Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/10460185 www.bgdnes.bg

Маринована речна риба

Най-лесната изпробвана рецепта за мариноване на костеливи риби - скобар, морунаж, бяла мряна, кефал, платика и др. Рибите се изчистват, измиват, премахват се глави и опашки. Нарязват се на шайби по 2-3 см и се слагат в подходящ съд обилно омешани с морска сол. Престояват така едно денонощие.

Парчетата се вадят от солта, изплакват се със студена вода. Отцеждат се и се нареждат в същия съд, като се заливат с ябълков оцет, докато се покрият. Престояват още едно денонощие.

Реклама

Отцежда се оцетът. На всяко парче риба се махат перките, кожата и средната кост, става сравнително лесно. Изчистените парчета се слагат в тава, добавят се смлени подправки - черен пипер и бахар. Начупват се на едро и няколко дафинови листа. Сипва се препечено олио (предварително загрято, докато запуши леко, и после изстинало) и се разбърква. С лъжица се пълнят подходяши съдове - буркани или пластмасови кутии с капак. Като се притиска с лъжица рибата в буркана, отгоре изплува олио. При нужда се добавя от олиото, което се отцежда в тавата при рибата. Трябва да има тънък слой олио отгоре за изолация от въздуха.

Така приготвената маринована риба издържа без проблем 4-5 месеца на хладно място. Хубаво е да се изчакат 1-2 седмици преди консумация, докато "узрее" рибата.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама