Реклама
https://www.bgdnes.bg/futbol/article/17434748 www.bgdnes.bg

Скандал в Танзания заради национали

Преди историческия първи мач утре

Десподов струва колкото целия им отбор, звездата им я няма

Скандал съпътства участието на националния отбор по футбол на Танзания в турнира в Азербайджан, където ще играят и родните "лъвове". Първият мач ще е в петък именно между българския тим и "Тайфа Старс", както е прякорът на танзанийците.

Най-големият клуб в страната - "Йънг Африканс", се запъна да пусне шестимата си национали за неофициалния турнир "ФИФА Серийс". Причината е, че на отбора предстои участие за Шампионската лига на Африка, където е съсредоточил усилията си. От местната федерация категорично отказаха да оставят на практика гръбнака на националния тим да почива. И така всички повикани от временния селекционер Хемед Сюлейман по прякор Марокото са в групата за двубоя утре на стадион "Далга Арена". Това ще бъде и първи мач в историята между представителните гарнитури на България и Танзания.

Реклама

Втората среща на "лъвовете" е три дни по-късно на националния стадион "Тофик Бахрамов".

"Йънг Африканс" води уверено в местното първенство, като след 20 изиграни мача през сезона има 17 победи и една загуба, а точковият им актив е 52. На второ място с 47 т. е "Азам", а третата позиция е за "Симба" с 45 т. Първите три отбора в крайното класиране получават право на участие в клубните турнири на Африка.

За жалост на африканците, липсва най-голямата звезда, съотборникът на Кирил Десподов в ПАОК (Солун) Мбуана Али Самата. 31-годишният титулярен капитан е освободен от ангажименти поради лични причини. С 69 мача за страната си той е най-опитният им футболист, а също така и водещ реализатор с 22 гола. В отсъствието на Самата като най-висококотиран състезател се оказва младият дефанзивен халф на "Шахтьор" (Донецк) Новатус Мироши. За разлика от останалите легионери, които ритат по долните дивизии в Европа, до момента 21-годишният Новатус е носил екипите на "Макаби" (Тел Авив) и "Зулте-Варегем" в белгийското първенство.

Отборът на Танзания е напълно неизвестен за света, тъй като няма участия на мондиали, а на местно ниво - в Купата на африканските нации, има само три. През 1980 г. записва загуби от Нигерия и Египет, както и равенство с Кот д'Ивоар, като отпада още в груповата фаза. През 2019 завършва в гуропава фаза с 0 точки, а през тази година взе две ремита - 0:0 с ДР Конго, 1:1 със Замбия и загуби с 0:3 от Мароко.

Най-големите успехи на Танзания са свързани с КЕКАФА Къп, най-стария международен турнир на континента. В него взимат участие държави от Централна и Източна Африка. Танзания го печели през 1974, 1994 и 2010 г. и финишира на второ място през 1973, 1980, 1981, 1992 и 2002 г.

Интересното е, че остров Занзибар, който е част от Танзания, също има национален отбор, но не е член на ФИФА и не може да участва в организирани от нея турнири.

Според "Трансфермаркт" стойността на целия отбор на танзанийците е почти колкото тази на родната ни звезда Кирил Десподов. Той е оценен на 6 милиона евро, докато националите на африканската страна - общо 6,28 млн. евро. Само за сравнение всички играчи от държавната ни селекция са на стойност 33,03 млн. евро.

Реклама

Най-скъпият играч на африканците - съотборникът на Десподов в ПАОК Мбуана Али Самата, има цена от един милион.

Идеята на ФИФА с въвеждането на новия турнир е да осигури повече мачове, но също така да противопостави отбори, които така или иначе няма как да се срещнат. За момента няма награден фонд и купа няма да се връчва.

Полицаите срещу затворниците

"Йънг Африканс" и "Симба" са двата гранда в Лиги куу Бара. Но има и по-екзотични отбори и дербита в местния футбол.

Като например между тимовете на "Полиси" и "Призънс" - лесно се превежда и е точно така, единият отбор е този на полицията, другият - на затворите. "Призънс", които са от Мбея, са по-титулуваният отбор с единствения си успех през 1999 г. "Полиси Морогоро", както е пълното им име, идват от град Моши, провинция Килиманджаро.

Към тях прибавяме и отбора на захарните плантации в Туриани "Мтибва Шугър", чиято емблема е заимствана от тази на "Манчестър Юнайтед", само че е в зелено и в центъра и има сноп захарна тръстика.

В Баку чакаха и африканска хубавица

В Баку се надяваха с националния отбор по футбол за новия турнира на ФИФА да пристигне и красавицата Трейси Набукеера, която е действащата Мис Танзания... Но надеждите са напразни.

В задълженията на Трейси влиза най-вече да промотира културата, изкуствата и спорта. В Танзания едно министерство отговаря за тези три неща, лично шефът му д-р Пинди Чана обяви г-ца Набукеера за победителка на конкурса, проведен в края на миналата година. Освен короната призьорката получи 10 милиона танзанийски шилинга (2800 евро), както и чисто нов "Мерцедес".

Четете още

Карък за националите в Баку

Карък за националите в Баку

"Ботев" поиска чуждестранни съдии на полуфиналите с ЦСКА

"Ботев" поиска чуждестранни съдии на полуфиналите с ЦСКА

Цеци Красимирова проговори за Гонзо

Цеци Красимирова проговори за Гонзо

Илиан Илиев: Азербайджан и Танзания са на нашето ниво

Илиан Илиев: Азербайджан и Танзания са на нашето ниво

Реклама
Реклама
Реклама