Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/17862294 www.bgdnes.bg

Приключи и второто дело за разменените бебета

*До месец Темида се произнася

*100 бона обезщетение от "Шейново" присъдено по първото дело

До месец Темида ще се произнесе и по второто дело за разменените бебета. Това каза адвокат Тодор Мангъров пред "България Днес" след вчерашното заседание, което се оказа и последно.

"Делото приключи. Сега Софийският градски съд трябва да се произнесе в рамките на един месец. Разпитаха свидетели, близки на семейството, което представлявам, които потвърдиха мнението на вещите лица. А именно, че майката и семейството й са страдали и продължават да страдат заради тази размяна. Точно това заключиха и експертите, които направиха психологичните експертизи на семейството, което представлявам", споделя адвокат Мангъров и допълва, че чакат решението на магистратите.

Реклама

Случаят с разменените бебета, който шокира цялата страна, се разигра в края на декември 2022 година. Нечуваната досега каша в АГ "Шейново" започна, след като една от майките се усъмнява, че пеленачето не е нейно, след като го гледа над два месеца. Родилката не вижда никаква визуална прилика на детето нито със себе си, нито с мъжа си. Това кара жената да направи ДНК тест на бебенцето и най-големите й страхове се оказват истина - детето не е нейно! Когато се отърсва от ужасяващото разкритие, младата жена сигнализира на софийската болница, където е родила. От АГ-то започват моментална проверка и установяват потресаващата грешка, която са направили.

При вътрешното разследване е установено, че номерът на гривничката, която се поставя на детето при раждане, не съответства на номера на гривната на майката. Така се стига до заключението, че две бебета, родени по едно и също време, са разменени и са дадени на грешните родители. Ден по-късно изпълнителният директор на акушеро-гинекологичната болница д-р Румен Велев информира, че на базата на вътрешна проверка в болницата вече има наложени три дисциплинарни наказания заради разменените бебета. След известно време майките се срещнаха и си размениха бебетата пред погледите на техните адвокати. Едното дело, което се води от адвокат Стоян Стойков, вече приключи, а сега се очаква и по това да има решение в кратък срок.

 Болницата вече веднъж осъдена

Другото дело се води от адвокат Стоян Стойков и приключи на първа инстанция. 100 бона обезщетение трябва да изплати АГ "Шейново" на семейството, което отглеждаше чуждо бебе над 4 месеца. За майката бяха присъдени 60 хиляди, а за бащата 40 бона.

"Аз лично съм доволен от решението. Това показва, че има правосъдие. Вече дали самото обезщетение можем да го наречем правосъдие, е друг въпрос. Важното в случая е, че съдът постанови решение, в което осъди болница "Шейново". В случай на претенции за претърпени неимуществени вреди съдът решава по справедливост. В нашия случай Софийският градски съд прецени, че 100 хиляди лева са справедливо обезщетение за това, което са претърпели моите клиенти", казва адвокат Стойков пред "България Днес" след края на делото на първа инстанция.

На въпрос дали ще обжалва, юристът каза, че към този момент не може да бъде категоричен в отговора си.

"Има неща, с които съм съгласен, и такива, с които не съм съгласен в решението на съда. Вероятно може да се стигне до обжалване пред Апелативния съд в София, но не мога да кажа с абсолютна сигурност", загатва Стойков, че може нещата все още да не са приключили.

Четете още

Родителите на разменените бебета продължават да страдат

Родителите на разменените бебета продължават да страдат

Адвокат Мангъров: 7-цифрена сума очаквам за разменените бебета в "Шейново"!

Адвокат Мангъров: 7-цифрена сума очаквам за разменените бебета в "Шейново"!

Реклама