Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/18390130 www.bgdnes.bg

Прокурор Франтишек, погнал Нуко Тупарев, е командирован в Смолян

От шеф на Специализираната прокуратура до районен прокурор

Прокурор Димитър Франтишек Петров, погнал Нуко Тупарев, е командирован в Смолян. Държавният обвинител, който бе замесен и в казуса с "Осемте джуджета" и Пепи Еврото ще заема пост на райнонен прокурор в Смолян за три месеца, съобщава „Лекс".

Петров, който беше шеф на Специализираната прокуратура, а след закриването ѝ беше преназначен в СГП, в момента е проверяван от Инспектората на Върховната прокуратура. Проверката за всичко свършено от Петров през последните три години беше разпоредена от и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов след ареста и обвинението на телевизионния продуцент Нико Тупарев.

Реклама

По информация на „Лекс" сега обвинител №1 е издал заповед за командироването на Димитър Петров в РП-Смолян и Комисията по атестирането и конкурсите на Прокурорската колегия е дала положително становище.

Командироването е по искане на районния прокурор на града и е мотивирано с нуждата от кадрово обезпечаване. В РП-Смолян има четири свободни места – три за обвинители и едно за младши прокурор, при общ щат от 11 бройки.

Командироването на Димитър Петров е от 22 юли 2024 г., тъй като дотогава той е в отпуск и предвижда той да работи в Смолян до 22 октомври 2024 г.

По закон съдия, прокурор или следовател може да бъде командирован при необходимост за не повече от 12 месеца с предварителното му писмено съгласие. В изключителни случаи обаче може да бъде командирован и без негово съгласие за най-много три месеца.

Както е известно, Петров обвини и поиска задържането на Нико Тупарев за длъжностно присвояване на близо 1.44 млн. лева за случай от 2020 г. Впоследствие Софийският градски съд установи, че в случая въобще няма данни за престъпление и освободи продуцента без мярка за неотклонение. Апелативният прокурор пък оттегли протеста на Петров, който продължи да настоява Тупарев да бъде задържан под стража или под домашен арест.

Ръководствата на прокуратурата и на СГП се разграничиха от действията на Петров и определиха произнасянето му като „неправилно и порочно". А срещу него започна проверка и от държавното обвинение съобщиха, че ако тя установи нарушения , ще бъдат предприети дисциплинарни мерки срещу Димитър Петров.

Четете още

Нико Тупарев ще чисти килиите от кръвопийци

Нико Тупарев ще чисти килиите от кръвопийци

РАЗМИНА МУ СЕ! Нико Тупарев остава на свобода!

РАЗМИНА МУ СЕ! Нико Тупарев остава на свобода!

Реклама
Реклама
Реклама