Реклама
https://www.bgdnes.bg/misterii/article/13350869 www.bgdnes.bg

Последният началник на 6-и отдел на 6-о управление Димитър Иванов: Искаха да отвлекат Ванга!

Нашите органи я пазеха като национален капитал, най-вече от сръбските служби

Чужди служби се опитвали да отвлекат от България или да убедят пророчицата Вангелия Гущерова да работи за тях, научи "България Днес".

Реклама

"Такива хора като нея бяха национален капитал. Затова беше пазена от нашите органи изключително съвестно. На хора като Ванга им беше създавана среда, много по-благоприятна, отколкото на един професор в университета или на академик в БАН. Нейното влияние, нейният авторитет, нейната известност в Европа беше много голяма." Това споделя Димитър Иванов, последният началник на 6-и отдел на 6-о управление.

Самото МВР обслужвало петричката пророчица години наред, защото е имало опасност тя да бъде отвлечена в бивша Югославия. Проблемът идва от факта, че Ванга е родена и израснала в град Струмица, който днес е в Македония, но през рождената й 1911 г. е бил в пределите на България. Променливата граница дава основание на някои да смятат пророчицата за македонка и днес, макар това да не така. Според документ, издаден на 6 март 1963 г., Вангелия Гущерова е по народност "македонка" с българско гражданство.

При преброяването майка й е искала да я запише българка, но по настояване на анкетьорите са я писали македонка, разказват близките на Ванга. Изискването е важало за цялото население в Пиринско. На пророчицата са казали, че ако не се пише македонка, властите ще я преследват и ще си има неприятности, но тя самата се е считала за българка и като такава е помагала на нашите служби изключително акуратно.

При Ванга идвали хора от държавния апарат на много страни и именно затова тя е вербувана да дава информация на нашите служби. Според архивите за нея пророчицата е споделяла за хора, които се занимавали с подривна дейност спрямо България и тя ги "осветявала". Самата Ванга участва в разкриването на някои от най-големите афери в близката ни история, споделя Димитър Иванов.

Именно благодарение на Гущерова ДС разкрива неприятелските планове в подробности - как точно ще превземат управленията на МВР, пощата и военните поделения. Бизнес шпионажът се интересувал какви са дълговете на България към други страни, стабилен ли е левът, какви са заплатите, какъв е износът ни към Съветския съюз и как ще работи българската икономика в условията на война. Има ли съветски войски в България, къде са дислоцирани българските, как са въоръжени, къде има летища и складове. Какви са персоналните задачи на всеки военен и дори възможно ли е да окупираме Югославия.

Според покойния Петър Бахов, който е един от най-добрите приятели на пророчицата приживе, Ванга не е била точно агент на ДС, а само е помагала на службите.

Реклама

"Тя знаеше, че работи за България. Било е просто една психоза тогава. И Ванга е трябвало да ги наблюдава, да ги контролира и тази информация да я предава на органите. Тя е работила много честно и коректно с органите. В онези години имаше много чужди агенти, които непрекъснато пътуваха към района на Петрич, даже и жените си ги ползваха в разузнавателните операции за събиране на информация. И мотивът им е бил, че и те уж са били при баба Ванга. Освен това и много гърци, сърби я посещаваха. И по тази линия е използвана като наводчик най-вече на Първо главно управление. Иначе хич не й пукаше на дали е агент, или не е на ДС. Знаеше, че е следена с бръмбари отвсякъде. Ами подслушваха я тия непрекъснато", твърди Бахов.

Според службите в Първо главно управление наистина е имало мероприятие с кодовото име "Звезда", разработено в годините от 1949 до 1954 година.

Архивът на ДС в Комисията по досиетата описва безпощадните факти - агентите на врага създават цели нелегални групи с устави и псевдоними. Снабдяват ги с пишещи машини, лозунги, оръжие. През 1975 г. действат 24 промакедонски организации, които събират членски внос и полагат клетва за борба с България.

Освен че работила за българското разузнаване, Ванга следяла и за т.нар. изменници на родината, тъй като по соцвреме Петричко често е място за бягство зад граница. По това време е имало по 200 души нарушители на годината на границата.

Един от хората, които са пазили Ванга от посегателство и постоянно е стоял до нея, е човекът от МВР - Кирил Янкулов.

"Че няма да намерите нищо в архива на ДС на името на Ванга, няма да намерите. Щом няма, е работено професионално. Значи това специално така е организирано - да няма нищо. Такива хора като леля Ванга бяха специални и много важни хора за България", обяснява още Иванов.

Не я пускат до Македония и да погребе брат си

Когато малкият брат на Ванга – Васил, си отива от този свят в Македония, службите не пускат пророчицата да отиде на погребението. За това разказва Атидже Демирева, придружителка на Ванга. Пред нея пророчицата плакала с думите: "Забраняват ми. Един роднина умре, не ме пуснаха. Тоя умре. Не ме пуснаха. Викат: И да идеш, лельо Ванге, не можеш го върна брат ти", плакала Ванга, но и самата тя предварително знаела, че няма да я пуснат.

Реклама
Реклама
Реклама