Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/18374754 www.bgdnes.bg

Ето ги украинците, издирвани за атентата срещу Алексей Петров

  • Заради атаката с гранатомети срещу бизнесмена през 2015 година
  • Предстои ново дело в Софийския градски съд, където ще се прецени дали да бъде издадена европейска заповед за арест

Ето ги издирваните украинци за опита за убийството на Алексей Петров през 2015 година с гранатомети. В момента Артьом Темпински, Максим Чорний и Иевен Балков се издирват само от Интерпол, но тези дни предстои да има дело в Софийския градски съд, където ще се прецени дали да бъде издадена европейска заповед за арест.

Реклама

Триото се издирва от около 9 години заради неуспешния атентат с гранатомети срещу вече починалия бизнесмен, който разтърси столицата. Тук странното е, защо чак сега прокуратурата иска да бъде издадена такава заповед. По този повод "България Днес" се свърза със заместник градския прокурор на София Десислава Петрова, която обясни ситуацията.

"Промениха закона. Заповедите за арест на тримата украинци са изискани и издадени отдавна. Просто в момента тези искания за европейски заповеди за арест трябва да преминат през новата процедура, тоест през съда. Затова оттеглихме всички такива искания и ги правим наново.", уточнява Петрова.

В края на миналата година бе приет законът, с който европейските заповеди за арест (ЕЗА) ще се издават от прокурора след разрешение на съда.

Тези промени бяха направени, защото досегашната практика за издаване на ЕЗА от прокурор, без да има какъвто и да е било контрол, беше определена като недопустима.

Новата процедура, приета през ноември 2023 г. от Народното събрание, предвижда, че прокурорът първо ще издава национална заповед за задържане на обвиняем и след това ще внася искане пред съответния първоинстанционен съд за разрешение за издаване на ЕЗА. Към искането си трябва да приложи издадената национална заповед и проект на европейската заповед. Съдът ще разглежда делото в тридневен срок от получаване на искането еднолично в открито заседание с участие на прокурора и защитник на лицето, за което се иска издаване на ЕЗА.

Реклама

Делото за издаване на европейските заповеди за арест (ЕЗА) за тримата украинци предстои да се гледа тези дни.

В деня на атентата - 29 октомври 2015 г., малко преди 8,30 ч. Алексей Петров излиза от дома си на ул. "Арарат" в столичния кв. "Кръстова вада". В подземния гараж го чака шофьорът му Стефан Борисов. По навик бизнесменът сяда на задната дясна седалка в бронирания си "Мерцедес S 500 Гард". Шофьорът потегля и свива по ул. "Проф. Милчо Лаков". Когато стига до кръстовището, един след друг през 2 секунди се чуват два силни гърмежа. Колата е навлязла в завой, когато Алексей и шофьорът му усещат два силни удара в предницата на колата. Панорамното стъкло се пука, пръсва се стъклото на предната дясна врата. Отломка от сграда удря задния ляв калник на мерцедеса. Защитните системи на колата се включват и тя е обгърната от димна завеса. Шофьорът на Алексей Петров прави обратен завой и се връща към гаража. Впоследствие се оказва, че по Петров е стреляно с гранатомет и бизнесменът оцелява по чудо.

За организатор на атентата бе обвинен украинецът Роман Логвиненко, който получи 10 години затвор, но бе освободен условно-предсрочно миналата година. Логвиненко бе признат за виновен, че от пролетта на 2014 г. до 29.10.2015 г. в съучастие като подбудител и помагач с тримата украинци умишлено ги е склонил чрез даване на наставления и разпореждания да се организира убийството на Алексей Петров. Обещавал е 200 000 евро на наетите от него сънародници. Набавил е парични средства и два броя гранатомети, набавил е и леките автомобили за бягството.

Физическите извършители не бяха открити, но се смята, че са именно Артьом Темпински, Максим Чорний и Иевен Балков. Интерпол започна да ги издирва след атентата, а сега и прокуратурата ще ги дири с европейска заповед за арест.

Алексей Петров бе убит 9 години по-късно - през август м.г. в полите на Витоша, като и до момента няма каквато и да е официална информация, дали има напредък в разследването на разстрела му.

 Покушение след покушение

През 1999 г. бившата барета е прострелян в крака след скандал с Кирил Киров-Японеца. Версията тогава е, че пистолетът е гръмнал случайно. На 14 август 2002 г. малко преди 23 ч. тогава от комплекса "Спартак" в София излизат групички хора. Двама мъже и жена се отправят надясно към паркинга. В този момент от отсрещната горичка изтрещяват изстрели. Единият мъж се свлича на земята и стене, жената е ударена леко в крака. Раненият е бившият командос Алексей Петров, жената - Ива Павлова, собственик на туристическа фирма, която има офис в комплекса. Придружаващият ги Румен Пешев също е ранен в лакътя, но докато трае стрелбата, се хвърля върху Петров, за да го предпази.

В това време други двама от излезлите от комплекса мъже започват да гърмят към горичката, откъдето идват куршумите, но не уцелват никого.

Алексей Петров е качен в кола и откаран в "Пирогов". Един от куршумите е счупил 2 от ребрата му, другите са засегнали ръката и крака му, има повърхностна рана на кръста. Травмите не са смъртоносни и Петров оживява.

Четете още

България ще издирва трима украинци заради опита за убийството на Алексей Петров с гранатометите през 2015 г.

България ще издирва трима украинци заради опита за убийството на Алексей Петров с гранатометите през 2015 г.

Алексей Петров осъди посмъртно прокуратурата за петцифрена сума

Алексей Петров осъди посмъртно прокуратурата за петцифрена сума

Васил Божков не е поръчвал Алексей Петров

Васил Божков не е поръчвал Алексей Петров

"Няма да хванат убиеца на Алексей Петров"! Огнян пали свещ на Задушница за разстреляния си брат

"Няма да хванат убиеца на Алексей Петров"! Огнян пали свещ на Задушница за разстреляния си брат

Реклама
Реклама
Реклама