Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/17058091 www.bgdnes.bg

Дирят двама нашенци заради мистериозния самолет, кацнал в Търговище

Двама българи са обявени за общодържавно издирване по делото за малкия самолет, който през юни 2022 г. наруши въздушното пространство на поне 7 държави и кацна на изоставеното летище Буховци край Търговище.  По делото работи Районната прокуратура във Видин, която е в апелативния район на София, съобщава вестник "Сега".

Макар и самолетът да беше изоставен край Търговище, той е влязъл в България през територията на видинската прокуратура и затова тя води делото. По разследването беше ангажирано и националното следствие, но вече по него работи Граничното полицейско управление в Брегово. Делото се води за влизане през границата на страната без разрешение на надлежните органи.

Реклама

"На този етап на досъдебното производство са извършени разпити на свидетели и разпознавания на лица, назначени са и са изготвени дактилоскопни и ДНК експертизи, изпратени са Европейски заповеди за разследване до компетентните органи в Унгария и Литва, като същите са върнати изпълнени", информира Софийската апелативна прокуратура. И допълва, че са събрани доказателства за виновността на двама души, които са привлечени в качеството на обвиняеми и в момента са обявени за общодържавно издирване. Прокуратурата отказа да разкрие самоличността на тези хора, макар и те да са обявени за издирване, т.е. публичността би могла да помогне за откриването им. Уточнено беше само, че са "пълнолетни граждани на България".

Прокуратурата посочва още, че събраните на този етап доказателства сочат, че самолетът е законно придобит. Тъй като е веществено доказателство, той се съхранява от органите на полицията. Разследването продължава, пише "Сега".

Известно е, че самолетът е навлязъл във въздушното пространство на България на 8 юни около 19,09 часа. Преди това е бил прехванат от унгарските военновъздушни сили, a в Румъния от румънски и американски самолети F-16, базирани в авиобаза Фетеш. 60-годишният Piper PA-23-250 Aztec е с литовска регистрация.

Четете още

ТЕ СА ТУК! НЛО над Приморско засне победителят от "Биг Брадър" Здравко Василев

ТЕ СА ТУК! НЛО над Приморско засне победителят от "Биг Брадър" Здравко Василев

Самолет с 65 украински военопленници се разби в Белгородска област

Самолет с 65 украински военопленници се разби в Белгородска област

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама