Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/17745550 www.bgdnes.bg

Васил Божков не е поръчвал Алексей Петров

Предстои скоро да стане официално достояние

Обвиненията на бизнесмена за подбудителство към убийството на бившата барета ще бъдат свалени

Обвиненията срещу Васил Божков за подбудителство при опита за убийство на Алексей Петров през 2015 година ще бъдат свалени. Това разбра "България Днес" от свои източници, които са запознати с дългогодишното разследване, което все удря и удря на камък поради липсата на доказателства срещу бизнесмена.

Реклама

Обвиненията срещу Васил Божков, които са за подбудителство за опита за убийството на Алексей Петров през 2015 година в столицата с гранатомет, са окончателно прекратени, което дава възможност на бизнесмена да съди прокуратурата за незаконните обвинения, които се точат над 8 години.

"Предстои скоро да пуснем официално съобщение или да направим брифинг, който ще изясни някои неща по някои от обвиненията срещу г-н Васил Божков. Ще има корекции и ще стане ясно."

Това казаха официално от прокуратурата, попитани дали обвиненията падат, като не можаха да конкретизират за какво точно става въпрос.

"България Днес" се свърза и с адвоката на Божков Георги Гатев, който каза, че наистина се върви към прекратяване на това производство. По думите на Гатев в прокурорското постановление е записано, че трябва да се прекрати поради недоказаност, но в становището, което бе изпратено до медиите това не е записано.

Само преди седмици излезе съобщение от Софийската градска прокуратура, което гласеше, че именно тези обвинения срещу Божков не са прекратени, а са приобщени към делото, което се води за опита за убийството на Алексей Петров.

Реклама

Прокуратурата е отделила от основното дело срещу Васил Божков материалите, които се отнасят до обвинение срещу него за подбудителство към опита за убийство на бизнесмена през 2015 г. Въпросните материали се изпращат за присъединяването им към делото, което е образувано през 2016 г. по същия повод и което също е под ръководство и надзора на Софийската градска прокуратура. Съобщението на държавното обвинение идва непосредствено след като стана ясно, че Божков е спечелил дело срещу НАП за освобождаване от запор на антики за 20 милиона. Но Божков не очаква да му бъдат върнати.

Тогава от правовата институция съобщиха, че става дума за дела, свързани със стар, неуспешен опит за убийство на Алексей Петров. Петров бе разстрелян миналото лято в полите на Витоша, но и до момента няма повдигнато обвинение нито срещу извършител, нито срещу подбудител или поръчител, нито има яснота дали има някакъв напредък в разследването. През януари Васил Божков, който се намира под домашен арест, беше разпитан по разследването за смъртта на Петров.

Съобщението бе доста объркано и предстои прокуратурата да внесе яснота в най-кратки срокове.

От материалите по делото били отделени тези, които касаят обвинението на Васил Божков за изнудване и са изпратени по компетентност на прокуратурата в Плевен, в чиито район съгласно обвинението е извършено престъплението. От съобщението става ясно също, че наказателното производство било прекратено срещу петима от обвиняемите в частта относно ръководството и участието в организирана престъпна група, доколкото доказателствата за наличието на такава не са достатъчно убедителни и обвинението в тази му част не е защитимо пред съда. Така и не става ясно в коя точно част делото е прекратено срещу въпросните пет лица.

По информация на "България Днес" не само обвинението на Божков за опита за покушение на Алексей Петров ще пропадне. Ще има и други изменения по множеството криминални обвинения срещу него.

Срещу Божков висят три дела и 19 обвинения - т.нар. криминално дело срещу група за убийства, второ за таксите от хазарт (виж карето) и трето, свързано с притежаваните от него антики. Срещу Божков се водеше и четвърто дело - за опит за държавен преврат, но то е прекратено няколко месеца преди завръщането на бизнесмена от Дубай.

 Дело за хазарт влиза в съда

Делото срещу Васил Божков, жена му Елена Динева и още осем души влиза в съда. Това става ясно от съобщение на Софийската градска прокуратура, която преди минути внесе официалния обвинителен акт срещу Божков и компания.

Обвиненията са за престъпна група, създадена с цел извършване на изнудване, длъжностни и корупционни престъпления, а Божков е сочен за тартор на криминалната организация.

На съд са предадени десет лица - Васил Божков като организатор и ръководител на групата, жена му Елена Динева, а останалите осем лица - А.Г., Г.П., А.Т., Б.Б., О.М., Т.М., П.Г., Й.Ч, като участници в нея, част от тях в качеството на длъжностни лица от Държавната комисия по хазарта. Това съобщиха от пресцентъра на Софийската градска прокуратура.

Васил Божков е предаден на съд като подбудител в съучастие с длъжностни лица от ДКХ, които са извършили нарушение на служебните си задължения - допуснали са да не се таксуват и да не се събират в пълен размер дължими такси по Закона за хазарта. Вследствие на престъпната дейност са нанесени щети на държавния бюджет в размер на 559 739 164,70 лева.

Четете още

Делото срещу Васил Божков за хазарта влиза в съда

Делото срещу Васил Божков за хазарта влиза в съда

Обвиняват Божков за подбудителство към убийство на Алексей Петров

Обвиняват Божков за подбудителство към убийство на Алексей Петров

Реклама
Реклама
Реклама