Реклама
https://www.bgdnes.bg/misterii/article/15997927 www.bgdnes.bg

О, чудо! Възкресиха мистичен ритуал на Ванга

Куклена молитва дарява с деца

Фигурката притежава магическа сила да привлича наречената над нея мисъл 

Доли ЛУКАНОВА

Молитва с кукли сбъдва мечтата на стотици семейства, дарявайки ги с дете! Навремето баба Ванга е успявала да измоли от вселената деца за бездетни семейства чрез тайнствения ритуал и да стане кръстница на така чаканите бебета. Днес ритуалът е пресъздаден с помощта на нейния изследовател и биограф Жени Костадинова. Тайнството представлява древна мистична практика за придаване на сила на дадено благородно желание, чрез което избрани хора (знахари, шамани, баячки) са могли да въздействат и спомагат за изпълнението му.

"Такъв ритуал извършва пророчицата Ванга пред семейства, които дълго време са нямали дете. Ванга иска от тях да й занесат кукла, пелена и леген и с тези предмети се извършва тайнството. Взима куклата, понякога пълни легенчето с вода, нещо шепти, нарича. Не разкриваше думите", разказва пред "България Днес" Костадинова.

Реклама

Петричката врачка е настоявала куклата да бъде поставена на високо място в спалнята на семейството и жената да си говори с нея като с жива всеки ден. След 3-4 месеца заръчвала на двойката да се върнат при нея. Обикновено тогава им съобщавала, че жената вече е бременна. След това ставала и кръстница на тези измолени деца.

"Не случайно казваше: "Нямам толкова косми на главата, колкото деца съм кръстила", спомня си Костадинова.

В началото на месеца молдовката Евгения Ласел, която се чувства силно свързана с духа на баба Ванга, пристига в България. Заедно с Жени събират девет жени и пресъздават ритуала с малки изменения. Основната разлика е, че куклите не се носят от вкъщи, а се изработват на място. Именно изработката им в специална среда отключва божествените сили на всяка дама, за да бъде чута съкровената й молба. Куклата притежава магическата сила да привлича наречената над нея мисъл и да я материализира. Изработва се основно от плат - червеното е задължително, а тялото на бъдещата "майка" се прави от бяла материя и се намотават върху него прежди. Изработват се в скута на жената - не върху маса. Кръстът, който се поставя върху лицето на някои от куклите, е за Божия защита от влиянието на лоши духове.

"Целият творчески процес изглеждаше труден, дори на мен, която правя кукли от години. Има около 20 стъпки, които трябва да се направят. Въпреки това всяка една жена се справи, и то много добре. В куклата се увива и бебе, което символизира желанието на жените. Евгения ги посъветва у дома да си приказват с направената от тях "майка" и да си представят как ще изглежда детето. Сигурна съм, че ще има положителен резултат", допълва биографът на баба Ванга.

За да се случи магията, по време на мистичния ритуал не се допускат мъже. Жената трябва да е облечена с дълга рокля или пола. Трябва да е спокойна, притихнала и в тези два часа, докато твори, умът й да не бяга насам-натам. Важно е да е сита, но не преяла. Творческият процес преминава повече в мълчание, за да може умът им да се концентрира върху желанието.

Реклама

"Куклите се правеха върху коленете, пред гърдите. Обстановката беше много спокойна. Всеки донесе нещо, което е приготвил сам у дома. Идеята е, че когато молиш Бог за нещо е хубаво, и ти да дадеш. В целия този обред се активира женската енергия и вярвам, че всяка дама го е усетила", казва още Жени.

Евгения Ласел е психолог и от години се занимава с изработката на фолклорни кукли. Влюбена е в България и два-три пъти годишно посещава Мелник, Рупите, Златолист, Рилския манастир, понеже се чувства силно свързана с тези места. Когато отново дойде в България, ще повтори тайнствената куклена молитва.

Заръки за щастие на пророчицата

Много са безценните съвети, които е завещала пророчицата баба Ванга. Нейните заръки все още помагат на хората да постигат здраве и успехи в живота си. Важно е да се обърне внимание на това, че те помагат само на този, който има чисти помисли. Ето част от завещанието на пророчицата:

- На прага ако има подкова или православен кръст - късметът никога няма да се прехвърли извън къщата.

- Вечер преди лягане задължително си мийте краката, още по-добре е, ако можете да вземете душ. Така отмивате от тялото си не само праха, газовите изпарения от улиците и умората, но и всички негативни мисли и влияния, които нарушават съня ви

- И когато готвите, и когато се храните, нека да ви спохождат само добри мисли и желание за добри дела - така ще благодарите на Бога за Неговата милост и природни дарове.

Четете още

Изплуваха нови предсказания на Ванга, феноменът предрича беди през 2024 г.

Изплуваха нови предсказания на Ванга, феноменът предрича беди през 2024 г.

Спасени от Ванга се връщат при пророчицата на голям празник

Спасени от Ванга се връщат при пророчицата на голям празник

Реклама
Реклама
Реклама