Реклама
https://www.bgdnes.bg/horovod/article/6139769 www.bgdnes.bg

Правнукът на българката ушила знамето за Априлското въстание: Райна Княгиня е израждала бебетата на дипломатите

Тя се завръща да живее в родината си и става най-търсената акушерка в София, казва Здравко Здравчев

Симеон ДЕМИРЕВ

Райна Княгиня е работила като акушерка. Това се случва, след като жената, ушила знамето за Априлското въстание, се завръща да живее в България. Думите са на нейния правнук Здравко Здравчев. Той е един от малкото останали живи роднини на Райна.

Реклама


"Когато бунтът на българите е потушен, тя е хваната от османците и натикана в затвора. Там Райна на няколко пъти се среща очи в очи със смъртта, но я избягва. В затворите в Пловдив и Пазарджик Райна е изтезавана. Благодарение на чужди дипломати тя е освободена от зандана. Посланиците я питат къде иска да остане да живее - изборите Русия и САЩ. Райна търси ново начало и заминава на Изток. В Русия тя се лекува от болестите, които хваща в затворите. Започна да учи за акушерка в Москва. След като се дипломира, решава да се върне в България", разказа за "Хоровод" Здравчев.


Това се случва през 1879 година. България вече е свободна и Райна иска да се прибира в Панагюрище. Там, шивачката ушила знамето за Априлското въстание, не е приета добре. Затова се насочва към Търново. Райна опитва да си намери работа по новата си професия - акушерството, но не успява. В града има няколко местни жени, които израждат бебета на целия регион, и за Попгеоргиева няма работа. Затова се насочва отново към преподаването. Започва да учи момичета в девически пансион в старопрестолния град. По това време я ухажва бъдещият й съпруг Васил Дипчев. Двамата започват да контактуват, докато Райна е в Русия. По това време Дипчев е учител в Брацигово, а по-късно става кмет на Панагюрище.
След като двамата се венчаят, тя се местят да живеят Пловдив. Политическата кариера на Дипчев расте с всеки изминал ден. Избран за депутат и с Райна се местят в София.


"През 1898-а той е избран за народен представител и семейството се премества в София. Но Дипчев много скоро умира след жесток побой в Черната джамия. С него е бил и Любен Каравелов. Райна оставя само с петте си деца. Получава малка пенсия и едва свързва двата края", обяснява наследникът на Попгеоргиева.
Когато остава вдовица, цар Фердинанд и предлага помощ. Владетелят кани Райна да се настави в двореца му и да живее при него. Попгеоргиева категорично отхвърля помощта на Фердинанд. Тя решава са живее с децата си в малка къщичка в днешния квартал "Орландовци".
За да може да издържа децата си, Райна решава да се завърне към акушерството. Тя отглежда шест отрочета сама, пет от който са плод на любовта и с Васил Дипчев. Шестото й дете Евгения е нейна доведена дъщеря.
"В началото Райна е израждала децата на бедни хора в квартала. От уста на уста се разчуло, че се справя доста добре. Благодарение на това си начинание, тя започнала да печели пари. С тях почти свързвала два края. Скоро след това започнала да изражда и деца на посланиците у нас. Те я викали, защото знаели, че е една от най-добрите акушерки в София", спомня си родственикът на Райна Княгиня.


Скоро след това на Футекова и идва гениална идея. Тя има желание да основе място, където всички жени да раждат. Райна създала много връзка с дипломатите, след като израждала децата им, и намерила съдействие от тях.
"Благодарение на Райна Княгиня се създава първият майчин дом в София. Тя е главната виновничка за това. Родилният дом се намирал на 100 метра от къщата на Футекова. Заради това си деяние квартал "Орландовци" за кратко е бил прекръстен на Райна Княгиня, но е сменен", разкри Здравчев.
Той е категоричен, че Попгеоргиева е вдъхновила децата си за големите дела, които са постигнали. Почти всички са имали дълги кариери в армията на страната и са стигали до най-високите звания.
"Взимали са пример от нея. Тя ги е научила как да се справят в трудните ситуации и никога да не се предават. Винаги е била до децата си. И за миг не ги е оставяла", разказва правнукът на Футекова.


Здравчев смята, че Райна е била орисана да ушие знамето за Априлското въстание. Лично Георги Бенковски я избира за направата му.
"Духът й е бил буен. Чела е много книги. Райна Попгеоргиева е много скромна и същевременно работлива. Не се е отказвала от нищо. Смятам, че е била орисана да ушие знамето за началото на Априлското въстание. Щом са я видели организаторите на бунта, те веднага са разбрали, че тя е точния човек за ушиването на флага", обясни правнукът на Райна Княгиня.


Той обясни, че процесът по неговата изработва е бил дълъг и сложен. Освен Райна Попгеоргиева, знамето с надпис "Свобода или смърт" е изработено от още няколко момичета от Панагюрище.
"Те са и помагали. Нямало е как сам човек да се справи за толкова кратко време, пък и сам", казва Здравчев.
Райна Попгеоргиева умира на 29 юли 1917 г., на 61 години.
"Страдала е от тежка артроза. Имала е силни болки. Отива си от този свят млада. Имала е още какво да даде", допълни правнукът на Райна Попгеоргиева Здравко Здравчев.

Реклама
Реклама
Реклама