Реклама
https://www.bgdnes.bg/futbol/article/16738708 www.bgdnes.bg

Банда голи глави: Бръснати кубета командват футбола

Гуардиола спечели 34 трофея като наставник, повечето от тях без коса

Да играеш с обръсната глава не е рядко срещано сред футболистите. Напоследък обаче някои от най-успешните футболни треньори също са голи кубета. Дали всяват повече респект сред играчите с тази си визия, дали прикриват плешивост, или просто се поддават на модните тенденции, факт е, че все повече специалисти се отказват от косата си.

Нещо повече. Голите темета сякаш са обречени да постигат големи успехи като наставници, а цифрите и спечелените трофеи никога не лъжат. Само за предишния сезон в някои от топпървенствата на Европа шампиони станаха отбори, чиито треньори са гологлави. Когато говорим за успешен треньор, няма как да не започнем от Хосеп Гуардиола. Само преди дни испанецът завоюва своя 34-ти трофей в мениджърската си кариера. Той грабна с "Манчестър Сити" титлата от световното клубно първенство, нещо, което вече беше правил още с "Барселона" и "Байерн" (Мюнхен). Всъщност само с "гражданите" това бе негов пети трофей за последната забележителна година. През 2023-та Пеп триумфира още в Шампионската лига, Висшата лига на Англия, ФА Къп и Суперкупата на Европа. Това е уникално постижение в британския футбол.

Реклама

Като футболист, редом рамо до рамо с Христо Стоичков на терена, Гуардиола бе с гъста черна коса. Дори когато треньорската му кариера в "Барселона" започна, той напътстваше със стилна прическа младия тогава Лео Меси. С годините започна да олисява и реши да бръсне главата си. Днес понякога пуска само набола брада, която е побеляла. Запитан наскоро докога ще остане начело на "Манчестър Сити", Пеп отговори:

"Имам енергия. Разбира се, мога да си тръгна утре. Една година е много време във футбола. Пристигнах с дълга коса и вижте какво стана". 

Треньорът на "Манчестър Юнайтед" Ерик тен Хаг не може да се похвали с кой знае какви успехи, откакто пое клуба. Той жънеше такива начело на нидерландския "Аякс", но при "червените дяволи" записва провал след провал. 53-годишният спец също е от треньорите голи кубета. "Той е един сложен плешив човек, има странно отношение към футболистите си и постоянно ги гони", изказа се по негов адрес неотдавна чилийската звезда Артуро Видал.

Един от най-успешните треньори на "Реал" (Мадрид) в последните години е Зинедин Зидан.

Зизу спечели три пъти Шампионската лига с "белите". Още като играч в последните си години той бе силно оплешивял, а след това като треньор неизменно бе с голо теме. През миналата година се появиха слухове, че Зидан е посещавал клиника в Турция с намерението да си присади коса. Засега обаче все още не сме го видели с буйни къдрици. В групата на гологлавците добавяме и бившият селекционер на Аржентина Хорхе Сампаоли.

В калчото плешивците са най-много

Реклама

Най-голяма е манията по обръснатите глави сред треньорите в италианското футболно калчо. Нека да започнем с Лучано Спалети, който изведе "Наполи" до дългоочакваната титла, която бе първа от времето на Диего Марадона насам. 64-годишният спец винаги е бил популярен с голото си теме. Той вдигна шампионския трофей и напусна клуба през лятото.

"Понякога се разделяш с някого заради твърде много любов. Уморен съм и имам нужда от почивка. Искам да се откъсна от всичко за малко. Излизам в едногодишна ваканция, няма да тренирам никой", заяви Спалети през май, а през лятото не удържа на думата си и пое националния тим на Италия.

Почти без коса по главата е треньорът на "Ювентус" Масимилиано Алегри.

 Нито едно косъмче пък няма наставникът на Милан Стефано Пиоли.

Сред популярните италиански гологлави треньори е Роберто ди Матео, който постигна най-големите си успехи с "Челси".

Ел Маестро стриже за кадем

Треньорът на ЦСКА-София Нестор Ел Маестро обикновено движи обръснат гладко до кожа. Позволява си да пусне понякога малко рехава косица само от суеверие. Така беше и тази есен, когато резултатите на "червените" бяха добри и имаше силна серия. За кадем сърбинът със сменено име не се подстригваше, но след лошия финал на сезона отново лъсна кубето.

Неговият сънародник Славко Матич използваше визията с голата глава, докато водеше отборите на "Арда" и "Септември" (Сф) по българските стадиони.

Бившият помощник на Младен Кръстаич в националния отбор и Футболист №1 на България за 2013-а Иван Иванов от доста време се е офъкал нула номер. В момента той е треньор на "Чавдар" (Етрополе). Все по-оплешивяващ и късо подстриган е и бившият треньор на "Левски" Станимир Стоилов.

С гола глава водеше "сините" при последния си престой наставникът Георги Тодоров.

Четете още

Виенски бръснар ще спасява ЦСКА

Виенски бръснар ще спасява ЦСКА

Порномацка луда по Пеп Гуардиола

Порномацка луда по Пеп Гуардиола

Реклама
Реклама
Реклама