Реклама
https://www.bgdnes.bg/futbol/article/17196478 www.bgdnes.bg

Анди Бреме отлетя към небесния отбор на великите

Големият германски защитник си отиде на 63 г.

Андреас Бреме отлетя към небесния отбор на великите футболисти на 63-годишна възраст. Легендарният бранител на Германия си отиде от този свят малко повече от месец след кончината на Франц Бекенбауер. Кайзер Франц и Андреас Бреме имат основна заслуга за световната титла, спечелена от Бундестима през 1990 г. в Италия.

На финала срещу Аржентина в Рим Анди отбелязва единствения гол за победата с 1:0 от дузпа. Наказателният удар, отсъден от мексиканския съдия Кодесал в 84-тата минута, и до днес се оспорва от аржентинците. Но това не отнема ни най-малко от заслугата на Бреме, който реализира със завидно хладнокръвие. Селекционер на Германия е Франц Бекенбауер. Кайзера се превръща във втория човек след бразилеца Марио Загало, печелил световно първенство и като играч, и като треньор.

Реклама

Четири години по-късно Бреме изиграва последния си мач за националния отбор на световното първенство в САЩ през 1994 г. Пеневата чета печели четвъртфиналния двубой с 2:1 и това е огромно разочарование за цяла Германия.

В края на славната си кариера Андреас Бреме е съотборник с българина Мариан Христов в "Кайзерслаутерн" през сезон 1997-1998 г. "Лаутерите" стават шампиони, като това е последната им титла в Бундеслигата.

"Андреас Бреме е един от най-добрите футболисти, които съм виждал - сподели пред "България Днес" Мариан Христов - Имах щастието да играя с него на терена. След това ми беше и треньор в клуба. Играеше много добре и с двата крака. Това е нещо, което страшно много ме впечатляваше. Не можеше да определиш кой е силният му крак. До такава степен се беше усъвършенствал!"

Единственият българин, носител на "Златната топка" - Христо Стоичков, също скърби.

"Днес е черен ден за футбола - написа Камата в социалните мрежи. - Без време си отиде една истинска легенда. Един световен шампион! Винаги ще помня мачовете ми срещу Андреас Бреме. Два пъти ме победи в двубоите ЦСКА - "Байерн" Мюнхен през 1987 г. Ние бяхме млади и зелени. Незабравим за всички ни ще остане четвъртфиналът България - Германия в Ню Йорк. Бреме беше един от най-железните защитници в историята! Почивай в мир, приятелю!"

Четете още

Почина легендарният Андреас Бреме

Почина легендарният Андреас Бреме

"Космос" спасява Пеле от фалит, той прави футболна революция в САЩ

"Космос" спасява Пеле от фалит, той прави футболна революция в САЩ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама