Реклама
https://www.bgdnes.bg/lov_i_ribolov/article/18178707 www.bgdnes.bg

Ето какъв хищник излезе насред Ямбол

*Река Тунджа се отчете

*Калин Костадинов залага на пиявици и хваща сом по-дълъг от него самия

Много голям речен сом бе уловен от рибар насред град Ямбол. Късметът се усмихва на Калин Костадинов, по прякор Джака, за който това се оказва абсолютен рекорд. От години той преследва хищните риби по река Тунджа, но чак сега успява да измъкне толкова внушителен екземпляр. Сомът се оказва дори по-дълъг от него. Пред "България Днес" майсторът издава своята успешна тактика. Той лови на тапа, а за стръв залага едри пиявици.

"В този ден имах предчувствие, че сомовете ще бъдат активни. Пуснах си отпуска и отидох на река Тунджа в град Ямбол, на голямото съоръжение. В 8 часа сутринта вече бях на мястото, а два часа по-късно дойде и първият удар. Оказа се сомче с тегло 8,7 кг. Реших да остана през целия ден, защото рибите бяха гладни. Около 14 часа пак ме последва късметът и хванах още още една риба - около 5 кг", разказва 37-годишният Калин. Той не се предава и е убеден, че екшънът тепърва предстои и се оказва прав.

Реклама

"Продължих да настоявам и в 16:10 ме последва най голямото братче - 27,2 кг. Удари на обикновен монтаж с тапа, оловна тежест и отдолу кука с номерация 4/0, на която имах заложени 3 броя пиявици. Когато тръгна тапата, в първия момент не успях да разбера, че е толкова голям сом. Помислих, че е около десетина килограма, но след 10 минуни борба го вдигнах над водата и се видя голямото му туловище. След още 15 мин борба успях да уловя рекордния ми засега сом", развълнуван е Костадинов. Рибата се оказва с дължина 165 сантиметра.

Река Тунджа се слави с високата си популация от сом. Води началото си от 2083 м н.в., в близост до връх Юрушка грамада в Стара планина над Калофер. Цялата й дължина е 390 км, от които 350 са на българска територия преди да премине в Турция. При град Одрин се влива в Марица, като е нейният най-голям приток.

Иначе от хищните риби по река Тунджа освен сом може да се улови още щука, распер, костур и кефал. Чудесни вирове за риболов и отдих сред прохладата има около град Елхово. Популярни са и позициите на ВЕЦ-а при село Устрем.

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

Сом чудовище извадиха от Марица

Сом чудовище извадиха от Марица

Габровец хвана сом 1,85 метра от язовир "Искър"

Габровец хвана сом 1,85 метра от язовир "Искър"

ЕКШЪН! 4 часа борят сом на яз. "Пясъчник"

ЕКШЪН! 4 часа борят сом на яз. "Пясъчник"

УДИВИТЕЛНО! Ученик хвана сом, по-голям от него

УДИВИТЕЛНО! Ученик хвана сом, по-голям от него

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама