Реклама
https://www.bgdnes.bg/klub_vdahnovenie/article/14364246 www.bgdnes.bg

Топ 5 места, където да си починем през май

Топ 5 красиви места из България, на които можем да си починем през месец май и да се разходим.

На първо място са Седемте рилски езера. Това е една от главните туристически забележителности в България, представлява група от езера, разположени високо в Рила планина. Най-подходящото време за посещение на езерата е сега и през лятото, макар че заради височината е възможно езерата да са все още замръзнали. Седемте рилски езера са един от стоте национални туристически обекта и са най-посещаваната езерна група в България.  

Реклама

Името на всяко едно от рилските езера отразява визуалната особеност на съответното езеро. Легендата за Седемте рилски езера, разказва че те са се образували от сълзите на жена- гигант, която плачела за своя любим. Пътят до езерата е едно дълго и трудно приключение, но когати стигнете там, ще разберете че наистина си е заслужавало цялото лакатушене с джипките по трудния маршрут. Разбира се, винаги може да го изкачите и пеша, но това е само за добре подготвени планинари.

На второ място идват Белоградчишките скали – Разположени в Западния Предбалкан. 

Белоградчишките скали са скални фигури с височина до 200 метра. Голяма част от скалите притежават фантастични форми и са преплетени в интересни легенди. Често носят имената на хора и предмети, на които напомнят. През 2009 година Белоградчишките скали са номинирани за едно от новите седем чудеса на света, заради причудливите си образования. Гледката там е толкова живописна и уникална, че напомня за декор от приказка. 

По това време на годината също е много приятно да се разходи човек и в Копривщица. Копривщица. Намира се в Западна България на 110 километра от София, и 90 км. от Пловдив. 

Копривщица е разположен в планински регион в живописна долина по течението на река Тополница. Вървейки по тесните улички на града, ще се почувствате сякаш сте попаднали във великите времена, когато прабългарите храбро са се борили за своята свобода. В Копривщица ще откриете много културни паметници, къщи- музеи и ще видите богати колекции от старинни оръжия, земеделски сечива, носии, бижута и картини. Това е изключително чаровен град, запазил средновековните си постройки и носещ енергията на едни отдавна отминали времена. Струва си едно майско посещение!

На четвърто място идва град Мелник. Всеки знае колко е красив Мелни! 

Мелник е разположен в живописен планински район в югозападните поли на Пирин планина. Това е най-малкия български град, но за сметка на това най-богатия на винарски изби. Освен избите, града е запазил автентичните си къщички от едно време. Да се разходите из главната улица ще ви отнеме само няколко минути, но можете да се наслаждавате с дни на симпатичните къщички и механи. Наблизо се намират Мелнишките пирамиди и Роженският манастир, които си заслужава да се посетят.

На последното пето място е българският Йерусалим

Рилският манастир е известен също като българския Йерусалим и ако не сте го посещавали, задължително трябва да го направите час по-скоро. Това е живописен източноправославен манастир, който се намира в горите на Рила и е на по-малко от 2 часа път с кола от София. Манастира е кръстен на Свети Иван Рилски, който през 10-ти век е бил отшелник и живеел в пещера в близост до манастира. Това е един от най-значимите културни паметници за България, а също така е включен в списъка на Юнеско. Това е най-големият манастир в България и е построен в далечното минало през 927-941г. от Иван Рилски. През 1778г. манастирът „Св. Иван Рилски“ става жертва на стихиен пожар и е опожарен до основи. Когато пристъпите в двора, ще се изумите от перфектната хармония на изящните черно-бели арки, керемидените покриви и петте купола, извисяващи се до небето. Това място наистина носи специална енергия, която те кара да се чувстваш в хармония със себе си и природата.

Четете още

Топ 3 на най-добрите рецепти срещу косопад

Топ 3 на най-добрите рецепти срещу косопад

Топ 10 свалки в Северозапада!

Топ 10 свалки в Северозапада!

Реклама
Реклама
Реклама