Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/17619424 www.bgdnes.bg

Нотариуса прецаква делото срещу агенция "Митници"

  • Адвокат Аделина Натина, бранеща Петя Банкова, е болна и не се яви
  • Искат отвод на съдията по казуса с корупцията, прането на пари и контрабандните канали

Мартин Божанов-Нотариуса може да прецака делото срещу погнатата за корупция, пране на пари и схеми с контрабанда шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова. Това стана ясно вчера на делото, на което трябваше да се гледа мярката за неотклонение на Банкова, бизнесмена Стефан Димитров и неговия баща.

Реклама

Поредният трус, в който е замесено името на Нотариуса, е изненадващ или пък не е, защото се оказа, че съдия Галя Георгиева, която гледа делото и мерките за неотклонение срещу Банкова и компания, се е изказвала в комисията в парламента, която нищи схемите на Мартин Божанов в съдебната ни система. Това накара адвокат Иво Найденов, който е единият защитник, бранещ интересите на Банкова и сие, да поиска отвода на съдията, което тепърва ще усложни процеса.

Само това искане бе отправено на вчерашното заседание, на което трябваше да се гледат мерките на обвиняемите, защото адвокат Аделина Натина бе болна и делото не продължи. "България Днес" се свърза с адвокат Натина, която обясни, че е доста зле, което се потвърждаваше и от сериозната й кашлица и дрезгав глас. Делото е насрочено за 16 април, когато се очаква защитникът на ексшефа на митницата да се яви заедно с адвокат Рангелов.

След като това бе казано пред Софийския апелативен съд, съпругът на Петя Банкова Делян Танев даде документа на съдия Георгиева, която трябваше да реши дали да остави двамата в ареста.

"С оглед на изказване на председателя на съдебния състав, че МВР и прокуратурата са над всичко, а това не е вярно, защото законът е над всичко, правя искане за отвод на председателя на съдебния състав. Ходили сте там да си изчистите името. Не съм наясно как преди 2 дни медиите разпространиха информация, че вие ще сте докладчик на делото", каза адвокат Найденов. Във вторник съдия Георгиева беше изслушана в парламентарната комисия за Нотариуса по нейна молба.

"Нямам нищо лично срещу съдия Георгиева. Но това политизиране на делото не е добро за решаването му по същество", каза Иво Найденов след провала на заседанието.

Съдия Галя Георгиева отказа да се отведе, но отложи заседанието за 16 април, когато председателят на състава ще е друг. Тя глоби адвокат Натина с 500 лв. поради неявяването й. Дали фактът, че съдия Георгиева отказа да си направи отвод ще доведе до други трудности по време на делото, предстои да разберем.

Реклама

Припомняме, че преди няколко дни се проведе операция в Агенция "Митници", при която задържана бе шефката на агенцията Петя Банкова, както и баща и син Димитрови. Освен работните места на обвиняемите в обявените за организирана престъпна група бяха претърсени и домовете им. От жилището на Петя Банкова бяха иззети единствено списъци с описание на контрабандни канали, които тя е смятала да разбие и е имала оперативна информация за участието на служители от Агенция "Митници", които са ги прикривали. Към групата бе прикачен и главният секретар на МВР Живко Коцев, който влезе в болница и не е получил обвинение.

Заедно с Банкова и Мартин и Стефан Димитрови е погнат и контрабандистът Никола Николов, известен като Паскал. В момента всички са в ареста без него, тъй като никой не знае къде е прочутият контрабандист, който необезпокоявано действал от над 25 години .

Паскал и банда са обвинение в участие в организирана престъпна група. Интересното е, че има неофициални данни за местоположението на Паскал, че от години си живее спокойно на 28 километра от Кавала, Гърция. Въпреки това родните власти са пуснали обвиняемия само и единствено за общодържавно издирване. Няма го нито за международно издирване, нито в Интерпол или Европол.

Друго интересно е, че независимо от твърденията на МВР и прокуратурата, че Паскал действа като контрабандист от над 25 години, известният като Краля на цигарите няма досие в МВР и никога не е бил обвиняван и съден.

 Паскал

Контрабандистът е осветен през 2015 г., когато високопоставен източник от Агенция "Митници" разказва пред медиите, че Паскал е ощетил държавата с милиарди. Печалбата му била от контрабандно внесени цигари, дейност, с която безнаказано се занимавал през последните десетилетия. Експерти тогава коментират, че само за месец прекарвал през ГКПП Капитан Андреево стока за около 130 млн. лв. От 17 тира месечно загубите за държавата от неплатени мита и ДДС били над 30 млн. лв., а митничарите на пункта прибирали от всеки камион по 100 хил. лв.

Николов понася само един сериозен удар. През 1998 г. контраразузнаването под ръководството на Атанас Атанасов, съпредседателя сега на ПП-ДБ, провежда операция, при която задържат три тира с контрабандни цигари, влезли от Гърция през ГКПП Ново село. В два склада в Хасково е открита още толкова нелегална стока, колкото в задържаните камиони. Изобличени са трима митничари и петима високопоставени служители на контраразузнаването и полицията в Хасково, работили за Паскал. След този случай името му повече не се споменава. Задържани са десетина души, но контрабандистът не е сред тях, защото по това време бил духнал в Гърция, където се твърди, че е и днес.

Четете още

БОМБА! Унищожават записите по всички наказателни дела до момента!

БОМБА! Унищожават записите по всички наказателни дела до момента!

Нотариуса измести Компира!

Нотариуса измести Компира!

Ето я една от тайните жени на Нотариуса

Ето я една от тайните жени на Нотариуса

СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! "Нотариуса" с имот за милиони в Гърция

СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! "Нотариуса" с имот за милиони в Гърция

Реклама
Реклама
Реклама