Реклама
https://www.bgdnes.bg/zdrave/article/14344172 www.bgdnes.bg

Топ 3 на най-добрите рецепти срещу косопад

Косопадът е един от най-честите козметични и здравословни проблеми, който засяга както мъже, така и жени. Най-често е сезонен и преминава от само себе си. Но има случаи, в които той е симптом на по-сериозно заболяване или просто на наследственост.

Предлагаме ви няколко лесни домашни рецепти против косопад, с които можете да подхраните скалпа и да стимулирате растежа на косата:

Реклама

1. Невен и репей

 Невенът има изявено антисептично действие, успокоява скалпа. Той е богат на растителни минерали, които предпазват от косопад и дезинфекцират кожата. Пригответе отвара от невен и репей за заздравяване на косъма – билките се запарват в 500 мл вода за около 30 мин. Прецеждат се след изстиване и изплаквате вече измитата коса. Правете го след всяко измиване на коса, като не я отмивате отварата след това. И така около месец. От невена косата ви ще придобие топли отблясъци.

2. Отвара от дъбови кори и люспи от лук 

Кипнете 500 мл вода, добавете две супени лъжици дъбови кори и две лук. Варете в продължение на половин час. Предежда се след изстиване и се изплаква косата с нея след измиване с шампоан.

3. Сок от чесън или лук срещу косопад

Въпреки че доста мирише, този лек наистина върши чудеса особено при оголване на скалпа. Изстискайте сока на една глава лук или няколко глави чесън и с него намажете засегнатите участъци. Не смесвайте съставките. Можете да натривате и директно със скилидката чесън. Това загрява скалпа и засилва кръвообращението му.

Включването на природни съставки и хранителни продукти в грижите за косата се практикува от векове и се смята за един от най-ефективните методи за борба с косопада. Така че няма да сбъркате, ако разпитате майките, бабите си и лелите си за техните тайни рецепти.                                                                             

Четете още

7 причини да ядем по-често спанак

7 причини да ядем по-често спанак

Хитри техники за шарене на яйца

Хитри техники за шарене на яйца

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама