Реклама
https://www.bgdnes.bg/misterii/article/16985084 www.bgdnes.bg

Ванга: Ако татко беше богат, щях да виждам

Забравените архиви проговарят

Лекар поискал огромни пари, за да оперира очите на пророчицата 

Мисълта, че ще съм сляпа цял живот, ме разстройваше много, споделя ясновидката пред американските изследователи Шейла и Шрьодер 

Феноменалната пророчица Ванга е едно от чудесата на България, но голяма част от нейните предсказания както за обикновени хора, така и за събития, които бележат съдбата на света, все още не са напълно изследвани. В Държавния архив са запазени хиляди документи, които разкриват необикновената сила на тази сляпа жена, натоварена свише от свръхестествена мисия. Американските изследователки Острандер Шейла и Лини Шрьодер идват в България в края на 60-те години, за се срещнат с Ванга и да се убедят лично в нейните необясними способности. Дневникът на Шейла и Шрьодер се пази в архива, до който "България Днес" получи достъп.

Реклама

"Една от "забележителностите" на страната е Ванга Димитрова, сляпата ясновидка на България - пишат американките в своето изследване. - Пророчицата живее близо до гръцката граница, в малкото градче Петрич. Ванга може да се сравнява с феномените Керар Кроазе от Утрехт, Холандия, и Джейн Диксън от Вашингтон.

Българката е много известна в своята част на света и тълпи от хора търсят нейната помощ. Ванга открива изчезнали хора, помага за залавянето на криминални престъпници, открива болести и чете миналото. Нейната най-голяма дарба е ясновидството. Тази сляпа жена на средна възраст предсказва бъдещето с точност, предизвикваща удивление. А тя живее в една страна достатъчно разумна, за да я оцени. Ванга Димитрова е селянка, около петдесетгодишна, живее със сестра си в планинска местност. "За мен е голяма утеха, че мога да помагам на нещастни хора, след като самата аз останах сляпа." Това са думи на жена, която прилича на народен оракул, възродил се отново. Ванга винаги е облечена в черно и около главата си обикновено намята кърпа. Това подчертава израза на нейното лице, заоблено и сляпо. В начина, по който изглежда, няма нищо трагично. Това е един обикновен, прям израз. Усеща се както физическата издръжливост на нейната ниска фигура, така и на характера. Ванга е предсказвала на много хора истински неща."

Пред Шейла и Шрьодер прочутата ясновидка споделя свои съкровени преживявания.

"Мисълта, че няма да мога да виждам до края на живота си, ме разстройваше много - признава Ванга. - Баща ми и цялото ми семейство се опитваха да ми помогнат, доколкото това беше по силите им. Но всичко беше напразно." След две несполучливи операции Ванга ослепява. "Баща ми научи, че само един специалист можеше да ми помогне и ме заведе при него. Но нищо не стана. Може би ако бяхме по-богати и можехме да платим за скъпо лечение, то аз щях да виждам."

Люба, сестрата на Ванга, дава пълно обяснение. "Баща ми отиде с Ванга в болница извън нашия град. Но след като я прегледал, лекарят поискал от баща ми огромна сума за нова операция. Татко беше сезонен работник и не разполагаше с толкова пари. Ванга трябваше да остане сляпа." Бащата се завърнал със своята дъщеря вкъщи. Когато се прибрали, Ванга започнала де шепне на братята си и на сестрите си, че татко им ще почине скоро. Твърдяла, че го знае със сигурност. Близките се опитвали да я успокоят. Но бащата починал точно на датата, определена от Ванга. "Тя беше загубила зрението си, но вече "виждаше" по друг начин", казва Люба.

"По това време Ванга живее в Струмица и мнозина започват да идват в нейната къща - пишат в дневника си Острандер Шейла и Лини Шрьодер. - Можеха ли да разговарят със селското момиче? Щеше ли да им помогне ясновидката? Скоро започват да идват и от съседните села..."

Реклама

Дарбата на Ванга е особено силна, когато трябва да разкрива истината за изчезнали хора. През войната югославянка отива при ясновидката, за да научи нещо за своя съпруг, който е изчезнал при изпълнение на бойна задача. "Мъжът ти не е мъртъв - казала Ванга. - Ще се върне скоро." И войникът се завърнал точно в определеното от нея време. Славата на Ванга бързо се разпространява. Български земеделец потропал на вратата й. Щеше ли Ванга да му помогне да намери своята изчезнала дъщеря? Съвсем спокойно Ванга му казала, че момичето се е самоубило. Хвърлило се в езеро, намиращо се недалеч от тяхната къща. По късно тялото е извадено от езерото.

Ванга казва, че не може да контролира образите, които се появяват в нейното съзнание. "Не мога да ги предизвикам - казва пророчицата пред двете американки. - Виденията могат да бъдат от миналото, настоящето или бъдещето. Не знам коя от тези три части на живота ще се разкрие пред мен."

Цитира на писател пасажи от неиздадената му книга

Изключително любопитен е случай с български писател, който пътува от София до Петрич, за да се срещне с ясновидката.

"Ванга не отговорила на въпросите на мъжа - пишат американските изследователки. - Вместо това му рецитирала с точни подробности извадки от неговата току-що написана книга. Ръкопис, който писателят още не бил показал на никого."

"Това е достоверен разказ - казала Ванга на писателя. - С изключение на края. Вие оставяте момичето да умре, което в действителност не е така. Тя е още жива. Трябва да промените края и да разкажете истинската история. Така книгата ви ще стане по-добра." Ванга била пределно точна в думите си за ръкописа. Писателят, който пожелал името му да не се споменава, изпълнил съвета на пророчицата. Оставил героинята жива. Ванга казала на писателя, че ще отиде на далечното пътуване в Русия, където ще преживее две смъртоносни опасности. "Докато работим върху нашето изследване, тези предсказвания може би са се потвърдили", пишат американките и допълват: Тези истории са само малка част от пророчествата, които правят Ванга толкова известна в България. Тази пророчица е истинска национална институция за голяма част от българите!"

Четете още

Ванга разкрива кърваво убийство: Сестра ти е изгорена от собствения си мъж!

Ванга разкрива кърваво убийство: Сестра ти е изгорена от собствения си мъж!

Покъртителна изповед на Ванга: Знаех кога ще умрат всичките ми близки!

Покъртителна изповед на Ванга: Знаех кога ще умрат всичките ми близки!

Реклама
Реклама
Реклама