Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/17532312 www.bgdnes.bg

Европрокуратурата разследва злоупотреби и присвояване на средства при строежа на тунел "Железница"

Европрокуратурата разследва злоупотреби, присвояване на средства и други престъпления при строежа на тунел "Железница". За разследването съобщават от офиса на Лаура Кьовеши.

Днес, по искане на Европейската прокуратура (EPPO) в София, се проведоха претърсвания и обиски в шест фирми и четири частни къщи в две български области. Целта на претърсванията е събиране на доказателства по съмнения за присвояване, злоупотреба с еврофондове и пране на пари, свързани със строителството на тунел „Железница", най-дългият пътен тунел в България, който наскоро беше отворен за движение.

Реклама

"Строителството на тунел „Железница" по магистрала „Струма" се ръководи от Агенция „Пътна инфраструктура", която сключи консорциум между три фирми проекта, съфинансиран от Европейския кохезионен фонд, по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура" ( 2014-2020 г.). Изпълнителят получи приблизително 185 млн. лв. (около 95,6 млн. евро), 85% от които са финансирани от европейски фондове. След сигнал, изпратен от ДАНС, Европейската прокуратура започна проверка, която разкри, че една от компаниите, част от консорциума, е заподозряна в няколко криминални престъпления, включително присвояване, злоупотреба с еврофондове. и пране на пари. Твърди се, че разследваната компания е извършила за много кратко време няколко фиктивни парични превода на стойност над 11 милиона лева (5,6 милиона евро) към верига от кухи фирми, което е довело до теглене на големи суми в брой от физически лица с криминални досиета. Тези компании и лица се появяват и в друго текущо разследване на европрокуратурата относно инфраструктурни проекти в железопътния сектор.", пише в съобщението на Евопейската прокуратура

Разследването продължава, за да се установи естеството и степента на предполагаемите престъпни деяния. Днешните обиски бяха извършени от Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) и Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

Четете още

Нашенци забъркани в схема за 40 милиона

Нашенци забъркани в схема за 40 милиона

Кьовеши погна служители на ДФ "Земеделие" за злоупотреби

Кьовеши погна служители на ДФ "Земеделие" за злоупотреби

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама