Реклама
https://www.bgdnes.bg/lov_i_ribolov/article/18363657 www.bgdnes.bg

ПЪЛНИ ЖИВАРНИЦИ! Побъркват кефала по река Марица

Щуката също е активна, бие на блесни и воблери край Пловдив

Пловдивските рибари са повече от доволни. Риболовът на хищни риби върви в бясно темпо от началото на юли.

Най-притегателна традиционно е река Марица в участъците около Пловдив и по долното течение. Нивото на реката не е високо и предлага куп добри места за позициониране. Сега могат да се уловят риби с трофейни размери. Има много начини, по които местните рибари търсят кефалите, като това е един от най-разпространените видове.

Реклама

Най-масово ги търсят на плувка в близост до мостовете или сенчестите вирове, с обрасла растителност край бреговете. Особено ефикасна примамка са дребните плодове като вишна, череша, черница, джанка. Кефалът направо полудява по тях, особено ако в близост до реката има надвесено плодово дръвче, под което рибата е свикнала да чака за падаща храна.

Кефалът се е доказал и като хищник, щом огладнее. За това говорят резултатите, постигнати с жива рибка. На заметната на дъно въдица могат да се очакват само едри парчета по над половин килограм. За стръв се залагат уловени от самата река рибки. Особено активни сутрин и привечер са и речните сомчета. За тях може да се предложи и друг специалитет - грозд от земни червеи. Обикновено това си е неустоимо лакомство за тях, стига да открием правилния вир, в който рибите се спотайват.

Щуката в река Марица също заслужава добри думи. Макар че в последно време сякаш се наблюдава намаляване на популацията й, тя си остава един от най-търсените видове. При това не само заради вкусовите й достойнства, а и заради пословичния й хищнически инстинкт. Тук освен с живи примамки спокойно можем да опитаме късмета си и на спининг с блесни и воблери. Този месец сред пловдивските въдичари в истински хит са се превърнали изкуствените жабки. Воблерите, имитиращи това земноводно животно, по принцип се използват най-вече за кефал, но сега и щуката проявява афинитет към тях.

По язовирите в Пловдивско също може да се разчита на стабилен улов на хищни риби. Добре познатият и масово посещаван "Пясъчник" продължава да държи висока популация въпреки неспиращото бракониерство в последните години. Всекидневно във водоема навлизат десетки лодки в търсене на бяла риба или сом. Тролинг риболовът става все по-притегателен за мнозина. Друг водоем в Пловдивско, който привлича с хищниците си, е яз. "Въча". Разположен в тесен живописен каньон, той е чудесна алтернатива за спасение от жегите. А и шансовете да направим добър риболов не са никак малки. Редом с масово разпространените мирни риби като платика, бабушка и уклей, може да се чака атака от едър костур.

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

Ето какъв хищник излезе насред Ямбол

Ето какъв хищник излезе насред Ямбол

Сом чудовище извадиха от Марица

Сом чудовище извадиха от Марица

Реклама