Реклама
https://www.bgdnes.bg/futbol/article/17570906 www.bgdnes.bg

СТАРА СЛАВА: "Лъвовете" разкъсват Италия на Евро '68

Котков, Чико и Жеков побъркват защитата на гостите с три попадения

Футболният свят вече тръпне в очакване на първия съдийски сигнал на Евро 2024 в Германия, което, за съжаление, отново ще мине без участието на България. Цели 20 години минаха от последното ни участие на голям форум и сега националният ни отбор не е страшилище за великите сили. Но в историята на европейските първенства и в квалификациите за финалите има ярка българска следа. Печелим сладки победи, преглъщаме и горчиви поражения. В новата ни поредица връщаме времето назад, за да си припомним с усмивка и носталгия епични европейски мачове на "лъвовете". Днес се нареждаме на опашката за билет за първия четвъртфинал на Евро 68 България - Италия. Двубоят се играе на стадион "Васил Левски" на 6 април 1968 г. В статията са използвани материали от архива на журналистите Стефан Янев и Филип Друмчев.

Краят на шейсетте години на миналия век е времето, в което България има наистина страховит отбор! "Лъвовете" са на четвъртфинал в Европа, а в София сме просто непобедими.

Реклама

Очакванията към нашите за Евро 1968 са големи. Особено след шамаросването на бронзовия медалист от Англия '66 Португалия и победа над традиционно силния състав на Швеция в квалификациите за турнира. В първата част на нашата поредица разказахме как воденият от Еузебио отбор е повален от тежката лапа на българския лъв с победата с 1:0 в София на 26 ноември 1967 г. Успехът ни изпраща сред най-добрите осем отбора на Стария континент. Но жребият се оказва тежък за тима на Стефан Божков - за да се класираме за финалната четворка, трябва да елиминираме Италия. По това време "адзурите" още се отърсват от кошмарното си участие на световното в Англия 1966.

На стадион "Ейърсам Парк" тимът на Северна Корея разкъсва звездната селекция на "скуадрата" и Италия напуска световните финали още в предварителната група. След краха на Алибона "сините" моментално сменят старши треньора. Новият наставник е бившият халф на "Фиорентина" Ферчуо Валкареджи. Пресата по това време разкрива, че специалистът е посетил България, като дори гледа мач от "А" група. Още преди четвъртфиналния сблъсък с България италианският наставник си признава, че се притеснява от първия мач в София. Репортерът от Италия Енрико Креспи пише, че отборът на Стефан Божков е представител на класическата Дунавска школа, само че играе по-твърд футбол. Очеркът на италианския журналист хвърля светлина и върху Георги Аспарухов - Гунди. Креспи пише за своето преживяване в София, като отбелязва, че головете на Аспарухов са нещо, което може да се види само и единствено в столицата на България.

По това време европейското е във формат - гостуване и домакин на съответните страни до полуфиналите. Последните четири отбора се събират в определена държава, в случая Италия, където довършват турнира.

В мини интервю преди мача на "Васил Левски" Гунди прогнозира победа с 3:1 за България. Според иконата на "Левски" това ще е достатъчно, за да стигнем финалната четворка. Никола Котков също не се плаши от "адзурите". "Защо да не ги победим? Вратарят им Албертози вече съм го пробвал", заявява Котето. 

Преди първия мач българският отбор е в лагер в парк "Хисарлъка" до Кюстендил. Проблемът е във вратарския пост. Титулярът от "Славия", Симеон Симеонов, е болен от бронхопневмония, затова селекционерът Божков трябва да избере резерва. Изборът пада върху Станчо Бончев от "Локомотив" (Пловдив) и Никола Пърчанов от "Спартак" (Плевен), но вторият страда от стомашни проблеми. От отбора липсва и Христо Бонев, който е контузен. Въпреки това съставът ни остава силен. Атаката е поверена на Гунди и Петър Жеков. Двамата нападатели са подпомагани от Динко Дерменджиев, Котков и Георги Попов. Димитър Якимов свързва атаките. Защитата е формирана от Димитър Пенев, Добромир Жечев, Борис Гаганелов и Александър Шаламанов.

На 6 април "Васил Левски" се пука по шевовете. Трибуните са препълнени с 68 000 души. Още в 11-ата минута България ликува - Котков прави 1:0. Резултатът се запазва до почивката, макар италианската защита да изнемогва. Легендарното крило на "Ботев" Георги Попов прави велик мач. Тумби на няколко пъти чупи кръста на светилото Джачинто Факети. Други от италианската защита пък чуват лафа за цената на "мрежичките в ЦУМ".

Реклама

15 минути след началото на второто полувреме шут на Ривера се отбива в крака на Пенев и спира в мрежата - 1:1. "Записан съм като автор на автогол. При силен удар топката рикошира в мен и влезе във вратата. Не можех да реагирам - обяснява след време Пената. - Според мен автогол е тогава, когато сам насочиш топката към вратата."

В 66-ата минута Георги Аспарухов прави лъвски скок и с половината си тяло се извисява над вратаря Албертози - уникален момент в историята на българския футбол! След удара с глава кълбото се удря в гредата и се връща към игрището. Дерменджиев е на позиция и с левия крак прави резултата 2:1.

"Лъвовете" не се спират дотук. Тумби лъже половината защита на съперника и с пета намира Жеков. Легендарният голаджия на ЦСКА тръгва на скорост към вратата и с мощен удар опъва мрежата за 3:1. Стадионът пощурява. Валкареджи започва да крещи на своите да се приберат изцяло в защита. Пред Албертози започват големи мелета. Скоро след това Жеков изпуска нов гол, като Котков прави същото. И тук се намесва немският рефер - Герхард Шуленбург.

В 83-ата минута италианците контраатакуват и страничният съдия маркира засада. Българите спират да играят, но главният арбитър Шуленбург дава знак атаката да продължи. За капак идва и неумела намеса на вратаря Бончев и Пиерино Прати прави 3:2. Това е и крайният резултат. Допуснатият гол се оказва по-тежък, отколкото националните ни могат да предполагат по това време. Все пак тимът на Стефан Божков е обнадежден, насочвайки се към реванша в Неапол.

Нападателят Петър Жеков:

Вкараха ни евтини голове

Покойният Петър Жеков определя мача с Италия на "Васил Левски" като един от най-хубавите си спомени. Неговият гол, който е трети за "лъвовете" в срещата, се оказва победен.

"Стадионът беше препълнен - спомня си Вълшебния стрелец. - Този двубой е един от най-хубавите ми спомени от футболния терен.

Италия бе много силен отбор, но ние водихме играта през целия мач. Спомням си, че вратарят ни допусна лек гол. И двата гола в нашата врата бяха евтини и в крайна сметка именно заради това отпаднахме за полуфинала. За тази победа не си спомням да сме получавали специална парична премия. Едно време футболът беше различен."

6 април 1968 г.

Европейско първенство, първи четвъртфинал

България - Италия 3:2

1:0 Никола Котков (11)

1:1 Димитър Пенев (60, аг)

2:1 Динко Дерменджиев (66)

3:1 Петър Жеков (73)

3:2 Пиерино Прати (83)

България: Станчо Бончев, Александър Шаламанов, Димитър Пенев, Борис Гаганелов (к.), Добромир Жечев, Димитър Якимов, Георги Попов, Петър Жеков, Георги Аспарухов, Никола Котков, Динко Дерменджиев.

Треньор: Стефан Божков.

Италия: Албертози Виери, Бургнич, Факети (к.), Бертини, Берчелино, Пики, Доменгини, Юлиано, Мацола, Ривера, Прати.

Треньор: Феручо Валкареджи.

Съдия: Герхард Шуленбург (Германия)

Четете още

Чико пронизва Португалия на Еузебио в кървав мач

Чико пронизва Португалия на Еузебио в кървав мач

Теко отлетя в небесния отбор на "лъвовете"

Теко отлетя в небесния отбор на "лъвовете"

Реклама
Реклама
Реклама