Реклама
https://www.bgdnes.bg/futbol/article/17384846 www.bgdnes.bg

Теко отлетя в небесния отбор на "лъвовете"

Стефан Абаджиев си отиде от този свят на 89 години

Стефан Абаджиев, един от героите от Чудото във Флоренция, си отиде от нашия свят на 89-годишна възраст на 13 март 2024 г.

Неуморният полузащитник отчайва белгийците при победата на "лъвовете" с 2:1 на 29 декември 1965 г., която ни класира за втори пореден път на световно първенство. "Червените дяволи" са считани за абсолютен фаворит преди двубоя, който трябва да определи кой от двата отбора ще играе на мондиала в Англия 1966.

Реклама

В квалификациите нашите завършват с равен брой точки с Белгия. Според тогавашния регламент головата разлика няма решаващо значение и се играе решаващ двубой на неутрален терен.

Нашите печелят след два гола на Георги Аспарухов-Гунди, но Александър Шаламанов, друг от участниците в легендарния мач, посочва и други заслужили играчи.

"Във Флоренция черната работа свършиха Теко Абаджиев - един страхотен футболист, и Митата Якимов, казва приживе Шами пред авторите на книгата "България Юнаци - "лъвовете" на световни първенства".

Теко остава в историята на българския футбол с огромната си трудоспособност и силен характер. В свои интервюта той също се връща към двубоя на стадион "Комунале" във Флоренция, който ни отваря пътя към Англия.

"Белгийците бяха много голям тим - признава Абаджиев. - Бихме ги в един извънредно тежък мач! Радостта ни нямаше край... Играхме отлично. Над всички изпъкваше Гунди - Георги Аспарухов. И във Флоренция той показа, че е футболист от най-висока европейска класа. Вкара и двата ни гола."

На клубно ниво Теко остава верен на любимия си "Левски". Очерк за Абаджиев пише легендарният спортен журналист Силвестър Милчев. "Към края на 1968 г. Теко заминава за някогашната Западна Германия (ФРГ) - разказва в статията си Милчев. - Във вече понапреднала за футбола възраст играе в отбори от III Бундеслига. Завършва треньорската школа в Кьолн с преподавател световноизвестния специалист Сеп Хербергер. След това е треньор в редица немски клубове. Пенсионира се и дълги години живее в Нюрнберг.

Реклама

Стар приятел на Стефан Абаджиев е някогашният футболист на "Славия" Стефан Гецов-Цеко, който разказва:

"През зимата на 1954 година треньорът на "Левски" Васил Спасов-Валяка, с когото играхме заедно в "Академик", ме покани да премина в неговия отбор. Познавах там всички момчета. Един от новите за мене беше Теко Абаджиев. Той правеше впечатление с великолепната си игра. Техника в движение! Хубав финт. Стабилен характер. Пълноценен. Пожертвувателен. С добри обноски. Минаха години, вече не бях в "Левски", но общувахме в една компания с него, Любо Гайдаров и Сашо Костов, защото гаджетата и на тримата бяха балерини. По-късно се включваше и Гунди Аспарухов."

Това са част от златните години на българския футбол, Стефан Абаджиев-Теко е завинаги част от тях. За историята остават постиженията на "синия" халф.

Роден на 3 юли 1934 година в село Осоица до Горна Малина, Теко играе за "Левски" от 1953 до 1968 година, след което до пролетта на 1970 г. е в германския "Висбаден". Има 254 мача и 38 гола в "А" група и 41 мача с 8 гола за купата на страната. През 1952 г. става шампион с юношите на "Левски" под ръководството на Любомир Петров-Боби. Трикратен шампион на България (1953, 1965 и 1968) и четирикратен носител на Купата на Съветската армия (1956, 1957, 1959 и 1967). Има 27 мача и 1 гол за националния отбор и 8 мача за "Б" националния отбор.

Почивай в мир, Теко!

Четете още

Гонзо: Фланелката на "Левски" с №9 е най-тежка

Гонзо: Фланелката на "Левски" с №9 е най-тежка

Екранният Гунди диша от балон за ЧРД на детето

Екранният Гунди диша от балон за ЧРД на детето

Актьорът Павел Иванов вдига 340 кг контузен

Актьорът Павел Иванов вдига 340 кг контузен

Златен ден във футбола: Гунди шокира Европа и класира България за световното в Англия 1966

Златен ден във футбола: Гунди шокира Европа и класира България за световното в Англия 1966

Реклама
Реклама
Реклама