Реклама
https://www.bgdnes.bg/misterii/article/14074758 www.bgdnes.bg

Задигат "Свинарка" на Златю Бояджиев по време на САЩ '94

Крупни кражби на картини от български автори предшестват аферата с Джаксън Полък

Откритата картина на Джаксън Полък, която струва над 50 милиона евро, е само черешката на тортата на задигани произведения на изкуството у нас. Това засега е и първият шедьовър от такъв калибър, който е откраднат и намерен у нас.

Реклама

През годините сме ставали свидетели на кражбите и на други картини, винаги досега на родни автори.

Най-куриозен е случаят с кражбата на прочутата "Свинарка" на Златю Бояджиев. Тя е задигната през юли 1994 г. от Националната художествена галерия. Докато всички гледат световното по футбол, крадецът се качва по водосточна тръба и си тръгва с прочутата творба на пловдивския художник, а и с още четири платна на Майстора. След като е заловен, признава, че е пласирал картините за 30 хиляди долара. В крайна сметка няколко месеца по-късно те са открити в колекционер.

През 2018 г. от частния дом на наследници на Майстора и Димитър Киров изчезват голям брой картини. Полицията започва работа по случая, но не успява да установи нищо съществено. Пробив е направен, след като купувач на една от задигнатите картини разбира какво е купил и честно отива и предава платното в полицията. Крадците веднага са заловени. Те насочват органите на реда, единият от които известен като Наско Дългия. Крадците твърдят, че са действали по поръчка на Дългия, който е отдавна в този бизнес и също е лежал в затвора. Дългия отрича, че е поръчал кражбата. Останалите творби са намерени у двама антиквари - Божидар Нейков и Атанас Йончев - Наско Дългия. Крадците твърдят, че са действали по поръчка на Дългия, който е отдавна в този бизнес и също е лежал в затвора. Дългия отрича, че е поръчал кражбата.

Две години по-рано е осъществен най-големият обир на картини у нас.

През 2016-а от къща в столичния квартал "Изток" са задигнати 53 платна на художника Добри Добрев (1898 - 1973). Творбите се намират в къща, в която живеят наследниците му. За обира бързо се разчува в средите на галеристите. Кражбата е голям удар за семейството, което вече няколко пъти било навестявано от апаши. Картините са оценени на стотици хиляди левове и не са открити.

През 2011 г. дванадесет картини на Златю Бояджиев са откраднати от дома на сина му Георги Бояджиев-Бояджана в пловдивското село Марково. Една от тях "Мелник - сватба" от 1976 г. е с размер 2 на 3 метра. Платната и до днес са в неизвестност. Няколко години по-рано картини на същия художник изчезват и от софийското жилище на внучката му Цена.

Реклама

3 години преди този удар има друг. От общинската галерия в Нови пазар липсват 9 акварела на проф. Васил Стоилов и още 86 графики на наши майстори - Румен Скорчев, Илия Бешков, Светлин Русев. След напускането на тогавашния уредник Марина Персенгиева новият уредник забелязва, че в един от акварелите липсва детайл. Свиканата комисия установява, че 10% от фонда на галерията е заменен с фалшификати. Оказва се, че Персенгиева е поръчала копия на картини на местен самоук художник и ги е поставила на мястото на оригиналите (оценени общо на 40 хил. лв.), които е продала на галерия във Варна.

През 2007 г. наследничките на Григор Василев уведомяват полицията за кражба на близо 40 картини от известната колекция. Липсват творби на Владимир Димитров-Майстора, Никола Петров, Сирак Скитник, Атанас Тасев, Руска Маринова, Константин Щъркелов, Данаил Дечев и други български автори. Пет години по-късно, през 2012-а, три от откраднатите картини - "Лебеди" на Никола Петров, "Ресторант в градина" на Атанас Тасев и "Портрет на Мара Василева" на Руска Маринова, са предадени в полицията от колекционер и галерист.

Срязват "Мона Лиза" у нас

Преди 43 г. в криптата на столичната катедрала "Св. Александър Невски" е подредена художествена изложба от оригинални творби на Леонардо да Винчи и художниците от неговата школа. Сред експонатите е и прочутата "Мона Лиза". На 26 ноември 1979 г. в криптата пристъпва, разкопчал палтото си, 29-годишният софиянец Михаил Стефанов. Внезапно младият мъж прескача въженцето, ограждащо "Джокондата", и се нахвърля с нож върху картината. Охраната се спуска към него, но вече е късно - платното е срязано почти вертикално в левия си ъгъл, като прорезът е около 20 сантиметра.

Четете още

Ето я картината на Джаксън Полък, която откри ГДБОП

Ето я картината на Джаксън Полък, която откри ГДБОП

Картината на Полък, намерена у нас, била от колекцията на Чаушеску

Картината на Полък, намерена у нас, била от колекцията на Чаушеску

Реклама
Реклама
Реклама