Реклама
https://www.bgdnes.bg/misterii/article/17054322 www.bgdnes.bg

Ванга разкрива шпионин на професор Лозанов

Пророчицата сама приема да бъде изследвана от известния учен

Как Ванга успява да вижда в миналото и да предсказва бъдещето?

Това е въпрос, който не дава мира на професор Георги Лозанов далеч преди той да се превърне в най-важния изследовател на сляпата пророчица от Петрич. Ученият е основател на Института по сугестология, благословен лично от първия в държавата Тодор Живков през 60-те години. Лозанов се наема да съдейства за изследването на американките Острандер Шейла и Лини Шрьодер, които идват в България, за да се опитат да разплетат загадката "Ванга". Техният труд се пази в Държавния архив и "България Днес" получи достъп до документите.

"Институтите по сугестология и парапсихология в София и Петрич имат щат от около тридесет научни работници, които проучват феноменалните психически способности на Ванга - пишат американките в своя труд "Психически открития зад Желязната завеса". Използват най-модерната електронна апаратура. Доктор Георги Лозанов е директор и на двата института.

Реклама

Ученият е лекар и психотерапевт от шестнадесет години. Практикува йога от двадесет и пет години. Той е пионерът на парапсихологията в България. Лозанов е известен лекар, прочут не само в България, но и в страните от комунистическия блок. Получава признание за своите открития в областта на свръхестествените сили на съзнанието. Неговите думи имат тежест в България.

"Историите, които се разказват за Ванга, не са фантазия - споделя Лозанов пред Шейла и Шрьодер. - Тя има необикновена дарба. Много случаи показват, че Ванга може да чете бъдещето на тези, които идват лично при нея. И дори на техни близки, които не присъстват на срещата. Ванга притежава психически , надхвърлящи тези на обикновените хора. Както и на повечето други ясновидци."

Оказва се, че Ванга е представлявала интерес за д-р Лозанов много преди той да оглави Института по сугестология.

"Знаех за Ванга още когато бях на дванадесет или тринадесет години - споделя ученият. - Чух много истории за нейната сила. Когато станах на двадесет години, реших да отида и да я видя лично. Един мой приятел Саша Итрех, асистент в Софийският университет, дойде с мен."

Двамата млади изследователи оставили колата далеч преди покрайнините на Петрич и тръгнали пеша. Не желаели никой да има каквато и да е информация за тях. Лозанов се е съмнявал, че Ванга има свои хора шпиони пръснати в града, които я предупреждавали за новопристигналите.

Реклама

"Наредихме се на опашката със стотиците други хора - казва Лозанов. - Чакахме цели три часа, докато дойде редът ни. Не си говорехме един с друг. Защо трябваше да даваме сведения на евентуални подслушвачи? Саша влезе първи при Ванга. Най-напред тя му каза неговото първо и второ име.

Каза му къде е роден и описа ъгловия апартамент на втория етаж, където по онова време той живеше. Ванга каза името на майка му и определи болестта, от която тя страда. Разкри датата на смъртта на Сашовия баща и назова болестта, от която беше починал. Сякаш цялата тази информация, която тя съобщи на Сашо, я четеше от книга. След това му каза: "Ти си женен от седем години, но нямаш деца. След една година ще имаш бебе." Това се случи точно така, както тя му беше предсказала.

"Дойде и моят ред - продължава разказа си доктор Лозанов. - Още непристъпил вратата, и Ванга ми каза: "Защо си дошъл Георги? Ти си лекар, който лекува чрез хипноза. Искаш да ме изследваш. Защо си дошъл сега? Много рано идваш. След няколко години ще дойдеш отново".

Изглежда, Ванга е предполагала, че сериозно научно изследване на нейните ясновидски способности ще бъде възможно1 след като мине определено време, предполага ученият.

Двадесет години изминават от деня, в който Ванга е казала на младия Лозанов, че един ден ще се върне при нея. И това наистина се случва. Георги Лозанов и неговият екип извършват огромна работа в опита си да обяснят нейните феноменални способности.

"В последните десет години съм имал стотици, може би хиляди разговори с Ванга - казва Лозанов пред Шрьодер и Шейла. - Тя ми каза, че има доверие в мен и е съгласна да работим заедно. Направил съм много, много тестове и експерименти с Ванга. Проверил съм лично нейните способности. Документирал съм миналите събития, които тя е разкрила на много хора, и бъдещето, което им е предсказала."

Научните работници от Института по сугестология обясняват, че хиляди посетители се интервюират след срещите с Ванга. Това позволява на учените да следят доколко предсказанията, които Ванга е направила, ще се сбъднат в следващите години. Изводите са категорични: около 80 на сто от твърденията на Ванга за миналото и бъдещето се потвърждават в реалния живот!

Четете още

Ванга: Ако татко беше богат, щях да виждам

Ванга: Ако татко беше богат, щях да виждам

Ванга разкрива кърваво убийство: Сестра ти е изгорена от собствения си мъж!

Ванга разкрива кърваво убийство: Сестра ти е изгорена от собствения си мъж!

Реклама
Реклама
Реклама