Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/18374942 www.bgdnes.bg

30 бона прибира футболист, оправдан за черно тото

След 5 г. битка с Темида

Обвинението се е отразило на професионалната дейност на Иван Топузов, решават магистрати

30 бона прибира оправдан за черно тото футболист! След като не са намерени доказателства да е уговарял мачове и е оневинен, на Иван Топузов е присъдено обезщетение за незаконно обвинение. Това става ясно от решение на Софийския градски съд, научи "България Днес".

Реклама

Развръзката идва близо пет години след погването на Топузов от прокуратурата. По онова време той още е играч във ФК "Банско", а сега вече е помощник-треньор в клуба. Самият той се жалва, че обвиненията са се отразили на кариерата му, изпаднал е в депресия и не е можел да внася пари в семейната хазна. Страданията си оценява на 100 хил. лв.

Съдия Стефан Шекерджийски приема, че обвиненията срещу Топузов са незаслужени и са уронили доброто му име и авторитет, но присъжда само 30 процента от поисканата сума. По делото се обсъжда цялостното отражение на предприетото наказателно преследване върху живота на футболиста - семейство, приятели, професия. В килията той получава разстройство в адаптацията с тревожнодепресивни симптоми.

Случаят добива широк обществен отзвук, тъй като гръмва в медиите. Като доказателство са приложени медийни публикации. Прокуратурата оспорва, че няма общо с популяризирането на обвиненията за черно тото, но Темида не е съгласна. Разгласяването, дори да не е станало по инициатива на прокуратурата, е пряка последица от повдигнатото от нея обвинение, категоричен е съдът.

Положението се утежнява още повече, тъй като Топузов живее в малък град, където всички се познават. Нормално е да се приеме, че по време на цялото наказателно производство обвиненият изпитва неудобства, чувства се унизено, притеснен е и е несигурен. Накърняват се моралните и нравствените ценности на личността, както и социалното общуване, коментират още магистратите.

Те пресмятат, че на Топузов са повдигнати обвинения през декември 2018 г., а делото е внесено в съда през 2019 г. През 2021 г. е оправдан на първа инстанция, а през юли 2023 г. Апелативният спецсъд потвърждава.

Според обвинението Топузов е бил част от престъпна банда заедно с шефа на клуба Йордан Байряков и футболиста Любомир Витанов. Групата действала от май 2015 г. до декември 2018 г., като имала за цел да получава облаги, за да повлиява на резултати от мачове от "Б" групата, твърди прокуратурата. В обвинителния акт са цитирани конкретни двубои - с "Нефтохимик" (Бургас) и дублиращия тим на "Лудогорец".

Реклама

В съдебната зала погнатите футболисти признават, че се е случвало да загубят нарочно, но това било, за да помогнат на някой отбор да не изпадне, а не за да печелят от залози. По думите им в българските сайтове не е имало коефициенти за подобни срещи от втората дивизия, а чуждестранни букмейкъри не са проверявани.

От прокуратурата оспорват исковата молба с мотива, че няма доказателства оправдателната присъда да е влязла в сила. Недопустимо е да се оспорва, че въззивната присъда е влязла в сила, след като прокуратурата е активната страна в наказателното производство, отсича съдът. Решението не е окончателно и може да се обжалва.

Реклама
Реклама
Реклама