Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/17937911 www.bgdnes.bg

ЗЛОВЕЩО! Липсват още покойници от измамите с кремации в Банкя

*Има ли второ неоткрито гробище по случая Георги Енев?

*Свидетели разкриват пред съда, че останките на техни роднини не са намерени

Има ли второ неоткрито гробище по случая с измамите с кремации в Банкя, за които е обвинен Георги Енев - Гробаря от Банкя? Този въпрос може да си зададе човек, след като на вчерашното заседание един от свидетелите каза, че трупът на баща й все още не е открит - нито е кремиран, нито е намерено тялото му.

Реклама

Свидетелят Павлина Маркова закова Темида вчера, когато разкри, че останките на татко й ги няма

"Баща ми почина на 24 февруари 2022 година, но аз тогава не бях в състояние да върша каквото и да било. Мъжът ми пое цялата организация по вземането на тялото, опелото и кремацията. Георги Енев го намерихме в интернет случайно. Просто първите три сайта бяха свързани с него. Мъжът ми му се обади, те дойдоха и взеха тялото на баща ми и от тогава не съм виждала трупа. Дадохме на Георги Енев 1000 лева за кремация, опело, урна и кетъринг. Не получихме официална бележка, а само такава, която бе написана на ръка. На опелото на баща ми нямаше ковчег, защото няма тяло. Към днешна дата трупът на баща ми не е намерен. Не знам какво се случва, не знам дали разследващите го търсят, но трупът му не е в урната, няма го! Звънях в трите крематориума в страната, които са в София, Пловдив и Бургас, но в нито един от тях не е бил кремиран баща ми." Това разказа пред Софийския районен съд Павлина Маркова, което навежда на въпроса дали има още неоткрити тела и друго гробище, пълно с телата на хора, които е трябвало да бъдат кремирани.

На заседанието бяха разпитани още няколко свидетели. Те бяха Дарин Йончев и Георги Ангелов. Те всички са ползвали услугите на Енев, а впоследствие телата на близките им са открити в масовия гроб в Клисура. Взети са им ДНК проби и така са разбрали, че близките им са там.

Адвокатите на Енев контрираха свидетелските показания с това, че опелата на близките им са били изрядни и всичко, за което са платили, е било направено. Но в крайна сметка става ясно, че липсват тела, а тези, които не липсват, не са кремирани, а са незаконно заровени.

Припомняме, че всичко лъсна, след като в землището до гробищен парк на село Клисура бяха открити човешки останки, заровени в плитки гробове. На зловещите находки попадат случайни хора, които отиват на погребения в клисурското гробище през май 2022 г.

Когато на мястото пристигат криминалисти, нещата се оказват доста по-зловещи, отколкото някой си е представял. Още на първия ден изравят 6 трупа, след това още 7 и после още 2. Дни наред разследващите не спират да копаят и да търсят още тела. По последни данни изровените трупове са 15, къде са другите 5, все още не е ясно.

Реклама

Не след дълго бе задържан и Георги Енев - собственикът на траурна агенция "Орион", която се намира в село Иваняне, в непосредствена близост до с. Клисура и до кв. Банкя. Веднага след ареста Гробаря признава за 50 незаконно погребани хора, но после бързо се отмята от казаното и оттогава не обелва и дума.

Цялата схема, в която обвинението твърди, че е забъркан погребалният агент, е следната. Когато почине някой от Дома за военноинвалидите в Банкя или човек от някое от близките села, Енев се намесва светкавично. Близките искат починалите им роднини да бъдат кремирани и за тази услуга плащат по около 1 бон на агента, в някои случаи и повече. Не след дълго прокуратурата открива и разпитва свидетел, който посочва къде са заровени телата. Мъжът получавал от Георги Енев по 100 лева за изкопаване на гробно място, Енев прибирал остатъка от плячката. Това твърдят от прокуратурата. Енев обаче е категоричен, че няма такова нещо.

Когато ужасяващият брой тела до гробищния парк в Клисура започна да нараства, обвинението се обърна към гражданите с молба, ако някой има съмнение, че техен близък може да не е бил кремиран, веднага да подаде сигнал. Само за няколко месеца сигналите стигнаха над 20.

После става ясно, че Гробаря дава урни на близките, но не и с праха на починалите. Какво е имало в тях, не е установено.

Осем месеца Георги Енев търка наровете в следствения арест и в началото на 2023 година бе пуснат срещу 10 бона гаранция, която Гробаря плати и се прибра в родния си дом в село Иваняне.

Гробарят от Банкя е обвинен в това, че в периода от 8 януари 2020 г. до 13 май 2022 г. в София и Банкя в условията на продължавано престъпление измамва близките на 20 починали в Дома за военноинвалидите в Банкя. Казва им, че ще ги кремира, тъй като има договор с дома, но вместо това ги заравя в плитки гробове в гробището в Клисура. Една кремация уж излиза около 1 бон, но в крайна сметка Георги Енев завлича нищо неподозиращите хора с 28 230 лева. Енев го заплашват 6 години затвор.

 Изповед на траурния агент

"Закопавали са труповете зад гърба ми! Нямах никаква представа, че вместо да кремират телата, са ги заравяли и са прибирали парите. Всичките участници в схемата, които са погребвали труповете, вместо да ги кремират, са си признали и искат да сключат споразумение с прокуратурата. Искат да се измъкнат, като ме натопят мен и свидетелстват срещу мен. Но в техните показания няма никаква истина. Виновен съм само и единствено за това, че не се усетих какво вършат зад гърба ми", разказва Енев пред "България Днес"

Четете още

Гробаря от Банкя Георги Енев пред "България Днес": Закопавали са труповете зад гърба ми!

Гробаря от Банкя Георги Енев пред "България Днес": Закопавали са труповете зад гърба ми!

20 обвинения се стоварват върху Гробаря от Банкя

20 обвинения се стоварват върху Гробаря от Банкя

Реклама
Реклама
Реклама