Реклама
https://www.bgdnes.bg/misterii/article/13289994 www.bgdnes.bg

Пиратско съкровище се крие в пещерите на нос Калиакра

Македонският цар Лизимах бил и бандит

Имането чака затрупано в пещера под водата

Да се отиде на нос Калиакра през зимата, не е много умна идея, тъй като вятърът направо свири по ребрата на посетителите. Всъщност това е едно от най-ветровитите места на Балканите, сочат метеорологичните данни. Но ентусиастите знаят, че по всяко време на годината магическото усещане там си е все така силно.

Друго си е през лятото, когато работи и музеят, уреден в една от пещерите. Тогава не спира и глъчката в кръчмата, която се намира в другата, където е прохладно, бирата е студена, а мастиката - ледена. На по-любознателните туристи служителите на музейчето могат да разкажат куп истории, включително и за пирати и техните съкровища. А съкровища са открити, както и чакат да бъдат намерени, само дето има един сериозен проблем - голяма част от носа е на военните, които не дават ни пиле, ни археолог да кацне в базата им.

Реклама

Това, което и до днес предизвиква мечтания, е намирането на митичното съкровище на македонския цар Лизимах. След смъртта на Александър III Велики през 323 г. пр.Хр. именно Лизимах наследява управлението на земите на Балканите, стигащи и до Калиакра. Според древногръцкия географ и историк Страбон, живял в края на I век пр.Хр., Лизимах струпал войските си в крайбрежна Добруджа, за да пречупи съпротивата на местното тракийско население. Това станало през 313-312 г. пр.Хр. Освен войските си царят донесъл там и още нещо - своите несметни богатства. Много хора и до днес търсят в пещерите край Калиакра скритото съкровище, но засега без успех. Според местни броят на тези пещери е над сто. Има и още нещо - много е възможно тайното място, където е скрито имането, днес да е под водата, а входът да е замаскиран освен от самия Лизимах и от морето през всичките тези изминали векове. Владетелят сам бил и пират, който плячкосвал не само по море, но и на сушата, като най-много от набезите му плачели в Калатис, днешна Мангалия в Румъния.

Различни археологически находки и писмени източници показват, че още в IV век пр.Хр. на носа е имало добре укрепено тракийско селище, населявано от племето тиризи. Оттам идва и името на селището - Тиризис. Самите те също трупали "спестявания" с морско разбойничество не само според легендите, ами защото при археологически разкопки са намерени различни монети, идващи от далечни страни. Известно име е това на Резос. Мореплавател, участник в Троянската война, тракиец от Западните Родопи, но и пират. Посредници, приятели и "перачи на пари" му били не кои да е, а микенците, казват историци.

Тук Орфей се научил да свири

Орфей, известно е, произхожда от Родопите, но легендите в Добруджа твърдят, че именно на днешна Калиакра и край Яйлата той се е научил да свири на лира и цитра от морските и полските птици и прибоите. Дори си направил лира от рогата на сръндак.

Магическият певец започва да проповядва чудесата на Дионис, тук се развива и култът към Кибела - това се случва още през бронзовата епоха. Орфей се оказва, че не е бил кротко агне, ами е участвал в пиратската експедиция за Златното руно, откраднато от грузинския цар.

Гърнето с жълтици на Сюлейман Великолепни

Щастието да намери гърне, което е пълно със злато на султан Сюлейман Великолепни от XVI век, се усмихва през 2018 г. на доц. Бони Петрунова - директор на Националния исторически музей.

Съкровището е открито в сграда във вътрешния град на нос Калиакра. Преди това на същото място са открити нефритен елемент от колан и обков за книги.

След преброяването се установява, че гърнето съдържа 28 златни монети над 860 сребърни и 11 масивни златни обеци, което я прави най-значимата находка, откривана някога на Калиакра, казва директорът на историческия музей в Каварна Пенко Георгиев.

Четете още

Кoпаят тунели под гробища заради имане

Кoпаят тунели под гробища заради имане

Японска телевизия снима българско съкровище

Японска телевизия снима българско съкровище

Пещери, пълни със злато, има край Царева ливада

Пещери, пълни със злато, има край Царева ливада

Реклама
Реклама
Реклама