Реклама
https://www.bgdnes.bg/horovod/article/6139743 www.bgdnes.bg

Крум разбива Никифор с жени и деца

Армията на византийците мислела, че пречупила българите

Жени и деца са участвали в знаменитата битка при Върбишкия проход през 811 г. С тях хам Крум се е опитва да подсили по-малката си в сравнения с тази на византийците армия.


Победата е изключително важна за българите, които по-рано претърпяват огромно поражение. Столицата Плиска е превзета от византийците и е опожарена. Ромеите, водени от своя император Никифор, решават да тръгнат към Сердика. Доволни от успеха си в Плиска, византийските войници са непредпазливи. Те не очакват, че българите ще се преминат от защита в атака.

Реклама


Хан Крум успява да събере армия само 15 дни след като Плиска е превзета. Българският владетел предварително разбира от къде ще мине войската на Никифор и подготвя класическа засада.
Армията на Крум напада византийците при Върбишкия проход. В него е основният лагер на императорската гвардия. Преди това българите преграждат с дървени прегради целия проход, за да не може врагът да избяга. Под преградите са издълбават дълбоки ровете.


В ранната утрин на 26 юни 811 година българската армия тръгва стремглаво към ромеиския лагер. Атаката е толкова неочавана и сила, че византийците не успяват да устоят. За да се спасят, те тръгват да бягат, но на пътят им се изправят дървените прегради. Ромеите се опитват да ги прескочат, но падат в дълбоките ровове и загиват.
По време на битката край Върбишкия проход византийската армия със сигурност е била по-многобройна от тази на Крум. Въпреки това българските войници успяват да си отмъстят за претърпяното по-рано поражение.


Почти цялата византийска армия е убита по време на битката край Върбишкия проход. Синът на Никифор - Ставракий успява да се измъкне, но е е тежко ранен. Въпреки че успяват да го изтеглят от бойното поле, след два месеца той умира от раните си. Византийският император също е посечен в битката. Това е едва вторият византийски владетел, който загива на бойното поле. Първият е Флавий Щлий Валент, убит на 8 август 378 г. при Адрианопол в битка с готите.


"Крум е ударил византийците на точното място и на точното време - каза пред "Хоровод" доцент Александър Николов, който е ръководител на катедра "История на Византия и балканските народи" в Софийския университет. - Силите на ромеите са били разпръснати из прохода. Централният удар на българите е насочен към императорския отряд. Той е бил изолиран от другите. Това също е повлияло и помогнало на победата. Знае се още, че Крум е мобилизирал не само наличните си ресурси. Той е платил на авари и славянски племена, за да му помогнат. Освен това в битката край Върбишкия проход се включват жени и деца".


Историкът е категоричен, че Крум предлага мир на своя противник, след като Никифор опожарява Плиска.
"Казал му е, че той е победител и е време да напусне българските земи. Никифор отказва. Затова родният владетел решава да атакува. Ако Крум не е победил в битка при Върбишкия проход, е можело да дойде по-рано краят на Първото българско царство. Сражението е било на живот и смърт" разкрива доцент Николов.
Византийският хроникьор Теофан Изповедник смята, че пагубно за ромеиската армия било дезорганизацията, която настъпила във византийската армия, след като превзема Плиска. Според него Никифор се отдал на пиянство и разгул след победата. Византийският император смятал, че България е напълно унищожена, но жестоко се лъжел.


"Никифор е бил много самоуверен. Благодарение на това, византийската армия се отпуска и в крайна смета търпи едно от най-жетоките си поражения", каза още доцент Николов, позовавайки се на думите на Теофан.

Реклама
Реклама
Реклама