Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/17561626 www.bgdnes.bg

Нотариуса измести Компира!

  • Ротация в прякорите на подземния свят 
  • Паскал и Тихия детронираха Прасето, Жирафа, Мечката, Заека, Хамстера... 

Родният ъндърграунд прави същинско показно на политическия ни елит как се прави ротация. Поне що се отнася до прякорите.

Реклама

Някои ще кажат, че държавата си има мафия, а други обратното - че мафията си има държавата. Но към което и становище да се ориентирате, едно нещо прави силно впечатление - животинските прозвища постепенно остават в "романтичната" атмосфера на 90-те и годините в началото на новия век, умело детронирани от новата плеяда прякори, свързани с "белите якички" и тайното им кадруване във всички власти.

Най-показателен е примерът с митичния контрабанден бос Николай Николов-Паскал. Твърди се, че тъкмо разработка на канал за контрабандни цигари и парфюми на Паскал е довел до вчерашната акция на ДАНС, по време на която бяха задържани шефката на Агенция "Митници" Петя Банкова и нейният заместник Людмил Маринов.

Според стари полицаи и служители в някогашната Национална служба за сигурност Паскал създал организация, надминала по мащаб бизнеса на разстреляните преди години Константин Димитров - Косьо Самоковеца, и Иван Тодоров - Доктора. За 63-годишния Паскал се твърди, че вече над 30 г. държи контрабанден канал за цигари от Турция и Гърция през пунктовете Капитан Андреево и Капитан Петко войвода.

Друг интересен ракурс за изследователите на родния подземен свят е този за избора на прякор. Какво общо има името Николай с френския философ, математик и учен от периода на Просвещението Блез Паскал, който оставя следа с идеите си в областта на теологията и философията на съзнанието, питат се криминалисти.

Паскал отхвърля опитите да се докаже чрез рационални аргументи, че Бог съществува, и предлага метод, станал известен като "Облог на Паскал". Той счита, че човешкото въображение е могъща сила, която може да ни води до истини, но и до заблуди, т.е. при хората въображението решава всичко.

Освен въображението са нужни и много контакти и влияние за решаване на всякакви проблеми при друг характерен пример в последните месеци - разстреляния Мартин Божанов-Нотариуса. Мнозина разбраха за незаконната дейност на брокера в съдебната система чак след смъртта му и свързват човека с прякора, докато малцина биха назовали двете му имена. И това не е никак случайно - хора като Нотариуса вършат неща, които не са му професия и не бива да излизат на светло, защото по веригата са навързани много ключови и влиятелни личности.

Реклама

Вероятно тъкмо заради това не е изненадващ прякорът на прословутия митничар Ивайло Разложки-Тихия, който бе инспектор в отдел "Внос" на митницата на софийското летище. Той бе задържан за контрабанден канал за мобилни телефони през аеропорта, а после лъсна, че Тихия е бил интимно близък с Наталия Гуркова, Ивайла Бакалова, Преслава и Десислава, а луксозните возила са му в кръвта.

Сред арестуваните петима души бяха и бившите митничари от аерогарата Радослав Живков-Джими и Георги Георгиев-Пурата.

След операцията Разложки беше уволнен по етичния кодекс на митническия служител за уронване престижа на институцията. Задържаните от групата бяха оставени в ареста от Апелативния съд, но по-късно Тихия беше пуснат под гаранция от 10 000 лв. Джими и Пурата също излязоха на свобода под гаранция.

Така Паскал, Нотариуса и Тихия остават завинаги в криминалната история на България, повличайки в нов коловоз прозвищата в родния ъндърграунд в руслото на "белите якички", оставяйки зад гърба цялата животинска галактика от прякори.

Малко са хората, които си спомнят все още за наркобарона от Свиленград Христо Стефанов-Слона, който бе ликвидиран през 2001 г. Нито пък Георги Николов-Мечката, покоен бос на Първа частна милиция, убит в Бургас през 1995-а. Още по-малко са онези, които се сещат за Бисер Димитров-Бизона от ударната група на Райко Кръвта.

Като Маймуняка остана в аналите ръководителят на наказателна бригада на ВИС Димитър Димитров, взривен в края на януари 2002 г. А с прозвището Маймуната стана известен Кръстю Кръстев, съден за убийството на Борислав Марков - Тока през 2016-а. Наркодилърът Никола Иванов - Бобъра е убит на 8 октомври 2006 г., а бившата барета Огнян Митков, заподозрян за участие в опит за убийство на Алексей Петров-Трактора, носи прякора Акулата. Веселин Иванов-Цацата съвсем не е дребна риба в подземния свят, тъй като има дълго досие за изнасилване, кражби и склоняване към проституция. По-назад не остават също Рашко Димитров-Игуаната и Димитър Стойчев-Ламята, заподозрени за въоръжени кражби от бензиностанции и магазини край морето.

С прозвището Жабата в криминалния ни контингент са известни двама - Габриел Боцев, шеф на наркобанда, и Румен Желязков, личен шофьор на митичния Филип Найденов-Фатик, самоубил се през 2005 г. Румен Данаилов-Гущера е сочен за лидер на бригада за източване на ДДС, а сред "влечугите" се открояват иманярят от Хисар Иван Врачев-Смока и Петър Йорданов-Змията, разследван за наркотрафик.

Но и гризачите са силно застъпени. Антон Петров-Хамстера остава в историята като дясна ръка на Алексей Петров, а Жоро Джевизов-Плъха е застрелян при опит за обир от собственика на апартамента. Анатоли Мънков-Плъха и Стилиян Георгиев-Мишока са заподозрени за участие в убийството на Бай Миле, един от босовете на СИК.

По-ярките представители на едрите домашни животни са Божидар Кузманов-Кравата, чиято свита простреля Митьо Очите, Михаил Павлов-Коня, арестуван за участие в обир на чужденец през септември 2017 г., както и Николай Маринов-Магарето.

Други по-известни зоопрестъпници са: Павел Петков-Прасето от "Наглите", убиецът на Мирослава от Перник Марио Любенов-Заека, разстреляният врачански бос Валентин Алексиев-Лисицата, лежащият в затвор във Виетнам за точене на пари от банкомати с фалшиви карти Милен Давренски-Катерицата, ликвидираният на "Петте кьошета" Веско Въртийски-Патичето, забърканият в наркотрафик, побои и изнасилвания Атанас Мечев-Гаргата.

И още. Евгени Миланов-Пчелата жили в пернишка банда за мокри поръчки, Светослав Младенов-Бръмбъра е лежал в пандиза за трафик на кокаин, а Веселин Христов-Паяка е считан за човек от групировката на Таки.

С прякора Червеите са известни Станчо и Илия Славчеви от Павликени, обвинени в опит за грабеж и опит за убийство през януари 2016 г. А списъкът е дълъг и може да бъде продължен с още много примери, недостатъчни да обхванат една вестникарска страница. Като този на Компира, който остава най-емблематичен за подземния свят.

Четете още

Ето я една от тайните жени на Нотариуса

Ето я една от тайните жени на Нотариуса

СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! "Нотариуса" с имот за милиони в Гърция

СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! "Нотариуса" с имот за милиони в Гърция

Синът на Нотариуса раздава храна на бездомни (СНИМКИ)

Синът на Нотариуса раздава храна на бездомни (СНИМКИ)

Мартин Божанов - НОТАРИУСА е бил секретен сътрудник в ПОЛИЦИЯТА

Мартин Божанов - НОТАРИУСА е бил секретен сътрудник в ПОЛИЦИЯТА

Реклама
Реклама
Реклама