Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/18098569 www.bgdnes.bg

Болен заседател спъна делото срещу Димитър Любенов

Процесът не може да стартира вече 2 години

Джигитът уби французина Лорен Пети на Околовръстното в София

Болен съдебен заседател спъна делото срещу Димитър Любенов, който през септември 2022 година уби французина Лорен Пети на Околовръстното шосе в столицата. Това стана на вчерашното заседание в Софийския градски съд, което не успя да започне за пореден път.

Съдебният заседател си е пуснал един месец болничен, каза съдия Мила Лазарова, но така и не уточни за какви здравословни проблеми става въпрос. По закон делото не може да продължи, когато член на състава не се яви, защото не може да бъде заместен от друг. Когато започне един процес, съставът трябва да бъде един и същ от началото до приключването му.

Реклама

Димитър Любенов се яви със защитника си адвокат Мирослав Христов. На спънатия процес дойдоха и някои от призованите свидетели, но те така и не успяха да дадат показания пред Темида. Борис Борисов, Михаил Главчев и Илияна Борисова се явиха, но Виктор Пенев, Инеса Герова и Любомир Славчев ги нямаше вчера. Какви показания ще дадат и за какво точно, все още не е ясно. Дали между тях има експерти и вещи лица, които са направили експертиза на возилото на Любенов, с което извърши тежкото престъпление, също не стана ясно. Тази мъгла около свидетелите се очаква да се разсее на 5 юли, когато делото би трябвало да продължи. Съдия Мила Лазарова определи и резервна дата, ако болният съдебен заседател все още има здравословни проблеми. Резервната дата е 11 октомври.

Делото срещу Димитър Любенов не може да стартира вече близо две години. То все още се гледа на първа инстанция - Софийски градски съд.

Припомняме, че на 25 септември 2022 година около 4 часа сутринта Любенов бръмчи пиян и надрусан с близо 200 км/ч по Околовръсното на столицата. Изведнъж помита малката кола на Лорен Пети. Французинът загина на място, а жена му едва оцеля след множество операции.

Трагичната история започва, когато полицаите Любка Гечева и колегата й Георги Малински спират надрусания и пиян джигит и вместо да му щракнат белезниците, вземат 200 лв. рушвет. Даже решават да го ескортират до дома му, за да са сигурни, че други ченгета няма да го спрат и санкционират. Униформените карат зад него с над 100 км/ч по Околовръстното, а на Любенов му натежава кракът и със 195 км/ч се врязва в колата на французина. Чужденецът загива, а жена му оцелява. Френското семейство е било на ваканция в Банско и се прибирали с такси обратно в родината си. За зла участ попаднали на арогантния Димитър Любенов и на корумпираните български полицаи, заради които загубил живота си.

Ченгетата Любка и Георги виждат зверската катастрофа и се опитват да се измъкнат. Двамата полицаи от Шесто районно управление потеглят на заден ход в локалното платно, но номерът им не минава. Когато инцидентът е докладван, диспечерът вижда, че техният патрул е най-близо до катастрофата, и ги изпраща на мястото. Любка и Георги са принудени да се върнат там, откъдето бягат. Любенов е арестуван и тогава става ясно, че двете ченгета са индиректно виновни за катастрофата, която отне живота на Лорен Пети.

Любенов беше в ареста няколко месеца, след което бе освободен под домашен арест. Делото срещу него все още е на старта, както и това срещу Любка и Георги (виж карето). Самият Любенов се яви на предишното заседание по делото срещу полицаите. Там Любенов участва в качеството си на свидетел, а показанията му в този процес показват, че джигитът съдейства на разследването и това може да бъде взето под внимание от съдия Мила Лазарова, която е начело на процеса срещу Любенов.

Реклама

 Корумпираните ченгета

Делото срещу двете ченгета - Любка Гечева и Георги Малински, бе спънато поради същата причина, както вчерашния процес срещу Любенов, а именно заради липсващ заседател. Там случаят бе малко по-различен, защото съдебният заседател уведоми Темида, че няма да може да се яви на делото, само 5 минути преди старта на процеса. Това накара съдебния състав да поиска писмено обяснение от дадения заседател, в което да опише причините за неявяването си, както и да обясни защо толкова късно е уведомил съда.

В момента полицайката Любка е с две обвинения - за престъпление по време на служба и за неоказване на помощ при катастрофата. Малински е със същите две обвинения, но срещу него има обвинение и за подкуп от 200 лева, които взел от Любенов, за да не го тества за алкохол и дрога.

Полицаите са без мерки за неотклонение. Делото срещу тях е насрочено за 22 юни, когато се очаква да стане ясно какво точно се е случило преди трагичната катастрофа. Очаква се да бъдат разпитвани свидетели по случая, но някои от тях не си вдигат телефоните и не са намерени на адресите си. Дали ще се явят, ще разберем на следващото заседание.

Четете още

Джигитът Димитър Любенов, затрил французин, обвини... съдбата

Джигитът Димитър Любенов, затрил французин, обвини... съдбата

Скандални издънки след фатални катастрофи

Скандални издънки след фатални катастрофи

Полицаите подминали удара на Околовръстното, в който загина френски гражданин

Полицаите подминали удара на Околовръстното, в който загина френски гражданин

Свидетел на мелето на Околовръстното: Полицайката се кикотеше след катастрофата!

Свидетел на мелето на Околовръстното: Полицайката се кикотеше след катастрофата!

Реклама
Реклама
Реклама