничим да гледат мачове само в определени градове и ограничен кръг отбори не е добре. Гледам в по-развитите футболни държави в Европа не се правят такива корекции, ние няма да достигнем тяхното ниво, ако ограничим броя на отборите в първата ни лига. Чувам, че претендентите за властта в БФС обсъждат тази идея, но ако лежат на нея, това е смешно.

- Илиан Илиев, който води зимния лидер, зае и поста национален селекционер, под негово ръководство се изиграха два добри мача, които можехме и да спечелим дори. Смятате ли, че той е човекът, при когото тимът има бъдеще?

- Да, двата мача при Илиан бяха наистина доста по-добри. Да теоретизирам няма смисъл, резултатите и игрите показват всичко. Просто не мога да си обясня как досега тези футболисти не са дали това качество, което видяхме в последните срещи при него.

- Скоро може ли националният отбор да участва на голямо първенство? На фона и на работата с младите играчи, на резултатите на юношите и младежите.

- Израстването на местни перспективни футболисти винаги е може би най-важното условие. У нас има вече много школи, които според мен работят пълноценно и със замах. Гледам и участието на юношите и младежите, и макар резултатите и там да не са кой знае какви, все пак виждам добри неща.

Задачата пред първия ни отбор, разбира се, е класиране, но тя не се решава за ден-два. Трябва по-трайна представа за работа в дългосрочен план. Не можем да кажем, че имаме футболисти с голям опит в клубовете си, особено в чужбина, които имат уменията и характера да вдигнат нивото рязко. Това са неща, които стават плавно и минават през правилна политика в отборите. Налагането на млади футболисти, израстването им. В отбора ни се появяваха неизвестни за нас футболисти, после изчезваха, Младен Кръстаич много ги въртеше. При Илиян се работеше с едно звено, даде им самочувствие, че стои зад тях и им вярва, защото те са тези, които ще водят битките занапред. Но това е неспиращ процес, да, появяват се нови футболисти, някои отпадат по една или друга причина.

Живеем още със самочувствието на минали успехи, но трябва да си дадем ясна сметка, че всичко се е променило. 

- Запознат ли сте с програмата на Димитър Бербатов и екипа му за ръководенето на БФС?

- Не, не съм запознат. Може и да ме обвинят, че не се интересувам, но до мен нищо не е стигнало.

- Твърде много скандали станаха в съюза, някои хора са на мнение, че настоящото ръководство просто трябва да отстъпи. Според вас който и да дойде, с какво трябва да се захване, да промени?

- Като участник във футбола винаги съм бил далеч от тези неща и не искам да се ангажирам с мнение, най-малкото няма да е меродавно. Но смятам, че смяната на ръководството на БФС едва ли ще реши проблемите на футбола ни изцяло. Има административни и други дела, към които да се насочат усилията, но БФС да вдига нивото на футбола не мисля, че може да се разчита.

Виждаме в съседните нам страни и тези, които са на нашето икономическо равнище, какви стадиони си построиха. Последния ни мач със Сърбия бе в Лесковац например, на чисто ново съоръжение. Тук БФС трябва да търси разбирателство и сътрудничество с държавата за изграждането на стадионите и базите. Като се огледаме, и виждаме, че сме доста изостанали по отношение на условията за подготовка и развитие. Нещата в тази посока са преплетени и трябва да се види кой носи по-голяма отговорност за това нерадостно състояние - БФС или държавата, или и двете страни. Дано с настъпващата промяна в БФС и държавата да се събуди и да се замисли не трябва ли да се срамуват управниците от това, което имат съседите ни, а ние - не.

- Догодина предстои и европейско първенство, ще се ангажирате ли с прогноза?

- Трудно би ми било. Германия е домакин и не участва в квалификациите, а играе само приятелски срещи. Затова и не може да се види истинското ниво на отбора, който винаги е считан за фаворит, а сега ще се представя и пред собствена публика. С изключение на последните един-два мача Бундестимът не показа, че е готов да се бори докрай. Имената, които винаги се въртят, да не ги изброяваме, но мисля, че сред тях ще е бъдещият европейски шампион. Не ми се вярва да видим изненада като гръцката в Португалия през 2004 г. или датската преди вече 30 години. На гърците се радвах много, но това са доста редки случаи.

- Какво се случва с "Етър", нещата там не изглеждат добре?

- Нищо ново не знам, освен че, като отида на стадиона, и срещам още освободени хора. Ръководството трябва да вземе важни решения и да обяви какви са плановете за бъдещето. Не подхожда на този клуб и този отбор, дал големи имена на българския футбол, да е в такова положение.

Четете още

Георги Василев-Гочето: Отборът ни направи стъпка нагоре

Георги Василев-Гочето: Отборът ни направи стъпка нагоре

Легендата Георги Василев-Гочето:
Новият селекционер след мач да спи спокойно

Легендата Георги Василев-Гочето: Новият селекционер след мач да спи спокойно

Легендата Гочето Василев на море в Гърция напук на пожарите

Легендата Гочето Василев на море в Гърция напук на пожарите

Георги Василев-Гочето разкри историята зад последния гол на Гунди

Георги Василев-Гочето разкри историята зад последния гол на Гунди

Реклама
Реклама
Реклама